Varukorg
  • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Cricut Explore, Maker eller Joy?

Cricut erbjuder användare flera olika maskiner och är man ny inom den här hobbyn så är det inte alltid så lätt att veta vilken man ska börja med. Här benar vi ut vilken maskin som kan göra vad. För ett tag sedan släppte Cricut nya versioner av de populära modellerna Explore och Maker och för närvarande finns både gamla och nya versioner att köpa, alla lika vackra och eleganta att se på!

Alla modeller använder sig av samma designprogram för att styra maskinerna. Programmet heter Cricut Design Space och du laddar ner den som en app, som fungerar på både telefon, plattor (Android och iOS) och dator (Windows och Mac). En internetuppkoppling behövs för att ladda ner det, synka dina bilder och projekt och ladda upp och hämta nya bilder. Du skapar ett Cricut-konto som används för att registrera dina maskiner och hantera din behörighet i Cricut Access (en prenumerationsservice), som ger dig tillgång till ett stort bibliotek med designs, fonter och projekt.

Cricut Joy

Joy är den minsta maskinen i Cricutfamiljen. Med en vikt på endast 1,75 kg och storleken knappt större än att du kan bära den med en hand, så är den extremt portabel jämfört med andra skärmaskiner och den perfekta kompanjonen på pysselträffar. Den är designad för att vara enkel och avväpnande för nybörjare och du hittar inga knappar eller vred på den.

Skärbredden är knappt 11 cm (4,5 tum), men den kan skära upp till 1,2 m långa dekaler (upprepade designs upp till 6 m). Detta gäller dock enbart när man skär med Cricuts egna “smarta material”. Vill man använda andra material är man begränsad till skärmattans storlek (största mattorna är 11,5 x 30,5 cm).

>> Köp Cricut Joy

Vad ingår?

 • Cricut Joy
 • Skärkniv
 • Svart penna med fin spets
 • 11,5 x 16,5 cm Skärmatta med standard vidhäftning (4.5″ x 6.5″)
 • Nätadapter
 • Prova-på-medlemskap till Cricut Access
 • 50 gratis Ready-to-make-projekt
 • Material till ett testprojekt

För- och nackdelar?

Storleken hamnar på båda listorna här. Medan den är lätt, liten och smidig, lätt att plocka fram och stuva undan och passar för en mängd olika projekt, så är den helt enkelt för liten för en del saker. Allra helst om man vill kunna välja fritt mellan alla olika vinyler och andra material som står till buds, då man blir begränsad till skärmattans storlek (finns skärmattor som är upp till ca 30,5 cm (12 tum) långa. Är man däremot ok med att använda Cricuts egna smarta material, kan man skära längre dekaler, men bredden är fortfarande densamma.

Den kan skära över 50 olika material, inklusive textilvinyler, skyltvinyler, tunnare kartong, papper, tunnare konstläder m.m. Den är inte lika allsidig som de övriga maskinerna, men för de vanligare standardmaterialen fungerar den utmärkt. Vill du däremot kunna skära kraftigare material så är inte detta maskinen för dig.

Cricut Joy är kompatibel med knivbladet, folieringsverktyget och pennorna som är märkta för Cricut Joy. Eftersom hållaren på Joy skiljer sig från dem på de övriga maskinerna är urvalet begränsat vad gäller verktygen. Men precis som med urvalet av materialen den kan skära så klarar även verktygen de vanligaste uppgifterna för en skärplotter.

Vem är den för?

Jag skulle säga att denna passar dig som är nybörjare och vill testa en skärplotter för din hobby, men inte är helt hundra på att du vill investera fullt ut ännu. Den kan passa dig som lever smått, som inte har plats för större maskiner. Den kan passa dig som vill ha en liten maskin att kunna ta med dig till pysselträffar, på semestern eller till kontoret på jobbet eller som vill komplettera med en mindre maskin som är lätt att ta fram vid småjobb!

Behöver du regelbundet göra större designs, eller en maskin med mer flexibilitet vad gäller verktyg och material – då är inte detta maskinen för dig.

Bra att veta: Cricut Joy kopplas enbart upp via Bluetooth, inte med USB-kabel.

Cricut Explore Air 2 och Explore 3

Explore är Cricuts mellanmaskin – större än Joy, men mer begränsad än Maker. Du har ett större urval av verktyg och material som fungerar väl tillsammans, men inte lika många som till Maker.

Den nya version har fått en uppgradering av såväl hastighet som precision och den nya maskinen är därför dubbelt så snabb som den äldre. De har dessutom kombinerat den nya hastigheten med specialdesignad algoritm för att ge den precision man önskar på mindre designs.

Cricut Explore 3 har också blivit uppgraderad med möjligheten att skära Cricuts smarta material utan skärmatta, vilket möjliggör längre dekaler (upp till 3,6 m). Det är också anledningen till att det inte längre följer med en skärmatta när man köper maskinen. Det är dock enbart Cricuts Smart Materials som funkar att skära utan skärmatta, så vill du kunna skära andra material än vad Cricut erbjuder som Smart Materials, så behöver du köpa till en skärmatta.

>> Köp Cricut Explore 3

Vad ingår när man köper en Explore 3?

 • Cricut Explore® 3 skärmaskin
 • Premium Fine-Point Kniv + Knivhylsa (förinstallerad i hållare B)
 • Tillbehörsadapter (förinstallerad i hållare A)
 • USB-kabel
 • Nätadapter and strömkabel
 • Material till ett testprojekt
 • Prova-på-medlemskap till Cricut Access

För- och nackdelar?

De äldre varianterna kan enbart användas tillsammans med en skärmatta, medan den senaste; Explore 3, även kan användas tillsammans med Cricuts smarta material för att skära längre dekaler utan mattan. Man är dock begränsad till Cricuts smarta material om man vill skära utan matta. Skärmattor finns i storlekar upp till ca 30 x 61 cm, vilket brukar vara mer än tillräckligt för vad man behöver när det kommer till textilvinyl och papper. För dekaler däremot, kan storleken vara begränsande och då är man hänvisad till Cricuts smarta material.

Den nya maskinen, Explore 3, är snabbare och tystare än föregångaren. När man skär smarta material är den dubbelt så snabb som tidigare versioner av samma modell.

Den är hyfsat stark med sina 400g i tryck och klarar av att skära många material, som papper, tunnare varianter av chipboard, tyg, vinyler m.m. Maximal tjocklek på material är 2 mm. Det innebär inte att den kan skära alla material som är tunnare än 2 mm, det beror på hur hårt materialet är också och vill man kunna skära kraftigare material, så bör man nog överväga Makern som alternativ, då den har ett tryck som är tio gånger högre på 4 kg.

Vem är den för?

Det här är en populär maskin för nybörjaren, som vill satsa lite mer. Man blir inte storleksmässigt begränsad på samma sätt som med en Joy, den är ändå lätt att komma igång med och man har fler valmöjligheter vad gäller material man kan skära med den.

Den kan vara ett bra alternativ för den lite mer vana användaren som vet vad den vill göra och inte göra, som inte kommer att känna sig begränsad av valen av verktyg och material om man skulle jämföra med till exempel en Cricut Maker.

Cricut Maker och Maker 3

Cricut Maker är en riktig allroundmaskin. Den kan skära mängder med olika material och utbudet av olika verktyg till denna maskin är stort. Den kan skära tjockare material än Explore och framförallt kraftigare material som kräver mera tryck.

Precis som Explore 3 har Maker 3 också möjligheten att använda Cricut Smart Materials, som kan skäras utan skärmatta vilket gör att du kan skära längre dekaler (upp till 3,6 m) än vad mattorna är stora. Tack vare (eller på grund av, det beror på hur man ser det) att man har lagt till den här möjligheten, följer det inte längre med någon skärmatta när man köper maskinen. Vill man skära andra material än Cricuts egna smarta material, så behöver du köpa till en skärmatta eller två.

>> Köp Cricut Maker 3

Vad ingår?

 • Cricut Maker 3® skärmaskin
 • Premium Fine-Point Blade + Hylsa
 • Välkomstkort
 • USB-kabel
 • Nätadapter och strömkabel
 • Prov-prenumeration för Cricut Access™
 • 100 ready-to-make projekt online
 • Material för testkörningar

För- och nackdelar?

Makern är en stark maskin som kan skära i många olika material – över 300 stycken, upp till 2,4 mm i tjocklek, däribland chipboard, kartong, tyg, läder och så många fler! Den har också många olika verktyg för bland annat bigning och prägling och flera olika knivar att välja på.

Den största nackdelen är, precis som hos alla Cricuts maskiner, att man är begränsad till skärmattans yta om man vill använda andra material än Cricuts egna Smart Materials.

Vem är den för?

Maker är en gedigen maskin som klarar mycket. Den har sitt eget specialområde och det är för den som vill kunna skära i många olika material och är mera allt-i-allo-pysslig snarare än inriktad på just vinyler. Vill du mest kunna skära vinyler och ett och annat papper, då är denna maskin overkill för dig och du skulle klara dig förträffligt med en Explore. Men vill du även kunna skära chipboard och gravera i akrylplattor och ser potentialen i allt man kan hitta på med en Maker… Då tror jag att du har hittat en matchning!

Läs mer hos Cricut:

Vilka material kan man skära och vilka verktyg behövs till olika material?

Vilka knivar passar de olika maskinerna?

En jämförelse mellan de olika maskinerna i tabellform!

Cricut Access – hur funkar det

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa