Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0
KUNDCASE
Kasper Kleihs
Kocklandslagets chefskonditor, Kasper Kleihs, har tagit medalj både i VM och OS. Nu laddar han inför nya mästerskap och experimenterar med sin första 3D-skrivare.
– Jag håller på att klura ut hur jag bäst kan använda den. Jag tänker att jag ska kunna göra ännu mer komplicerade flarn och lyfta tekniknivån ett steg extra, säger Kasper.
Till vardags arbetar Kasper Kleihs på Michelinkrogen Restaurant Etoile i Stockholm. Förutom 3D-skrivaren har han sedan tidigare en Silhouette Cameo som han använt mycket, bland annat till att göra mallar för choklad-dekorationer och flarn till desserter.
– Tidigare satt jag och skar ut mallar för hand och det tog mycket tid. En kollega tipsade om att det finns en liten maskin som gör det och jag köpte en direkt! Med den har jag chans att vara ännu mer kreativ, kan få mallarna mer detaljerade och avancerade.

Vill göra vackrare detaljer och mer avancerade lösningar

Karaktäristiskt för Kasper Kleihs i hans skapande av desserter och bakverk är hans vilja att hela tiden lyfta nivån; göra vackrare detaljer och mer avancerade lösningar.
– Det finns inte jättemånga i Sverige som håller på med den här typen av teknik i den utsträckning som jag gör. Men jag vill kunna göra skarpare grejer och hålla högre nivå på allting, berättar han.

Använder 3D-skrivare till att göra egna unika designer

Men, hur använder en konditor en skrivare och 3D-printer i sitt jobb? Kasper berättar att han gör egna unika designer i datorprogrammet, skriver ut och skär ut i plast för att sedan kunna stryka exempelvis choklad över, som han sedan formar till blommor eller andra dekorationer.
– Ska jag göra många flarn kan jag förbereda en mall i många exemplar och alla blir likadana, vilket är viktigt när det är tävling. Vid en tävling jag deltog i hade jag förberett för att göra ett brödflarn till en dessert. Jag hade en smet som jag strök över mallen med massa hål i, lyfte bort mallen och bakade flarnet i ugn och böjde sedan till flarnet efter bakningen.

"Jag vill göra en stans som inte finns någon annanstans"

Med 3D-printern tänker Kasper sig kunna modellera en form i datorn och sedan skriva ut den i 3D och gjuta med silikon över för att kunna göra förgjutna mousser och kakor.
– Vanliga personer går till Panduro för att köpa en kakstans, men jag vill göra en stans som inte finns någon annanstans, avslutar Kasper.
Foto: Kasper Kleihs
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa