Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Transferpressar

Folier.se har Sveriges kanske största utbud av transferpressar, eller värmepressar. Hos oss hittar du pressar för såväl större produktion av storformat, som pressar för hobbybruk i mindre skala.
Transferpress (swing-away) från Secabo.

Olika typer av transferpressar

När det gäller pressar för textiltransfers, så är det oftast pressar med en platt bädd man menar. 

En transferpress fyller i stort sett samma syfte oavsett hur den ser ut; den applicerar transfers på textil med värme och tryck. Kvaliteten den kan leverera och pressens konstruktion kan dock skilja sig åt och transferpressar är ofta indelade i tre olika typer; clam-press, swing-away och dragpress

Vad gör en transferpress?

Transfers för textil har oftast ett s.k. värmeaktiverat lim, d.v.s. en form av smältlim. En transferpress, eller värmepress, applicerar värme och tryck på en transfer och  aktiverar därigenom limmet som smälter in i textilfibrerna och fäster transfermotivet mot plagget eller tygkassen eller vad du nu trycker på.

En transferpress kan även användas för tekniker som sublimering, där värmen aktiverar pigmenten i färgen, eller för att kurera tryck som behöver härdas, till exempel vid DTG eller screen printing. 

Clam-press (clam shell)

En clampress har fått sitt namn efter hur en mussla ser ut när den öppnar sig. Dessa är de vanligaste typerna av pressar för textiltryck, som också är väldigt nybörjarvänliga då de är enkla att använda och inte kräver så mycket utrymme.

Dessa maskiner passar ofta bra om man i huvudsak vill pressa T-shirts, tygkassar och flaggor. Tunnare material som inte flyttar på sig när man stänger pressen.

Clam-press från Secabo, värmepress med clam-öppning.
Tips: Titta på hur mycket utrymme som finns mellan övre och undre plattan när pressen är öppen, samt hur mycket utrymme som finns mellan plattor och ram bakom plattorna. Ju mer utrymme, desto lättare kommer det att vara att placera plagget utan att riskera att bränna sig på elementet.
Man kan också titta på hur mycket pressen öppnar sig, ju större öppningsvinkel, desto lättare kommer det att vara att placera motivet, då man ser arbetsytan bättre.

En Stahls' värmepress med clam-öppning

Fördelar med en clam-press

  • Kompakt i sin design, den behöver inte mycket utrymme runtomkring sig
  • Enkla att använda, bra nybörjarpressar
  • Tidseffektiv med få steg
  • Budgetvänlig tack vare enkel konstruktion
  • Nackdelar med en clam-press

  • Inte lämpliga för tjockare substrat som till exempel keramikplattor eller tjockare varianter av fotopaneler.
  • Eftersom den bakre delen av pressen stängs först, kan det orsaka att transfern flyttar lite på sig när man stänger pressen, allra helst om man trycker ett tjockare plagg, som en hoodie.
  • Inte lika energieffektiv då elementet (den övre plattan) i öppet tillstånd är exponerat för rumstemperaturen som kan kyla ner pressen.
  • Lätt att bränna sig när man har händerna nära bakkanten.
  • Swing-away

    En swing away, eller swinger, är designad så att den övre plattan (elementet) svängs åt sidan, bort från arbetsytan. Tack vare att övre plattan lyfts och sänks rakt över arbetsytan kan du pressa tjockare material utan att riskera att det flyttar sig och du kan placera dina designs mera exakt.

    En modell där elementet sänks rakt ner är ofta att föredra för till exempel sublimering, där det är viktigt att själva transfern ligger stilla och pressas jämnt över hela ytan. 

    Denna typ av press fungerar även för kurering av tryck, där trycket ska värmas/torkas, men inte pressas, då elementet kan ställas ett par centimeter över arbetsytan. 
    En transferpress med swing-away från Stahls'.

    Fördelar med swing-away

  • Du ser arbetsytan ordentligt och kan därigenom placera designen mer exakt
  • Lämpliga för alla typer av plagg och tjockare substrat
  • Temperatur och tryck appliceras jämnare då plattan stänger rakt ovanifrån
  • Avger inte lika mycket värme ut i rummet då pressen är öppen (när den hovrar över underplattan)
  • Risken att bränna sig är betydligt mindre
  • Nackdelar med swing-away

  • Tar mycket plats då du behöver rejält med utrymme vid sidan av/bakom pressen för att kunna svänga undan den ordentligt
  • De är oftast tyngre och svårare att transportera
  • Dragpress

    I stället för att lyfta eller svänga bort elementet, drar du ut den undre plattan. Här får du fördelen med en swing-away, men du behöver inte samma utrymme runtom, då du inte behöver svinga bort elementet. Däremot behöver du i stället mer utrymme framför pressen.

    Tryckluftsdrivna transferpressar för storformat är ofta av denna typ.

    En dragpress från Stahls' med plattan utdragen
    Mindre dragpressar byggs ibland i kombination med någon annan variant (ex: HappyPress 4 är en clam-press med dragplatta, Hotronix Fusion IQ är en swing-press med dragplatta).
    En transferpress från SEFA med dragplatta

    Fördelar med en dragpress

  • Delar många fördelar med swing-pressen, man ser arbetsytan ordentligt, den ger ett jämnare tryck, kan hovra över transfers osv. 
  • Dragplattan är ofta mindre tung att arbeta med.
  • Nackdelar med en dragpress

  • Du behöver mycket plats framför pressen, yta där du normalt sett står
  • Manuell eller automatisk

    I varje grupp av transferpressar, vare sig du väljer clam, swing- eller dragpress finns det olika nivåer på dem, från manuella pressar till semi- och helautomatiska. Därtill kommer pneumatiska pressar; pressar som styrs med tryckluft. 

    Manuell värmepress med clam-öppning.

    Manuella transferpressar

    En helt manuell press innebär att du gör allt jobb själv. Du stänger pressen med handkraft, öppnar den med handkraft, ställer in trycket manuellt och i vissa fall står du även för trycket själv.

    Det säger sig självt att en sådan här press blir tung att använda och kommer att slita på kroppen om man pressar många gånger under en dag, varje dag. De är med andra ord mest lämpade för dig som inte har större produktion, utan trycker mindre serier med tryck lite då och då. 

    I den här gruppen av pressar är clam-pressarna de allra vanligaste, då det oftast handlar om enklare pressar.

    Semiautomatiska transferpressar

    En semiautomatisk press innebär att du gör en del av jobbet själv, men en del sköts automatiskt. Det vanligaste exemplet på en semiautomatisk press är när den öppnas automatiskt efter presstidens slut, men du behöver fortfarande stänga den själv med handkraft.

    Semiautomatiska pressar kombineras ibland med pneumatik, alltså tryckluft, som hjälper till att stänga och öppna pressen, men där du själv behöver svänga undan elementet (swing away) eller dra ut plattan (dragpress). Dessa pressar behöver kompletteras med en kompressor för att sköta trycket.

    Helautomatiska transferpressar

    Helautomatiska pressar är nästan alltid pneumatiska och styrs med tryckluft.

    Du stänger och öppnar pressarna med knappar eller en fotpedal och detta ser man på många storformatspressar där det helt enkelt blir för tungt att sköta en manuell press, eller pressar anpassade för massproducering där man använder dubbla plattor.  

    En helautomatisk press med dubbla plattor och swing från SEFA.

    Läs mer i Tryckakademin

    Innan du köper en transferpress – läs detta!

    6 tips som hjälper dig att välja rätt.

    6 tips för att hålla din transferpress i topptrim, så att du har nytta av den länge!

    Har du frågor eller vill ha mer information?

    Vi finns till för dig och vår kundsupport svarar mer än gärna på dina frågor. 

    Du når oss via chatten här på sidan, e-post eller telefon – vi har öppet alla helgfria vardagar!

    Se aktuella öppettider längst ner på sidan.

    Tel: 08-554 240 60

    E-post: support@folier.se
    Öppet köp i 14 dagar

    14 dagars ångerrätt

    Snabb leveranstid

    1-3 dagars leveranstid

    100% Trygga betalningar

    Klarna / MasterCard / Visa