Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

3 olika tillbehör till din transferpress du inte bör vara utan

3 olika tillbehör till din transferpress du inte bör vara utan!

När du trycker transfers använder du stort sett alltid en transferpress (här hittar du vårt sortiment av  transferpressar). Många nöjer sig där, men visste du att det finns många olika tillbehör som gör ditt tryckande lättare?

Här tar vi upp tre (ok fyra – vi slänger in ett bonustips 😉) olika tillbehör till din transferpress som vi anser att man inte bör vara utan om man arbetar med textiltryck och transfers!

1: Presskuddar – för att jämna ut trycket

2: Skyddsark – för att skydda värmeplattan/elementet mot kladd och färg

3: Crosslaser – för att placera trycken rakt och konsekvent

Bonus: Överdrag för bottenplattan – få din gummimatta att hålla längre

1: Presskuddar

Presskuddar är ett underskattat hjälpmedel när du trycker tjockare plagg. En presskudde består oftast av en värmetålig skumkärna, med ett överdrag av PTFE eller teflon och de finns i olika storlekar för att passa olika tillfällen.

Presskudden använder du tillsammans med plagget i transferpressen. Den läggs inuti eller under plagget du vill trycka på och låter dig pressa vid sömmar och dragkedjor genom att lyfta upp pressytan, samtidigt som sömmar och dragkedjor sjunker ner i den mjuka kudden. Detta ger dig ett jämnare tryck över pressytan.

Behöver jag verkligen en presskudde?

Både ja och nej. Att ha ett jämnt tryck över det man vill pressa är en stor del i receptet för ett perfekt tryck. När man trycker på stora släta ytor (som en T-shirt) behövs det oftast inte. Men har du problem med att få ett tryck att fästa ordentligt på plagg med tjocka sömmar, där fickor gör plagget olika tjockt eller där du har en dragkedja, så kan en presskudde vara räddningen. En presskudde är alltså bra att ha när det kniper!

Här köper du presskuddar »

2: Skyddsark

Ett skyddsark är det på listan vi skulle säga är ett måste! Använd alltid ett skyddsark är vårt tips.

Ett skyddsark är ett värmetåligt ark, som ofta är belagt med PTFE (polytetrafluoreten) eller det vi till vardags kallar teflon. De används för att skydda pressen mot kladd och färg från olika typer av transfers.

Ett riktigt skyddsark kan du använda många gånger innan det blir utslitet och det är bra att få in vanan att använda det innan olyckan är framme och du har vinyl eller bläck som sitter fast på elementet snarare än på plagget! (Vi har alla varit där; läs om hur du gör rent pressen om det händer dig » )

Hur använder jag ett skyddsark?

Skyddsarket lägger du längst upp, så att det hamnar ovanpå plagg och transfer närmast värmeplattan. Detta skyddar värmeplattan till exempel när du gör flerfärgade motiv med vinyl där bäraren är borttagen från delar av designen, eller om du råkar lägga en transfer på fel håll (vilket är vanligare än vad man tror). Då kan du, med skyddsarket på plats, undvika att få en geggig massa som kletar fast på elementet.

Tips: En del använder ett stort skyddsark som täcker hela elementet och fäster det på utsidan med magneter för att alltid ha det på plats.

Skyddsark för din press hittar du här » 

3: Crosslaser

Ok, en crosslaser/krysslaser kan vara overkill för många, men för dig som trycker lite större serier skulle jag säga att det är ett oumbärligt och tidsbesparande verktyg för att placera trycken rakt och på samma plats varje gång.

Crosslaser från Secabo, med dubbla enheter för riktning och placering av textiltryck.

Crosslaser från Secabo, med dubbla enheter för riktning och placering av textiltryck.

Hur funkar en laser för placering av tryck?

Måtta in krysslaserenheten så att du ser krysset på bottenplattan i din press. Med linjerna som guide kan du måtta in plagg och tryck så att de hamnar likadant varje gång.

Använder du en laserenhet kan du använda linjerna för att rikta in plagget och sedan som måttguider för att enklare mäta ut var trycket ska sitta. Har du dubbla enheter kan du ställa in ena efter hur plagget ska ligga i pressen och andra efter tryckets placering.

Här kan du läsa mer om Crosslaser-systemet från Secabo »

Bonus: Överdrag för bottenplattan

Ett överdrag skyddar din bottenplatta från missfärgningar och nötning. Ett överdrag i PTFE/teflon gör också att plagg lättare kan träs på och av från bottenplattan, med mindre friktion.

Olika överdrag hittar du här »

Vi läser också (externa länkar, öppnas i nytt fönster):

Stahls’ blogg; Cover sheets »

Wikipedia; Polytetrafluoreten (PTFE) »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa