Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Emaljmuggar - såhär blir du bäst på att trycka dem med sublimering

Emaljmuggar för sublimering - robusta, retro, äventyrsvänliga - det finns många anledningar till att gilla de lätta muggarna i emaljerad metall. Men de kan vara lite knepiga att trycka på, även för vana sublimerare. Formen och materialet har sina utmaningar och i den här artikeln kommer vi att ge dig några tips på hur du överkommer dem!

Motivets storlek

Muggarna är ca 8 cm höga, men de har rundade former i både över- och underkant, vilket innebär att inte hela ytan lämpar sig för tryck. Generell rekommendation är att designen inte ska överstiga 5 cm på höjden och den ska placeras mitt på muggen. 
illustration över rekommenderad tryckhöjd på en emaljmugg

Emaljmuggens placering i muggpressen

När motivet är printat och inmåttat på rätt plats på emaljmuggen är det dags att placera den i pressen. Ett bra tryck i pressen har du när pressen går relativt lätt att stänga, men du kan inte vrida på muggen när pressen är stängd. 
Eftersom emaljmuggen har en utstickande kant behöver den placeras på ena sidan av pressen med kanten utanför. När man har en mugg enbart på ena sidan av pressen, så blir inte elementet riktigt rakt hur hårt tryck man än har. Då det inte finns något motstånd på motsatta sidan, kniper elementet åt mera där, vilket leder till att det glipar i överkant på muggen. Resultatet blir ett motiv som tonar ut där inte pressen har tryckt åt.
För att motverka detta brukar vi rekommendera att man använder en mothålls-mugg eller en "slaskmugg". Med det menar vi en mugg med samma diameter som kanske har blivit feltryckt eller så, som du kan avvara. Denna mugg sätter du i muggpressen från motsatta hållet, vilket gör att elementet kan hålla sig rakt hela vägen och leverera ett jämnt tryck över hela ytan. Bonus: Detta förlänger dessutom livslängden på ditt element! 👍
illustration av hur en mothållsmugg jämnar ut trycket i en muggpress
Vilken sida av elementet din mugg placeras på har också betydelse för hur slutresultatet  blir. Elementet är nämligen lite varmare på den sida där sladden går in, så det är på den sidan du ska placera din mugg som ska tryckas. När man trycker keramikmuggar som placeras mitt i pressen har detta ingen större betydelse, men på emaljmuggarna kan det ge synbara skillnader, framförallt på motiv med mycket svärta.
illustration över var man bör placera en emaljmugg i en muggpress

Temperatur och tid

Jämfört med keramikmuggar, kan man med fördel förlänga tiden när man pressar emaljmuggar. Det är lite motintuitivt, eftersom de snabbare kommer upp i rätt temperatur då de är tunnare, men just på grund av att de är tunnare, så behåller de inte heller temperaturen på samma sätt som en keramikmugg med tjockare gods. De avger helt enkelt mer av värmen snabbare. För att kompensera för värmebortfallet kan man alltså behöva förlänga tiden för att trycket inte ska bli blekt och dassigt. Man bör inte kompensera genom att höja temperaturen då det i stället kan bränna coatingen och förstöra muggen. 
På en keramikmugg brukar 190-200ºC i ca 200 sek från det att man sätter in muggen i pressen (inkl. återuppvärming av elementet) vara lagom. För en emaljmugg kan man testa att förlänga den tiden till 230-250 sek för ett tydligare motiv med skarpare färger. 

För att sammanfatta

· Tryck inte för höga motiv på emaljmuggar, då det är svårt att få ett jämnt tryck på en svängd yta.
· Använd en "slaskmugg" som mothåll för jämnare tryck
· Sätt din mugg som ska tryckas på rätt sida av elementet, där sladden går in
· Förläng gärna tiden med ca 30-50 sek vid behov
· Var inte rädd för att experimentera om det behövs! 
    Av: Susanne
    Öppet köp i 14 dagar

    14 dagars ångerrätt

    Snabb leveranstid

    1-3 dagars leveranstid

    100% Trygga betalningar

    Qliro / MasterCard / Visa