Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Gör en tavla med skyltvinyl!

Självhäftande vinyl, eller skyltvinyl är ett roligt material att arbeta med. Det är väldigt enkelt och man får lätt och snabbt ett snyggt resultat! Det är inte helt ovanligt att allt som går att klistra dekaler på får sig en släng av kreativitet när man väl kommer igång.

Ni som följer oss på Instagram (@folier.se, hoppa in och följ oss om ni inte redan gör det ) har nog sett att jag är väldigt förtjust i att göra tavlor av olika slag, där jag använder vinyl på ett eller annat sätt. Dessa tavlor blir perfekta presenter och man kan enkelt anpassa dem efter mottagaren.

Tryckakademin - tavlor med skyltvinyl av olika slag

Idag blir min tavla lite annorlunda, men ändå lik de tidigare. Då har jag gjort bakgrunder med akvarellfärg och låtit vinyldekalen vara huvudmotivet. I det här exemplet tänker jag använda mig av ett foto i kombination med en vinyldekal och det kräver att man tänker lite annorlunda så att både dekal och foto får ta plats och komma till sin rätt.

Jag använder mig av en Cameo skärplotter och tillhörande mjukvara från Silhouette.

Från mockup i Silhouette Studio till färdig tavla med vinyldekor.

Gör en “mockup” i Silhouette Studio!

En mockup är en låtsasbild kan man säga – en förhandsgranskning av slutresultatet! Här kan du testa olika bilder, olika storlekar, lägga till eller ta bort detaljer tills du hittar en layout som du är nöjd med.

För min mockup börjar jag med att skapa det passepartout som sitter i ramen jag kommer att använda. Jag skapar två kvadrater, en för yttermåttet och en för det inre. Med båda kvadraterna markerade, trycker jag på knappen som ser ut som ett hårkors för att centrera dem tillsammans.

Skapa ett passepartout i Silhouette Studio med enkla knep.

För att stansa ut den inre delen av passepartoutet, väljer jag att subtrahera den mindre kvadraten från den större i Silhouette Studio. Detta gör man under modifierings-menyn under “Objekt”, eller genom att välja knappen i högra menyraden för att få fram panelen för modifiering. Markera båda kvadraterna och klicka på Subtrahera. OBS: den mindre kvadraten måste ligga framför den större för att det ska stansas i rätt kvadrat.

När du högerklickar på objekt får du fram en meny. Det nedersta avsnittet i den menyn är funktioner för att ändra ordningen på olika objekt. Du kan flytta dem framåt eller bakåt i förhållande till andra delar av din design.

Nu är det bara att sätta ihop de olika delarna i min mockup. Jag plockar in den wordart-design jag vill använda och lägger till ett passande foto. Här väljer jag ett foto som har tyngdpunkten på ena sidan för att väga upp dekalen och ser till att det är tillräckligt ljust på andra halvan så att dekalen går att läsa. Jag justerar storlekar och placering tills jag är nöjd och då är min mockup klar.

Montering

När jag har skurit ut dekalen i rätt storlek och printat mitt foto är det dags att montera ihop allt och förhoppningsvis kommer det att likna min mockup på slutet.

Dekalen är det sista jag applicerar, så jag börjar med att sätta i bilden i ramen. Glaset i ramen putsar jag av med lite vatten och en microfibertrasa. Eftersom den har varit inplastad är den mest bara lite dammig och då räcker det gott och väl. Är det fingeravtryck och andra fläckar på glaset kan man använda till exempel isopropanol eller ytrengöring för lite mer ordentlig rengöring innan man sätter dit dekalen. Man bör undvika att använda fönsterputs innan en montering. Fönsterputs kan lämna en hinna på glaset som kan reagera med limmet på dekalen och göra att det inte fäster ordentligt.

Appliceringsfolie

För att flytta över dekalen till glaset behövs en appliceringsfolie. Börja med att täcka den färdigrensade dekalen med appliceringsfolien och gnugga fast den ordentligt. När man har ett motiv med många små detaljer kan det underlätta att i stället för att enbart lyfta av appliceringsfolien, vända på allt så att framsidan på dekalen ligger neråt och försiktigt dra vinylens bärare i vinkel bakåt. Då blir det väldigt lätt att se om något följer med upp och man kan smidigt bara trycka tillbaka det på rätt plats innan man drar av hela bäraren.

Montering av en vinyldekal med appliceringsfolie eller transfertejp. Montering av en vinyldekal med appliceringsfolie eller transfertejp.

Placera dekalen där den ska sitta och jobba metodiskt med skrapan för att gnugga fast den ordentligt. Sedan drar man försiktigt bort appliceringsfolien och håller tummarna för att dekalen sitter fast! På en rengjord glasyta är det oftast inga problem alls, den är så blank och slät att den är helt idealisk för dekaler, men skulle det lossna så dra inte vidare utan tryck tillbaka folien och gnugga lite till!

Montering av en vinyldekal med appliceringsfolie eller transfertejp. Montering av en vinyldekal med appliceringsfolie eller transfertejp.

Resultatet – en snygg vinyltavla

Det bästa med denna sortens tavlor är att de går att variera i oändlighet! Alla kan göra en tavla som passar deras personlighet. För resebilder kan man skriva namnet på platsen tillsammans med koordinater, bebisbilder med namn, datum, vikt och längd, bröllopsfoton med namn och datum och så vidare.

Farmor kan få en bild på barnbarnen med ett roligt citat som de har sagt, för det finns garanterat något. Min käre son, han på bilden, klämde till exempel ur sig när han var tre år gammal “mamma, jag älskar dig så mycket att det kommer blod ur mina ögon”! Kanske inget man skriver på en tavla i och för sig, men definitivt minnesvärt…

Tavla med vinyldekal och foto.

Till denna artikel har jag använt mig av Metamarks skyltvinyl ur 7-serien. Den är utmärkt för att skära mindre detaljer då den har ett permanent lim som gör att detaljerna inte lossnar så lätt. Jag upplever den också som mer flexibel och följsam jämfört med till exempel Metamarks 4-serie eller Aslan C 114.

Jag använde iSEE2 PP transparent appliceringsfolie (edit: numera “Pick n Transfer”). Personligen tycker jag den funkar bra och jag gillar att den sitter på en bärare, vilket gör att jag kan återanvända den flera gånger. Men jag vet att många gärna vill ha en appliceringsfolie med högre vidhäftning, vilket också kan underlätta när man ska föra över mindre detaljer. Vill du veta mer om vilken appliceringsfolie du ska använda till vad, läs gärna artikeln “Hur väljer jag rätt appliceringsfolie“.

Vi läser också: 

What is a mockup? »

Wikipedia: Decal »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa