Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Graphtec knivar och knivhållare - rubrik

Graphtecs knivar och knivhållare – CB09/CB15

Graphtec använder två olika typer av knivar och knivhållare till skärplottrarna (se vårt sortiment av skärplotter från Graphtec) i CE- och FC-serien; CB09 och CB15. CB09 är standard för de flesta vinyler och generella material, medan CB15 är ett kraftigare blad för tjockare material. För att se skillnad på knivarna tittar man på tjockleken, samt vinkeln* på eggen. 

*Vilken vinkel man anger kan variera mellan olika märken och/eller regioner; vinkeln på kniven, eller vinkeln mellan eggen och skärytan. Därför är det oftast bäst att för säkerhets skull läsa själva beskrivningen av bladet, vad den passar för.

Till Graphtec köper man knivar och knivhållare separat. Hållarna är anpassade efter knivarnas olika diametrar, vilket innebär att du behöver olika hållare för CB09 respektive CB15-blad. 

Köp Graphtec knivar och knivhållare här »

(För Graphtecs skärbord (FCX-serien) finns även ett tredje alternativ med extra kraftiga blad; CB30, som används för hårda och tuffa material som plast och korrugerad papp. Dessa knivar kommer jag inte att ta upp i denna artikel, då de är specifika för speciella material.)

CB09

CB09-knivarna har en diameter på 0,9 mm och passar i knivhållarna med blå spets. Dessa blad och hållare är standard och levereras med maskinen när den är ny. 

CB09 med 45º vinkel

Det finns flera olika blad med 45º vinkel, som används för de allra flesta standardmaterial som vinyler och papper med en ytvikt på upp till 250 gsm. Vad som skiljer dessa blad åt är livslängden, då kvaliteten på kniven avgör hur långt du kan skära i olika material. 

Knivar och knivhållare från Graphtec; Livslängd för olika CB09-blad från Graphtec

CB09UB-K60 med 60º vinkel

För CB09-hållaren finns även ett blad med 60º vinkel (CB09UB-K60). Denna är för mycket tunna folier, som solfilm eller PPF (Paint Protection Film). En flackare vinkel på eggen gör att vinylen inte rivs eller får “öron”, det vill säga att den inte lyfter i hörnen. 

CB15

CB15-knivarna har ett tjockare skaft med en diameter på 1,5 mm och tack vare det blir eggen längre, även om det är samma vinkel. Dessa blad kan alltså användas för att skära tjockare material än vad CB09 klarar i och med att de kan skära lite djupare. De blir också kraftigare, vilket gör att de även klarar lite hårdare material. 

Hållarna för CB15 känns igen på den röda spetsen, och dessa hållare är gjorda för att passa det tjockare skaftet på CB15-bladen. 

Skär du enbart standardmaterial (släta skylt- och textilvinyler, papper upp till ca 250 gsm o.dyl.), så klarar du dig bra med enbart CB09-bladen. För lite kraftigare reflexmaterial (som gärna ger lite mer motstånd när man skär det) eller tjockare papper kan man med fördel investera i ett CB15-blad med 45º vinkel, som till exempel CB15U eller CB15UA. 

Olika vinklar och tjocklek på blad, kan skära olika tjocka material

CB15U-K30/CB15UA-K30 med 30º vinkel

För ännu tjockare material, som exempelvis flockad textilvinyl eller 3D-vinyler som till exempel Stahls’ Silicone, finns CB15 med en spetsigare kniv med bara 30º vinkel. Denna kniv får en lång egg, som fortfarande är tillräckligt smal för att kunna skära detaljerat i tjockare material. Den passar dock inte för hårda material, på grund av den smala spetsen som blir känsligare.

Nedan ser du hur du enkelt monterar kniven och justerar den till rätt knivdjup:

Varning

Graphtec har gått ut med följande varning angående kopior av CB09 och CB15.  

“In recent years, malicious knockoff products of our consumable items are sold in the market.
The corporate logo and even the model name printed on the package are replicated, so that there are many cases where customers purchase them and have problems.

Unfortunately, we cannot guarantee even if the malfunction occurs by using the knockoff products purchased accidentally. Please be careful when purchasing the consumable items.

As with knockoff products, problems with using third-party cutting blades or cutting blade holders are increasing. We cannot guarantee the problems when third-party products are used, so please use them at your own risk.”

Vi läser också: 

Investera i din bils framtid med PPF » (extern länk, öppnas i nytt fönster)

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa