Det finns mängder med pressar att välja mellan och den ena är inte den andra lik.
En transferpress, eller värmepress, används för flera olika tekniker, t.ex. lasertransfer, sublimering eller textiltryck med vinyl. Vissa tekniker och material är lite kinkigare med vilken press man använder än andra, så det gäller att fundera på vad man kommer att använda pressen till.
Pressar finns i små storlekar från ca 15 x 15 cm för bröst- och andra småtryck, till stora pressar på dryga metern för fotopaneler, banderoller och liknande. Välj en press som passar dina behov i storlek. Många tekniker lämpar sig inte för att pressas i omgångar, utan hela trycket behöver pressas på en gång. I dessa fall har storleken betydelse!
Ofta kostar det inte mycket extra att gå upp en storlek i pressyta, utan det är för det mesta själva basen i pressen som är den större utgiften.
Kommer du stort sett bara att trycka T-shirts och andra tunnare plagg? Då kan en clam-press fungera alldeles utmärkt, men om du i huvudsak vill trycka tjocka hoodies kan en swing-away vara bättre lämpad, då de fungerar bättre för tjockare material.
» Läs mer om olika typer av transferpressar här
Man bör också ta i beaktande att vissa typer av transfers är mer krävande än andra. Ska du trycka med textilvinyl, som är relativt flexibelt vad gäller temperaturer och tryck, eller ska du trycka transfers som kräver högre tryck och väldigt specifika temperaturer? Se till att välja en press som är lämpad för det jobb du vill utföra.
Från manuella pressar där du själv står för alla arbetsmoment till helautomatiska där allt sköts med lufttryck genom att trycka på en knapp – vilken man väljer kan vara avgörande för hur mycket man orkar producera under en dag.
Producerar man små serier lite då och då klarar man sig kanske med en manuell press, men det blir slitigt om man trycker större serier varje dag. Då kan det vara skönt att ha en semiautomatisk eller helautomatisk press, som sköter vissa eller alla moment åt en.
Den stora skillnaden på en billig press jämfört med en dyrare är ofta hur värmen fördelas över elementet. En mer påkostad press har ofta fler värmeslingor som ligger tätare än i en billig press, vilket ger en jämnare fördelning av värme över hela plattan. I ett element som har glesare slingor kan det uppstå ”cold spots”, ställen på elementet som blir svalare och därmed ger ojämn värme.
En mer rejäl press kan också leverera ett jämnare tryck över hela ytan. Varför är detta så viktigt då? Jo, det beror igen på vad du vill använda pressen till. En textilvinyl är generellt sett inte så kinkig med vare sig temperaturer eller tryck. De har i regel ett rätt generöst spann där de fungerar bra. En laser- eller sublimeringstransfer däremot, kräver mer exakta inställningar. Cold spots eller ojämnt tryck kan ge transfers med dålig kvalitet, som flagar i tvätten eller får ojämna färger.
Har du behov av att kunna trycka saker i många olika storlekar? Går det till exempel att byta plattorna på pressen och hur enkelt är det?
En del pressar har en fast bottenplatta som man inte kan byta ut, medan andra har utbytbara plattor i olika storlekar. Då kan det vara värt att titta på hur man byter dem. En del kräver verktyg och skruvande, medan andra har smidiga snäppfästen som man lossar och stänger till med ett enkelt grepp.
Här kan det också vara värt att tänka på att du alltid kan gå ner i storlek på plattorna, men elementet begränsar hur stort du kan trycka som störst. Så igen, storleken har i dessa fall betydelse.
Pressar kommer i många varianter och storlekar och kostar från några tusenlappar till nästan hur mycket pengar som helst!
En del pressar kan byggas ut och byggas om allteftersom behoven förändras, och det kan vara ett sätt att börja smått, trots att man vet att den inte kommer att räcka till i längden.
Det kan även vara värt att satsa lite extra på en riktigt bra press redan från början i stället för att inse att man kommer att behöva byta upp sig eller komplettera med en annan press inom kort.
Det här är utrustning som kommer att hålla ett bra tag, så tänk också på hur dina behov kommer att se ut om några år – kommer pressen du köper idag att fungera för dina behov då också?
På Folier har vi ett stort utbud av olika pressar, från små pressar i storlek ca 15×15 cm till pneumatiska varianter på 80 x 120 cm. Det finns också både mugg- och kepspressar som är speciellt anpassade för olika former. Alla våra pressar har självklart godkänd CE-märkning!
» Se vårt utbud av transferpressar här
» Läs mer om olika typer av transferpressar här
Vi läser också (externa länkar):
14 dagars ångerrätt
1-3 dagars leveranstid
Qliro / MasterCard / Visa