Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Hur gör man ett screentryck?

Screentryck är en traditionell form av tryck där man använder stenciler för att göra tryck på bland annat papper, tyg, trä och många andra material. Det är också en metod som man kan göra väldigt enkelt eller väldigt komplicerat beroende på vad man vill kunna producera.

En anledning till metodens popularitet är alla olika typer av färger man kan använda, med till exempel metallicfärger eller glitterflakes. Plastisolfärger för tjockare tryck, eller vattenbaserad färg som suger in i plagget och ger en naturligt mjuk yta… Man blir inte begränsad till vad en skrivare klarar av. En annan anledning är just enkelheten, det är något man med relativt simpla medel kan fixa själv hemma.

Hur går det till?

För att skapa en stencil, eller en “screen”, har man en ram med ett finmaskigt nät. Ju finare nätet är, desto skarpare detaljer kan man använda. Med hjälp av en emulsion eller något stencilmaterial som man skurit ut med skärplotter, täpper man igen nätet runt själva motivet och skapar på så sätt en stencil. Man gör en sådan stencil för varje färg som ska användas.

Enkel setup för screentryck, med ram och skrapa

När man sedan gör själva trycket lägger man ramen på ytan som ska tryckas och pressar färgen genom den öppna delen av nätet med hjälp av en skrapa, eller rakel. Man arbetar med en färg i taget och däremellan behöver föregående lager torka. Detta gör att ett flerfärgat tryck kan ta ganska lång tid.

Beroende på vilken färg man använder behöver den torkas och eventuellt efterbehandlas med värme. En färg av bra kvalitet ger ett slitstarkt och tvättåligt tryck som håller länge.

Screentryck på professionell nivå

I och med arbetet med att skapa ramarna, som ger en initialt hög arbetskostnad, är detta en metod som är lämplig för produktion i större skala. Ju större upplaga man trycker, desto mer kan det löna sig jämfört med andra metoder. Ju fler färger man vill använda, desto dyrare blir det. Varje färg kräver en extra ram och en extra tryckomgång innan plagget är färdigt.

För mindre upplagor och plagg där man vill ha unika motiv kan en digital printmetod vara mer lämpligt. Till exempel kan man med DTG-skrivare och DTF-skrivare enkelt göra enstaka exemplar likaväl som serier av tryck.

Läs mer om Epson SureColor SC-F2100 – DTG/DTF-skrivare »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa