Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-bage-trust-2021 reco-bage-trust-2020 reco-bage-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Silhouettes knivar: Vilken ska jag använda?

Knivar till skärmaskinen är alltid bra att ha några extra, för man kan ge sig sjutton på att något händer med kniven när man håller på med det där superviktiga projektet som skulle varit färdigt för 10 minuter sedan!

Men hur vet man vilka knivar man ska köpa? Vi reder ut vilka som passar till vad!

Tabell för vilka knivar som passar i de olika maskinerna från Silhouette

Autoblade

Den första generationen av AutoBlade passar enbart i Silhouette Cameo 3 eller Portrait 2! Har du en äldre maskin så funkar inte den här till din maskin. Fördelar med den här är att maskinen ställer in knivdjupet automatiskt genom att “tappa” med kniven tills den har rätt djup inställt och liksom premiumkniven har den den speciella volfram-legeringen som gör den extra hållbar.
Med den här kniven kan du skära i vinyler, papper, vellum, tyg* och många andra material upp till 1mm tjocklek.
Kniven har två flänsar på baksidan som gör att den enbart passar i knivhållaren på de nämnda maskinerna. Man kan alltså inte använda den på en annan maskin av misstag.

Detsamma gäller det nyare AutoBlade 2, som bara passar i de senaste maskinerna; Cameo 4, samt Portrait 3. Flänsarna, som skiljer sig från motsvarande flänsar på det första autobladet, gör att du inte kan använda den på andra maskiner än just Cameo 4/Portrait 3 och bara i den avsedda hållaren. Detta blad har även ett chip som gör att maskinen automatiskt kan detektera vilken kniv som är monterad.

Standardknivar

Standardkniven (ett s.k. spärrblad) passar till alla skärmaskiner från Silhouette. Knivens skärdjup ställs in manuellt genom att vrida markeringen till rätt siffra. Precis som med autokniven kan du skära en mängd olika material med denna; vinyler, papper, tyg* osv upp till 1mm tjocklek. För att kunna använda den i Cameo 4/Portrait 3 behöver du en adapter (följer med Cameo 4) och det är den svarta adaptern man använder till alla spärrblad med max skärdjup 1mm.

* Tygkniven (har numera utgått) var precis likadan som standardkniven, förutom färgen på höljet. Anledningen till att det fanns en separat kniv var att för man behöver en vass kniv för att skära bra i tyg. Om du tänker skära mycket i tyg rekommenderas en separat kniv för enbart tyg, då andra material (framförallt papper) gör att knivarna blir slöa med tiden. Genom att ha en avvikande färg på kniven kan man lätt hålla isär dem och det blir enkelt att ha en separat tygkniv som man vet att den enbart används till just tyg.

Premiumkniven är också ett spärrblad, men med den speciella volfram-legeringen som ökar bladets hållbarhet med upp till tre gånger. Precis som standardbladet ställer man in kniven manuellt genom att vrida på den. Även denna passar Silhouettes alla skärmaskiner (med svart adapter för Cameo 4/Portrait3) och skär material upp till 1mm tjocklek.

För Cameo 4/Portrait 3 finns motsvarande kniv med ett hölje som gör att den passar direkt i dessa maskiner utan behov av en adapter.

Djupskärningsblad

Deep Cut-bladet har också volfram-legeringen och kan skära tjockare material, som t.ex. craft foam och liknande, ända upp till 2mm tjocka. Den passar till Curio, Portrait 2 och 3 och Cameo 3 och 4, då de är de maskinerna som är gjorda för såpass tjocka material. De äldre maskinerna (original Cameo och Portrait) kan inte använda dessa. För att kunna använda den i Cameo 4/Portrait 3 behöver du använda en adapter. Till Deep Cut-bladet använder man den grå adaptern.

Även här finns en motsvarande kniv för Cameo 4/Portrait 3 med hölje för att passa i maskinerna utan adapter.

Specialverktyg

KraftBlade är ett blad som också har 2mm skärdjup, men med en annan vinkel är Deep Cut-bladet. Den är tåligare och kan skära i kraftigare material, men på bekostnad av detaljer. Den kan inte svänga på samma sätt och lämpar sig bäst för enklare former. Kniven passar Curio, Portrait 2 och 3, Cameo 3 och Portrait 3/Cameo 4 (med den vita adaptern).

Vill man ha en KraftBlade till Cameo 4/Portrait 3 utan att behöva använda adapter, så finns även denna med passande hölje och chip för automatisk detektering.

Till Cameo 4 finns även KraftBlade 2, som har ett ännu lite djupare blad, upp till 3mm. Denna kniv passar i hållare två på Cameo 4 och här kan man således utnyttja den nya maskinens hela kraft med upp till 5 kg tryck. Men samma sak här, den flacka vinkeln på bladet gör att den lämpar sig bäst för enkla former.

Rotary Blade och Punching Tool är båda enbart för Cameo 4 (hållare 2) och de skiljer sig också mest från de andra knivarna, som alla är en form av släpknivar.

Rotary Blade är en liten rullkniv som är perfekt för att skära ut tyg, filt, tunt läder m.m. Där släpknivarna kunde ha problem med sega fibrer som de drog med sig i stället för att skära av, rullar denna kniv i stället över dem.

Punching tool är egentligen ingen kniv, utan ett litet stansverktyg som man använder för att hålla reda på vilka delar som ska rensas bort från din skurna design, vilket kan vara en livräddare vid detaljerade designs med många smådelar som ska rensas.

Handla knivar här »

Montering av autobladet i Silhouette Cameo 3 och Portrait 2

För att autobladet ska fungera korrekt är det viktigt att kniven monteras på rätt sätt i hållaren. Är den inte rätt monterad kommer maskinen att skära på fel sätt, om alls.

Knivar - Montering av autobladDra ut “tungan” på knivfästet för att montera kniven.

Knivens flänsar ska passas in i hållaren och den ska tryckas ned ordentligt. Det får inte finnas något glapp mellan kanten på hållaren och kniven (se bild).

Tryck in “tungan” för att låsa fast kniven. Det ska synas en blå markering när kniven är fastlåst.

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa