Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Jämförelse: SEF och Stahls' reflexvinyler

Du läser produkttexterna för att jämföra dem och nej, de är inte exakt lika, det ser du ju, men vilken ska du välja? Vi har gjort en jämförelseguide för våra båda reflexvinyler från Stahls’ och SEF och det finns faktiskt anledningar till att vi har båda två i vårt sortiment på Folier.se!

Vi börjar med att titta på vad vi har för användningsområden. Den reflekterande vinylen från Stahls’ är både tunnare och stretchigare än den från SEF och lämpar sig mycket väl för till exempel löpartights och mössor där tyget behöver kunna töja sig mycket. Då SEFs reflexvinyl är något kraftigare och utan samma töjbara egenskap, är denna lätt att applicera på till exempel jackor, hoodies och väskor. Båda varianterna fungerar på både bomull och polyester och blandningar därav.

Stahls’ ReflexSEF ReflexCut
Tjocklek:140 mic150 mic
Bärare:OklistradKlistrad
Temperatur:150 grader160-165 grader
Tid:5+5 sek17-15 sek
Tvättråd:40 grader60 grader
Säkerhet:ISO 20471/EN 471 klass IISilverfärgad: ISO 20471/EN 471 klass II

Hur hanterar man dem?

För Stahls’ reflexvinyl behöver man oftast inte justera sina skärinställningar från vanliga textilvinyler, men då den är stretchig och dessutom sitter på en oklistrad bärare, behöver man ha en riktigt vass kniv. Är kniven lite slö, tenderar den att dra med sig vinylen, vilket resulterar i små veck där den inte skär igenom och slutresultatet ser ut som om kniven har hoppat och den går inte alls att rensa som den ska. Man får även liknande resultat om man använder sig av för högt tryck på kniven (man vill ju gärna öka trycket om kniven inte vill skära helt igenom, men på mycket stretchiga vinyler kan det vara så att man egentligen borde sänka trycket). Det sitter även en skyddsfilm på baksidan, som man behöver ta bort innan man skär sin design.

SEFs reflekterande vinyl är oftast lite lättare att hantera. Den är något kraftigare och lite stelare, vilket gör den lättare att skära. Den klistrade bäraren hjälper också till att hålla vinylen på plats medan man skär och man kan enklare skära mera detaljerade designs med denna. Generellt behöver trycket ökas lite jämfört med vanlig textilvinyl.

Påvärmning

Stahls’ klarar sig på lägre temperatur och kortare tid än vad som rekommenderas för SEF. Detta har oftast ingen betydelse för mössor i vanlig bomullstrikå, men kan eventuellt göra skillnad på träningstightsen som kan vara lite känsligare i materialet. Instruktionerna för SEF är rättframma, pressa 17-15 sek i 160-165 grader (lägre temp=längre tid). Ta bort bäraren kall.

Reflex från Stahls’ ska värmas på i fem sekunder i 150 grader och efter att man tagit bort bäraren, efterpressas i ytterligare fem sekunder. Vi får många frågor och kommentarer om att bäraren känns som om den klistrar fast vid påvärmning, och ja, det är normalt att den sätter sig lite i tyget och man får ta i för att dra loss den. Om materialet töjer sig när man drar bäraren brukar det normalt sett dra ihop sig igen under efterpressningen. Om vinylen vill följa med när man drar bäraren, så är problemet oftast att man limmet fortfarande är för mjukt och inte har hunnit sätta sig. Låt bäraren svalna lite och försök igen.

Har man värmt fast vinylen ordentligt bör man kunna se en antydan av tygets struktur genom vinylen.

Fördelar Stahls’Fördelar SEF
  • Mycket stretchig
  • Lättskuren
  • Lägre temp och kortare påvärmningstid
  • Klistrad bärare gör den bättre för detaljerade designs
  • Oklistrad bärare gör den mera snabbrensad vid större motiv
  • Tål tvätt i högre temperatur
  • Säkerhetsklassad enl ISO 20471/EN 471 klass II
  • Silverfärgad är säkerhetsklassad enl ISO 20471/EN 471 klass II

Köp STAHLS’ Reflex

Köp SEF ReflexCut

Vi läser också (extern länk): 

ISO standard 20471 »

@TODO
Lägg till den där rutan med info om vem som skrev inlägget.
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa