Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Silhouettes skärmatta: När ska den användas och hur tar jag hand om den?

När ska jag använda skärmattan?

Silhouette skärmatta

Skärmattan använder du för att skydda kniv och skärlist när du har ett material som ska skäras igenom helt, t.ex. papper eller cardstock. Du kan också använda skärmattan för att utnyttja spillbitar som blir över efter andra projekt. Du måste alltså inte använda skärmattan om du skär material som har en bärare, som t.ex. självhäftande vinyl eller textilvinyl, så länge materialet är brett nog att få plats under båda matarhjulen.

Hur tar jag bäst hand om min skärmatta?

Skärmattan kommer med tiden att bli sliten, bli smutsig och tappa häftförmågan. Det är en förbrukningsartikel, som behöver bytas då och då, men det finns små saker man kan göra för att förlänga hållbarheten på dem.

Spara skyddsarket och lägg tillbaka det på mattan efter varje användning för att undvika att det kommer damm på mattan. Använd en skrapa eller spatel för att få bort pappersrester och lyfta utskurna delar. Undvik att ta med fingrarna på limmet.

En lätt rengöring kan göras med en klädvårdsrulle. Rulla den över mattans yta och se hur den plockar upp fibrer och damm som har fastnat på mattan.

Hur märker man att det är dags att byta skärmatta?

Om den blir såpass sliten att man märker att skärmaskinen inte skär ut ordentligt överallt när du använder mattan är det dags att byta. När du får skärmärken i mattan blir det som små åsar där skärmärkena går. Skär man mycket på ungefär samma ställe, så kan dessa åsar bli ganska markanta och då kan det störa när kniven ska skära där.

Vilken skärmatta ska jag använda?

Det finns flera olika varianter av mattorna. Olika storlekar till de olika maskinerna förstås, men även med olika grad av klistrighet; standard, lätthäftande och starkt häftande.

De mattor som följer med maskinen är standardmattorna, som fungerar som lite allt-i-allo-matta. Dessa finns i flera storlekar, både för Curio, Portrait och Cameo. Till Cameon finns dessutom en dubbelt så lång matta på hela 12×24 tum (ca 30,5x61cm).

Den lätthäftande mattan är till för papper och andra ömtåligare material som lätt går sönder om de fastnar. Finns i standardstorlekar för Portrait och Cameo.

Den nyaste mattan är den starkt häftande mattan, som är till för att fästa t.ex. tyg, filt och andra material som annars kan vara svårt att få att ligga stilla under skärning. Denna finns också i standardstorlekarna för Portrait och Cameo.

Så här använder du skärmattan

Ställ in under dina sidinställningar vilken skärmatta du använder och framförallt ATT du använder en skärmatta. Tips: Utnyttja rutnätet på arbetsytan till att “se” var du lägger ditt material.

Gör i ordning det som ska skäras och mata in mattan i skärmaskinen. Kanten på skärmattan ska ligga mot det blå strecket (se videon nedan). Matarrullarna ska gå på kanten av skärmattan och inte över den klistriga ytan.

Sedan är det bara att skära som vanligt.


Vi läser också (extern länk):

Allt du behöver veta om skärmattor (Silhouette 101) »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa