Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Stripa bilar

Lär dig grunderna till att göra egna dekaler så att du kan stripa bilen, båten, släpvagnen eller motorcykeln. Vi kommer att steg för steg gå igenom hur du skär ut, förbereder underlaget och sedan tips och tricks för hur du applicerar dina egna dekaler på bästa sätt. Vi kommer även gå igenom vad som krävs för att ta bort dekalerna från fordonet.

Vad är en dekal?

Vi definierar en dekal som ett utskuret motiv i en färgad skyltvinyl. En dekal kan innehålla flera färger. Det som är viktigt att tänka på är att varje färg i en dekal utgör ett eget lager som skärs ut separat.

Det finns även vinyler som är gjorda för utskrift i storformatsskrivare med solvent eller eco-solvent bläck. Solvent (lösningsmedel) används för att beskriva färg som inte är vattenbaserad utan istället är lösningsmedel en av huvudkomponenterna. Fördelarna med solventbläck är att färgen inte bleknar, att den är vattenfast och reptålig. Det passar då väldigt bra till tryck som skall sitta utomhus.

Många tror att eco-solventbläck är en mer miljövänlig variant av solventbläck – det är en felaktig uppfattning. En mer korrekt beskrivning skulle vi säga är att den är mjukare eller mildare än traditionell solventbläck. Enkelt skulle man kunna säga att eco-solvent inte har ett lika starkt lösningsmedel och därför inte heller samma egenskaper som solventbläck. Vid appliceringar utomhus rekommenderas det att man först laminerar dekalen för att skydda utskriften.

Den är utmärkt att använda om du vill ha en specifik färg eller färgtoning. Denna vinyl kan sedan skäras som vanlig skyltvinyl för att få det resultatet du vill ha. Det är inte ovanligt att man laminerar utskriften efteråt för att ge den extra skydd och hållbarhet, tänk på att vänta 24-48 timmar mellan utskrift och laminering för att lösningsmedlet från bläcket hinner avdunsta. Om det inte görs finns risk att vinylens vidhäftningsförmåga påverkas negativt. Tänk på att folien skall ligga platt under avdunstningen. Den tekniken kallas för Print and Cut. Vi kommer inte gå in mer i detalj på denna metod i den här artikeln.

Skär ut ditt motiv

Vi utgår ifrån att du redan har förberett filen eller texten som du skall skära ut. Ladda skärplottern (mer om skärplotter) med skyltvinyl i önskad färg. I denna artikel kommer vi att använda mig utav skyltvinylen Metamark M7 Blank Orange tillsammans med skärplottern Graphtec CE7000.

Det går självklart bra att använda andra skärplottrar också. För dig som behöver lite mer avancerade funktioner som automatisk avskärning och möjlighet till perforeringsskärning så är Graphtec FC9000-serie att rekommendera. Har du inga tidigare erfarenheter och vill komma igång och testa så skulle vi rekommendera Silhouette Cameo 4, det är en bra och prisvärd skärplotter med en väldigt användarvänlig programvara. Till dig som kanske redan har använt en Cameo eller liknande och tycker att det är dags att växla upp verksamheten så skulle vi rekommendera någon utav skärplottrarna från Secabo. Det finns lite skillnader mellan de olika varianterna. Secabo T II-serie har servomotorer och stöd för print-and-cut funktionen LaposQ, så planerar du att göra sådana jobb rekommenderar vi denna. Medans Secabo S II-serie, C IV-serie och C V-serie har stegmotorer och lämpar sig bäst till dig som enbart skall skära dekaler.

Den mekaniska upplösningen är skillnaden mellan steg- och servomotorer. Den mekaniska upplösningen är vad maskinen eller komponenten rent fysiskt är begränsad till. En servomotor har lägre mekanisk upplösning än vad en stegmotor har.
I samband med att vi laddar skyltvinylen dubbelkollar vi så att längden på rullen är tillräcklig för det planerade jobbet. När vi har laddat materialet så är det dags att göra en testskärning för att säkerställa att rätt skärinställningar är valda. Du vet att inställningar är rätt när plottern skurit igenom vinylen och att man kan se markering i bäraren – men inte skurit ned i papperet – från ditt motiv.

Stripa bilar - Testskärning
Testskärning

Efter att testning är klar och rätt inställningar valts är det dags att skicka ditt jobb till skärplottern.

Rensa ditt motiv

När jobbet är färdigt skär du av vinylen så att du får den på ett ark. Lite beroende på hur din design ser ut så kommer nu här den mest tidskrävande delen under processen; rensningen. Här underlättar det om man har ett verktyg med en vass spets eller krok då det kan bli ganska pillrigt. Personligen tycker vi om att växla mellan Stahls’ Rensningsverktyg med LED och Stahls’ Pincett beroende på vilken del av rensningen vi skall göra. Verktyget med LED-lampor använder vi för att enklare kunna se vart skärlinjen går och lyfta upp hörnet där. Medans pincetten är bra till att plocka upp det som är i till exempel bokstäver eller siffror.

Tänk på att inte ha för bråttom och att arbeta lugnt och metodiskt under det här steget. Du vill inte råka rensa bort vinyl som egentligen skulle varit kvar för att du har för bråttom. Om så är fallet och du har riktig otur kan det, i värsta fall, vara så att du måste skära ut allting på nytt igen.

TIPS: Har du en väldigt detaljerad dekal kan det vara bra att ta fram din design på
datorn alternativt skriva ut på ett papper för att använda som referens.

Stripa bilar - Rensning
Rensning

Lägg på appliceringsfolie

När du är klar med rensningen och har kollat så att inget som inte skall vara med finns kvar är det dags att lägga på appliceringsfolien. Till Metamark M7 rekommenderas en hårdhäftande appliceringsfolie, exempelvis R-Tape Conform 4075RLA eller Conform 4775RLA där båda är en appliceringsfolie av papper med gummilim. Det finns även en genomskinlig variant med akryllim, AT65 även denna är från R-Tape.

Lite beroende på hur stor din dekal är finns det lite olika tekniker man kan använda sig av för att lägga på appliceringsfolien.
Vid mindre bitar går det bra att rulla och skära av en tillräckligt stor bit från appliceringsfolien för att sedan lägga ned den uppifrån där du böjer appliceringsfolien i en U-form för att sedan lägga den platt över dekalen en sida åt gången samtidigt som du arbetar med din skrapa för att få bort luftbubblor mellan dekalen och appliceringsfolien.

Stripa bilar - Applicering

Stripa bilar - Applicering

Stripa bilar - Applicering

Om du har en större dekaler, exempelvis från en meter på längden och uppåt, så underlättar det avsevärt om du har en rullhållare till appliceringsfolien. Då rullar du av tillräckligt mycket appliceringsfolie för att täcka hela din dekal. Du börjar längst ifrån hållaren och samtidigt som du har appliceringsfolien spänd arbetar du med din skrapa för att få bort luftbubblor mellan dekalen och appliceringsfolien.

Om du ska montera din dekal direkt rekommenderar vi att du låter appliceringsfolien sitta på 5 till 10 minuter så att limmet hinner fästa ordentligt på vinylen.

Förbered underlaget

Nu när du skurit ut och lagt på appliceringsfolie är det dags att förbereda underlaget. Det är viktigt att ytan där du monterar din dekal är helt ren. Ju mer tid du lägger på att rengöra ytan desto bättre kommer dekalen att sitta sen. Vi använder Aslan AKR ytrengöring för att göra rent ytan. Se till att ytan är helt torr från AKR innan monteringen startas.

Montera eller Applicera

Montering, även kallat applicering, av dekaler för att stripa underlag är ett omdiskuterat ämne och vi skulle vilja påstå att det finns minst lika många knep som det finns montörer där ute.

Vi kommer att använda den teknik som vi är mest bekväma med, torr montering. Det går självklart bra att applicera med hjälp av vatten, då kallas det för våt montering.

Om du precis har börjat med att stripning så skulle vi rekommendera en våt montering då det är en mer förlåtande metod om man skulle råka sätta dekalen lite snett eftersom du kan skjuta dekalen upp / ned och i sidleds. Det man skall tänka på när det kommer till våt montering är att det görs bäst tillsammans med en appliceringsfolie av papper och att man måste arbeta väldigt mycket med skrapan för att få bort ALLT vatten under vinylen annars kommer vinylen inte att sitta på plats.

Vi kommer att använda mig utav montagemagneter för att fixera bildekalen på den plats där den skall monteras men det går självklart bra att använda sig utav maskeringstejp också. Vi användning av maskeringstejp så fäst dekalen med en 5 cm lång bit i båda övre hörnen och sedan en större bit som sträcker sig över hela dekalen på mitten.

Rekommenderad temperatur när du monterar Metamark M7 är vid torr montering minst 10°C och vid våt montering minst 17°C.

Börja med att sätta upp dekalen ungefär på den plats på underlaget med hjälp av magneterna, nu är det ett bra läge att mäta upp exakt vart dekalen skall sitta och fixera den med hjälp av magneterna.

Nu när dekalen är fixerad flyttar du en av magneterna till mitten av dekalen och lyfter den lösa delen från underlaget och drar av bäraren.

Stripa bilar - Magnet

Tips: Vid montering av längre dekaler än 2 meter kan även denna metod användas,
utöka då antalet magneter eller maskeringstejp med intervaller som passar din dekal genom att skapa paneler som du arbetar utefter.

Vik bort eller skär av den lösa delen av bäraren och börja arbeta med din skrapa för att få dit dekalen.

När halva dekalen nu sitter fast är det dags att ta bort magneterna och dra av resterande del av bäraren och arbeta med skrapan för att få dit dekalen. Arbeta därefter med skrapan för att verkligen säkerställa att vinylen sitter.

Stripa bilar - Applicering & Montering

Stripa bilar - Applicering & Montering

Låt dekalen sitta åtminstone 5-10 minuter innan du drar av appliceringsfolien. När du avlägsnar appliceringsfolien, gör det då i en 45° vinkel mot orienteringen på dekalen och med en 180° vinkel gentemot underlaget.

Stripa bilar - Applicering & Montering

Nu är monteringen klar och stripningen är redo att visas upp för världen! Om du mot förmodan fått luftbubblor mellan vinyl och underlag kan dessa punkteras med spetsen av en vass skalpell. Mindre luftbubblor likt dem på bilden nedan brukar försvinna efter 24-48 timmar. Under de första dygnet från det att dekalen applicerats är vidhäftningsförmågan ungefär 50%, det är därför viktigt att du inte tvättar bilen under denna period.

När det kommer till tvätt- och skötselråd av din stripade bil så rekommenderas det att du använder en mjuk, icke skrovlig luddfri trasa tillsammans med varmt vatten och såpa. Skölj av efteråt. Du helst inte använda en högtryckstvätt eller ångtvätt, då riskerar du att trycka in vatten under kanten och således att vinylen släpper med tiden. Om en högtryckstvätt mot förmodan används skall det ske på ordentligt avstånd och rakt framifrån mot vinylen. Vid limrester eller andra märken som inte försvinner i vanlig tvätt kan isopropanol användas.

Stripa bilar - Resultat

Slutresultat

Stripa bilar - Resultat

Avlägsna dekaler

Om du inte längre vill ha en stripad bil är det självklart möjligt att ta bort dekalerna. Det görs enklast tillsammans med en värmepistol. Värm då upp vinylen tillräckligt för att mjuka upp limmet, men inte så mycket så att vinylen smälter. Börja sedan med att pilla upp ett hörn på dekalen och dra sedan av försiktigt samtidigt som du värmer med värmepistolen.

Om det blir kvar limrester på underlaget, mer vanligt om dekalen suttit flera år, kan det tas bort med hjälp av ett acetonbaserat lösningsmedel för lim. Det går även bra att använda citronsyra, oavsett om acteton eller citronsyra används så bör underlaget rengöras med isopropanol innan en ny applicering sker. Det går även bra att använda enbart isopropanol om inte limresterna är så starka.


Vi läser också (extern länk):

How to remove car decals (eng) »

oskar
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa