Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Kan man sublimera på bomull? Olika produkter som hjälper dig nå önskat resultat.

Sublimera på bomull – går det?

Ledordet för sublimering är polyester, polyester, polyester! Vi tjatar om det hela tiden, ju högre andel polyester, desto klarare och mer färgstarkt tryck får du. Men att sublimera på bomull då, går inte det alls? Nej. Eller jo, typ, fast egentligen nej. Så här är det:

» För att trycket som du skrivit ut med sublimeringsbläck ska fästa på ditt plagg används värme för att smälta in färgen i polyestern. Trycker du med sublimeringsfärg på bomull kommer det vattenlösliga bläcket att sköljas bort i första tvätten, för färgen innesluts inte i de naturliga fibrerna.

Så om du vill sublimera på bomull, behöver polyester tillsättas på något vis, och det är där det finns lite olika work-arounds för att få det att fungera. 

Får detta samma kvalitet och känsla som vid “äkta” sublimering?

Nja, inte riktigt. Beroende på vilket material du använder får du en mer eller mindre kännbar yta/transfer som ligger utanpå tygets fibrer. Hållbarheten är inte heller riktigt densamma eftersom du tillsätter något som kan nötas och tvättas bort med tiden. Allt handlar om hur bra grepp transfern får i fibrerna på ditt bomullsplagg.

» Fördelen är att om du redan äger en sublimeringsskrivare kan du få ett relativt hållbart tryck utan att behöva investera i mer utrustning.

Om du inte äger en sublimeringsskrivare och i första hand vill kunna trycka på bomull, så finns det andra metoder som är bättre, då sublimering egentligen inte är avsett för bomull.

Bestruket transferpapper

En lösning för att kunna sublimera på bomull är att använda ett transferpapper som är bestruket med ämnen som förs över till plagget tillsammans med färgen vid transfereringen. Det fungerar som ett slags lim som greppar bomullsfibrerna och binder färgen.

Resultatet blir ett ganska mjukt tryck med fina färger, men till skillnad från “äkta” sublimering känns plagget lite tjockare och stelare vid trycket där man har lagt en extra beläggning runt fibrerna i plagget.

Denna typ av papper kräver ofta att bläcket fortfarande är vått när man applicerar trycket på plagget, varför det inte går att förbereda på samma sätt som du kan vid traditionell sublimering.

 

Sublimerbar vinyl

Med det här får du en helt utanpåliggande transfer, då det i praktiken är en textilvinyl med sublimeringstryck på, så det är inte sublimering på bomull per se, men det är oftast så det marknadsförs. Fördelen är dels att du kan utnyttja din sublimeringsskrivare till mer än enbart sublimeringstryck på polyester, utan att behöva investera i en solvent-skrivare som annars behövs för att printa på vinyler, men också att du inte blir begränsad till vita och ljust färgade plagg. Trycket syns nämligen även på mörka plagg, då vinylen är vit i botten och täckande. 

Liberty SubliPrint från CFP

Liberty SubliPrints sublimeringsbara textilvinyl (vattenbaserad polyuretan-film, PVC-fri), printas direkt på vinylen med sublimeringsbläck och sedan konturskärs ditt motiv i en skärplotter innan du värmer fast det som ett traditionellt vinyltryck.

 

Flera metoder för att sublimera på bomull

Det har experimenterats länge med olika pulver och sprayer för att förbereda plagget med en form av polyestercoating innan tryck. Dessa ger dock varierande resultat i kvalitet och hållbarhet. Det kan vara svårt att få ett konsekvent jämnt lager eller att det börjar flaga efter ett kort tag, så det är inget vi brukar rekommendera. Vi säljer inte heller dessa pulver och sprayer av just den anledningen – vi kan inte garantera att resultatet blir bra med dessa. 

Här hittar du våra olika produkter för sublimering »

Vi läser också (externa länk, öppnas i nytt fönster)

Gadget Review; Vad är en solvent-printer? (eng) »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa