Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Ta hand om din transferpress

Hur ofta man ger transferpressen lite extra uppmärksamhet beror kanske på hur mycket den används, men det kan vara bra att ge din press en översyn i alla fall en gång per halvår. Många glömmer bort detta, men precis som en bil, så behöver också transferpressar lite service då och då.

  • Håll transferpressens värmeplatta ren!
  • Smörj din transferpress
  • Kolla skicket på pressens underplatta
  • Sladdar och kontakter
  • Pneumatisk press? Kolla luftfiltret!
  • Håll rent omkring dig!
  • Köp tillbehören till din transferpress här; presskuddar, skyddsark, gummimattor, överdrag m.m. » 

    1: Håll pressens värmeplatta ren!

    Den övre plattan får med tiden smuts på sig; rester av bläck och toner, limrester från transfers osv, så den bör rengöras med jämna mellanrum.

    Normal nedsmutsning

    Stäng av pressen och låt den kallna. Torka av plattan med en mjuk trasa, fuktad med lite lacknafta eller mineralterpentin. Använd absolut inga vassa metallföremål eller annat som kan skrapa ytan, som ofta är teflonbelagd.

    OBS: Se till att pressen har kallnat innan du använder lacknafta/terpentin. Använd aldrig på en varm press då den är lättantändlig och kan börja brinna!

    När olyckan är framme

    Ibland händer det som vi alla (nästan) råkar ut för någon gång; att man råkar lägga in en transfer på fel håll i pressen! När du öppnar pressen är katastrofen ett faktum. Textilvinyl hänger i långa trådar och sitter fast i en kladdig klump på värmeplattan, eller bläck och toner från din transfer sitter över hela ytan!

  • Agera snabbt! Ju längre en vinyl eller transfer sitter fast och ”kokar”, ju svårare kommer den bli att få bort. Börja med att stänga av pressen. Använd en mjuk trasa för att torka bort så mycket som möjligt av transfern från värmeplattan medan den fortfarande är varm, men akta dig så att du inte bränner dig. Använd gärna värmetåliga handskar.
  • När pressen har kallnat, fukta en mjuk trasa med lacknafta (mineralterpentin) och torka av resterna. Man kan också använda ett rengöringsstift.
  • Tips: Undvik olyckor innan de sker – använd alltid ett skyddsark. Det kan vara ett ark i PTFE, ett releasepaper för laser- och sublimeringstransfers, eller ett helt vanligt bakplåtspapper, som du lägger längst upp när du pressar.

    2: Smörj värmepressen

    Alla rörliga delar på pressen behöver smörjas då och då med ett fett som tål höga temperaturer. En del rekommenderar så ofta som en gång i månaden, medan andra säger ungefär en gång per halvår till ett år.  Det skadar inte pressen att smörja oftare, men att använda för mycket fett eller olja kan leda till fläckar på plaggen.

    Att smörja pressen regelbundet hindrar bussningar från att torka ut och minskar friktionen på de rörliga delarna, vilket gör den lättare att arbeta med.

  • Smörj pressen vid alla rörliga punkter. Tänk på att torka av pressen innan du använder den, så att det överblivna fettet inte hamnar på dina nypressade plagg och ger fläckar.
  • 3: Hur ser underplattan ut?

    I de allra flesta fall är den undre plattan täckt av en värmetålig gummimatta i silikon. Mattan hjälper dig att få ett jämnt tryck och sömmar och dragkedjor kan sjunka ner lite i den mjuka mattan.

    Men efterhand så slits även den. Gummimattan nöts vanligtvis mest på kanterna av friktionen när man lägger på och tar bort plagg, men även mitt på där man oftast lägger transfern. Dragkedjor och annat kan lämna märken som nedbuktningar.  Detta leder till att det blir ojämnt tryck över delar av plattan, vilket kan påverka tryckets kvalitet.

  • Se över gummimattan då och då och byt ut den när den blir sliten.
  • Använd ett överdrag som skyddar kanterna på gummimattan, som gör att plaggen glider lättare när de ska läggas på plats. De är även lätta att torka av.
  • Köp tillbehören till din transferpress här; presskuddar, skyddsark, gummimattor, överdrag m.m. »

    4: Sladdar och kontakter

    Kontrollera sladdar och kontakter så att de är hela och oskadade. Skadade sladdar behöver bytas ut för att inte vara en brandrisk.

    Använd alltid sladdar avsedda för maskinen.

    Även om kontakterna passar är det inte säkert att en ersättningssladd klarar av att leverera tillräckligt mycket ström för att pressen ska fungera ordentligt. Detta kan i det långa loppet kan skada de elektriska komponenterna i pressen.

    5: För den lufttrycksdrivna pressen

    För att hindra damm och smuts från att komma in i luftsystemet på pressen sitter det filter vid luftintaget. Dessa bör kontrolleras regelbundet och bytas ofta då smutsiga filter snabbt blir ineffektiva.

    En annan sak som man bör ha koll på när det gäller lufttrycksdrivna pressar är fukt. Fukt kan sätta igen filter och orsaka luftläckage genom att skada ventiler och andra komponenter. Det finns ofta enkla varianter av lufttorkare man kan installera för att minska problem med fukt.

  • Kontrollera luftfiltren och byt dem om de är igensatta.
  • Om du kan se att det finns fukt i slangarna, vidta åtgärder för att minska mängden fukt som kommer in i systemet.
  • 6: Håll rent i arbetsområdet

    Undvik följdproblem av en ostädad arbetsyta genom att hålla rent och städat runtomkring. Damm och smuts samlar sig gärna i gångjärn och leder på pressen och gör den tyngre att arbeta med. Risken är också stor att det fastnar hår och ludd på plaggen du jobbar med eller på transfern, som sedan fastnar under motivet.

  • Torka av hela pressen med en mjuk trasa.
  • Se över din arbetsplats och håll den städad och dammfri.
  • Av: Susanne
    Öppet köp i 14 dagar

    14 dagars ångerrätt

    Snabb leveranstid

    1-3 dagars leveranstid

    100% Trygga betalningar

    Qliro / MasterCard / Visa