Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Tryck en egen mugg med sublimeringsteknik

Muggar med sublimeringstryck ger ett tryck med väldigt hög kvalitet och klara färger och det är framförallt väldigt hållbart. Oavsett om du trycker muggar för eget bruk eller säljer dem, så har du möjlighet att trycka härliga muggar för alla tillfällen.

Tryck det där fotot som alltid får dig att tänka på varma sköna sommardagar, dina eller barnens konstverk, collage från möhippan eller loggan till företaget. Kan du printa det, så kan du trycka det på en mugg.

För att trycka en mugg med ett sublimeringstryck behöver du en mugg som är behandlad för att ta emot trycket. Sublimeringsmuggar har ett speciellt ytskikt av polyester (kallas ofta för polycoating eller “Orca”) som reagerar tillsammans med sublimeringsbläcket (mer om sublimeringsbläck) och kapslar in det, vilket gör att du får ett tryck som är helt integrerat i muggens yta. Det fungerar alltså inte med vilka muggar som helst, utan polyesterskiktet är det som gör hela skillnaden och det som binder trycket i ytan.

Så här funkar sublimering på muggar

Du behöver transferpapper, bläck och muggar som är ämnade för sublimering. Du printar ditt motiv på pappret som du sedan tillsammans med muggen värmer upp i en transferpress för muggar.

Värmen i pressen startar en process där bläcket reagerar och omvandlas till en gas som tar med sig färgpartiklarna in i ytan på muggen. Muggen har också reagerat på värmen och polyesterskiktet är mottagligt för färgpartiklarna som har frigjorts. Denna process fortsätter så länge muggen är kvar i pressen och avstannar inte förrän muggen har kylts ner såpass att ytan inte längre är mottaglig för färgen.

Resultatet blir ett tryck som sitter inkapslat i muggens yta, utan några kanter och utan något som kan nötas bort.

Muggar med sublimeringstryck får inga kännbara kanter då motivet är inkapslat i ytan på muggen.

Det finns flera olika skrivare på marknaden som kan fungera med sublimeringsbläck, men vi brukar ändå rekommendera skrivare som är gjorda specifikt för sublimering. De har oftast speciella rengöringsrutiner och andra funktioner för att undvika att bläcket med färgpigmenten sätter igen slangar och annat inuti.

En annan aspekt att tänka på är garantin. Använder du en skrivare gjord för sublimering har du helt andra garantier att luta dig mot om det inte skulle funka.

Hos oss på Folier hittar ni både mindre sublimeringsskrivare i bordsformat, såväl som större varianter för massproduktion och storformat.

Steg för steg - gör så här

1: Printa motivet och fäst det runt muggen

Printa motivet spegelvänt med sublimeringsbläck på ett transferpapper för sublimering. Klipp pappret så att det är något mindre än muggen och fäst pappret med motivet mot muggen. Använd en värmetålig tejp för att fästa det. Det är viktigt att pappret sitter tätt och på samma plats under hela pressningen. Håll enbart i örat på muggen, eller använd handskar när du hanterar den, då beläggningen kan vara känslig för fingeravtryck som sedan syns på den färdiga muggen.

2: Muggpressen

Sätt på muggpressen i god tid, så att den hinner bli ordentligt varm, men försök samtidigt att inte ha den igång för länge. Elementen till muggpressarna är förbrukningsvaror som slits ut onödigt snabbt om de står uppvärmda utan att de används. Ha därför gärna en mugg i pressen under tiden du värmer upp den, det hjälper till att sprida värmen jämnt i elementet. Temperaturen bör vara ca 195-200 grader.

När du sätter i muggen du ska trycka på är det viktigt att du får till ett bra tryck, så att gasen med färgen inte har någon annanstans att ta vägen än in i ytan på muggen. Du ska kunna stänga pressen, men muggen ska inte gå att vrida på.

Muggpressen ska helst värmas upp med en mugg i. Det hjälper till att fördela värmen jämnt.

3: Starta sublimeringen

Sätt i muggen med transferpappret i pressen. Var försiktig så att du inte råkar knyckla till eller vika pappret någonstans, då det kommer att synas på din färdiga mugg. För oss tar det ca 200 sekunder från det att vi sätter muggen i pressen tills transfereringen är klar på en keramikmugg i standardstorlek.

När du sätter i en kall mugg i en varm press, så kommer temperaturen på elementet att sjunka och det är först när man kommer upp i runt 180 grader som sublimeringsprocessen tar fart. Det är därför du ibland kan se väldigt varierande tider för sublimering på muggar, en del räknar från när allt är uppe i rätt temperatur och en del räknar in hela tiden, från det att man sätter i muggen i pressen.

Tiden kan dessutom variera, det kan ta både kortare och längre tid beroende på hur kall muggen var från start, vilken typ av mugg du använder, hur varmt det är i rummet… Emaljmuggar, som är i metall, blir till exempel genomvarma fortare än en keramikmugg och behöver inte lika lång tid för att komma upp i rätt temperatur, men avger också mer värme och behöver därför längre total presstid.

4: Stanna sublimeringsprocessen

När tiden är ute tar du ut muggen ur pressen. Använd en grillvante eller värmetåliga handskar, för muggen är HET!

Nu gäller det att avstanna processen och det gör vi genom att ta bort pappret så fort som möjligt och kyla ner muggen. Det kan du göra genom att spraya den med en blomspruta eller att doppa den i en balja VARMT vatten. Väljer du att doppa muggen, se till att vattnet är varmt så att inte den plötsliga temperaturskillnaden gör att muggen spricker.

Stoppa sublimeringsprocessen genom att kyla ner muggen, tex genom att spraya den med vatten.

Tips:

- Blir motivet sepiafägat/brunaktigt?

Problem: För hög värme och/eller för lång tid

När det blir för varmt eller muggen sitter i för länge, så bränns trycket och det får en lite brunaktig ton. Experimentera med tid och temperatur. Temperaturen bör hålla sig runt 190-200 grader och tiden runt 200 sekunder för en standard keramikmugg. Får du brända tryck, börja med att sänka tiden och testa dig fram.

- Blir motivet blekt och dassigt?

Problem: Inte tillräckligt hög värme och/eller för kort tid

Alltså omvänt problem som ovan. Samma tips, fast öka tiden i stället för sänk den och testa dig fram. Kontrollera också att du har rätt typ av mugg, som är mottaglig för sublimeringsfärgen.

- Blir motivet suddigt?

Problem: Pappret har inte suttit tillräckligt tätt mot muggen eller pressen har inte haft tillräckligt tryck.

Får man inte till det tätt nog kan gasen som bildas pysa iväg och den tar med sig pigment som vandrar och hamnar fel. Det viktiga är inte att ha ett högt tryck, det viktiga är att pressen ska sluta tätt runtom muggen. Då har pigmenten inte någon annanstans att ta vägen än in i muggens yta.

Det kan också bli suddigt om man flyttar transferpappret medan processen fortfarande är igång. Därför bör man vara snabb med att ta bort pappret när man tar ut muggen ur pressen.

- Har motivet ränder/ojämn färg?

Problem: Utskrift med dålig kvalitet eller ojämn värme i muggpressen.

Beroende på hur ränderna ser ut kan man utesluta det ena eller det andra problemet. Är det skrivaren, kolla i första hand att utskriften sker med rätt inställningar. Gör eventuellt en rengöring av skrivarhuvudena, så att inget är igensatt.

Beror ränderna på pressen kan det vara att den inte har hunnit bli ordentligt varm innan du satte igång. Det kan också bero på att elementet håller på att bli dåligt. Element till muggpressar räknas som en förbrukningsvara och de behöver bytas efter ett tag. Ett element av god kvalitet till en muggpress klarar upp till ca 700 pressningar, förutsatt att det har skötts ordentligt.

- Motivet blir suddigt i över- och underkant

Problem: Elementet sitter inte emot tätt nog

Många raka muggar får som en liten klack nertill av polycoatingen. Det syns inte, men man kan känna det om man vet vad man letar efter. Det innebär att muggen blir lite svängd och man får bra tryck precis på nederkanten, men en lite suddig rand strax ovanför där det svänger lite inåt, innan det blir bra igen där muggen är rak. Likadant upptill på kanten av muggen, där den börjar fasa av över kanten. Öka trycket på pressen lite i taget tills du märker att det sitter åt ordentligt över hela ytan på muggen.

Känn även på elementet (OBS: när pressen är avstängd och elementet är kallt!), det har en mjuk gummimatta som ska kunna forma sig efter muggen. Kontrollera att det är mjukt nog att kunna göra det. Muggpressar av lite sämre kvalitet har ofta lite tunnare eller lite hårdare mattor, som inte följer formen lika bra. Dessa pressar funkar oftast när man ska göra tryck mitt på muggarna, där det är rakt, men har svårt att forma sig vid kanterna.

Emaljmuggar: Emaljmuggar har en mera svängd form som gör att det inte är möjligt att trycka över hela ytan med en vanlig muggpress. Dels är de rundade nertill och dels så svänger den övre kanten ut och behöver hänga utanför pressen. Det kan leda till att elementets tryck blir lite snett. Prova att sätta i en "mothållsmugg" - dvs sätt i en emaljmugg även från andra hållet i pressen för att hålla elementet rakt mot ytan. 

Vi läser också (extern länk): 

Lawinsider; Coating »

Wikipedia: Sublimering »

Av: Susanne
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa