Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Trycka egna skyltar

Hur gör man egentligen en egen skylt? Vi får många frågor kring skylttillverkning och därför tänkte vi skriva en artikel om just det för att bena ut vad som krävs i form av maskiner, material och tillbehör.

Det enklaste tillvägagångssättet när det kommer till att trycka egna skyltar är att man skär ut motivet i en färgad skyltvinyl. Vill man ha flera färger så skärs och monteras vanligtvis varje färg separat. Man kan även skriva ut sitt motiv i en skrivare på en vinyl avsedd för detta ändamål och ibland även konturskära motivet. Det brukar oftast göras om man har fler än tre färger eller om man måste ha en exakt färgåtergivning eller färgtoning på till exempel en logga.

Skär ut din text eller motiv samt rensa och lägg på appliceringsfolie

Skyltvinylen vi har valt att använda för att trycka skylten är Metamark M4 Orange eftersom skylten skall sitta inomhus. Om du däremot skall göra en skylt som kommer sitta utomhus så rekommenderar vi M7 serien från Metamark istället eftersom denna har bäst egenskaper för utomhusförhållanden.

Appliceringsfolien vi kommer använda är Conform 4075RLA från R-Tape då vi planerar att göra en våtmontering och då är det att föredra en appliceringsfolie i papper för att enklare få bort vattnet. Den är även en av de som rekommenderas till både M4 och M7. Skärningen görs i en Graphtec CE7000 skärplotter men det går självklart bra att använda till exempel en Silhouette Cameo 4 eller någon utav skärplottrarna från Secabo.

Testskärning

Som alltid börjar vi med att göra en testskärning för att se till så att rätt skärtryck är valt. På Graphtec CE7000 görs det enklast via menyn på skärplottern.

Tryck på knappen “Cond/test” följt av antingen höger- eller vänsterpil. Om du väljer högerpil och sedan “force” kommer det att göras tre testskärningar. Den i mitten är nuvarande skärtryck, den till vänster är nuvarande skärtryck -1 och till höger nuvarande skärtryck +1. Om vänsterpil väljs så görs en testskärning med nuvarande skärtryck.

Trycka egna skyltar - Display 1

Trycka egna skyltar - Display 2

Trycka egna skyltar - Display 3

Oavsett vilket av alternativen du väljer kommer du att få placera skärhuvudet där du vill göra en testskärning och bekräfta med “Enter”.

Trycka egna skyltar - Testskärning

Skärning och Rensning

Efter testskärningen är det dags att skicka jobbet till skärplottern och vänta. Efter att utskärningen är klar skär du av skyltvinylen så att ditt motiv hamnar på ett fristående ark redo för rensning. Detta kan vara den mest tidskrävande delen av processen bär av stapeln. Det underlättar om du har ett rensningsverktyg under denna del, vi använder oss utav Stahls’ Rensningsverktyg LED eftersom vi tycker att lampan på verktyget underlättar rensningen. Det finns även andra typer av rensningsverkyg.

Trycka egna skyltar - Rensning

Lägg på appliceringsfolie

När rensningen är klar och du har dubbelkollat så att inget som inte skall vara kvar finns kvar är det dags att lägga på appliceringsfolien för att montera ditt motiv på underlaget till skylten. I vårt fall är motivet lite större så vi kommer att rulla av och sträcka appliceringsfolien över mitt motiv och arbeta med skrapan för att fästa den på skyltvinylen.

Trycka egna skyltar - Appliceringsfolie 1

Trycka egna skyltar - Appliceringsfolie 2

Trycka egna skyltar - Appliceringsfolie 3

Trycka egna skyltar - Appliceringsfolie 4

Om du, liksom vi, inte riktigt tänkte dig för och råkade missa en del av vinylen med appliceringsfolien så gör inte det något! Det går bra att skära av en mindre bit och lägga på.

Trycka egna skyltar - Appliceringsfolie 5

Montera vinylen på skylten

Och så var vi framme vid monteringen av vinylen. Då vi i det här fallet skall göra en våt montering så tycker vi det enklaste är att först ta bort pappersbäraren som vinylen sitter på. Om det är så att vinylen inte fastnat ordentligt på appliceringsfolien så kan det ibland vara enklare att vända på alltihop och dra bort bäraren istället som vi gjorde denna gång.

Trycka egna skyltar - Lossna Appliceringsfolie

När det är gjort är det dags att blötlägga vinylen, här är det viktigt att inte snåla. Det finns lite olika läror när det kommer till vad man skall blötlägga med. En del säger att det skall vara vatten och lite diskmedel, andra säger att det bara räcker med vatten. Vi brukar bara använda vatten.

Trycka egna skyltar - Blötlägg

Sen är det dags att montera vinylen på skylten. Börja då från en av sidorna och arbeta med skrapa för att få dit dekalen.

Trycka egna skyltar - Montera 1

Trycka egna skyltar - Montera 2

Trycka egna skyltar - Montera 3

Eftersom vi har gjort en vår montering så är det väldigt viktigt att du man arbetar med skrapan för att få bort allt vatten under vinylen. Om det inte görs så kommer limmet inte kunna binda och resultatet kommer bli bristfälligt. Tryck ut så mycket som möjligt medans appliceringsfolien sitter på och resterande efteråt. Vi rekommenderar att använda en skrapa med filtkant när du trycker ut vatten utan appliceringsfolien då risken för repor på vinylen då minskar. Vi använder mig utan den flexibla skrapan med filtkant från Aslan men det går självklart bra att använda en hård skrapa också.

Trycka egna skyltar - Tryck ut vatten 1

Trycka egna skyltar - Tryck ut vatten 2

Torka sedan av ytan, vi använder en microfiberduk till detta. Efter det är gjort är du klar, tänk på att låta vinylen sitta på minst 24 timmar innan skylten tas i bruk om den skall sitta utomhus då det tar så lång tid för limmet på vinylen att fästa ordentligt.

Trycka egna skyltar - Torka av

Trycka egna skyltar - Slutresultat

Vi läser också (extern länk):

Applicera dekaler (eng) »

@TODO
Lägg till den där rutan med info om vem som skrev inlägget.
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa