Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Vad är Lasertransfer?

Länge har flerfärgstryck på textilier varit begränsat till trycktekniken screentryck. Sedan kom värmetransfer (HTV/textilvinyl) som går att skriva ut på en storformatsskrivare för att sedan konturskära. För ett par år sedan kom även DTG-skrivaren (Direct to Garment) som tillåter utskrift direkt på textilien, vilket till mångt och mycket revolutionerade branschen eftersom man nu kunde skriva ut sina motiv direkt på textilier. Det senaste tillskottet inom branschen för flerfärgstryck är lasertransfer eller “vit toner transfer”, som det också kallas för.

Så vad är egentligen Lasertransfer?

Så vad är det egentligen en lasertransfer? Det är en mycket bra fråga som vill skall besvara i denna artikel.
En lasertransfer är ett tryck som framställs genom antingen en tvåstegsprocess bestående av en A-folie och ett B-papper. Eller genom en process där motivet skrivs ut spegelvänt och sedan värms på direkt på substratet (underlaget som man trycket på, t.ex. Tröjor, muggar m.m.).

För tvåstegsprocessen har respektive ark av A-folie och B-papper olika egenskaper som vi kommer gå in närmare på här. Det behövs lite olika utrustning beroende på om du vill göra en flerfärgstransfer eller inte, mer om det i nästa stycke.
Oavsett om du skall göra enfärgs- eller flerfärgstransfers är den övergripande processen densamma.

Första steget i processen är att skriva ut sitt motiv på A-folien (t.ex med hjälp av den här vittoner skrivaren från OKI för flerfärgstryck eller den här laserskrivaren från OKI för enfärgade tryck) på den matta sidan av arket. För optimalt resultat rekommenderar vi att skrivarens multifunktions-fack (Multi-Purpose Tray) används.

I steg nummer två laminerar du ihop A-folien med B-pappret. Limmet på B-pappret kommer endast att fastna där det finns toner på A-folien.

Vilka är då fördelarna med lasertransfer jämfört med DTG, Print And Cut & Screentryck?

Svaret är att det är olika beroende på vilken av metoderna man jämför med. Jag har därför valt att ställa upp de olika tryckmetoderna i ett diagram för att lättare kunna förstå skillnaderna.

Metod:LaserTransferDTGPrint and CutScreentryck
Investering:50 – 90 tkr*100 – 200 tkr100 – 200 tkr20 – 50 tkr
Minsta antal:1 st1 st1 – 5 st10 – 50 st
Flerfärg:JaJaJaJa**
*: Om du vill ha möjlighet till flerfärgstryck, om inte räcker en vanlig svartvit skrivare
**: Mer omständigt och högre startkostnad

Som du kan se så kräver både DTG och Print And Cut större investeringar i spannet 100-200 tkr för en komplett anläggning, vilket går att jämföra med de 70-90 tkr som krävs för en komplett anläggning inom lasertransfer.

Ingen av dessa tre trycktekniker kräver egentligen något minsta orderantal för att vara lönsamma (eventuellt kräver Print And Cut ett minsta orderantal lite beroende på hur just ditt orderflöde ser ut). Av denna anledning är dessa tre alltså att föredra vid så kallad “Print on Demand” och vid mindre tryckupplagor. Att göra flerfärgstryck är inget problem med någon av dessa tre metoder, då samtliga grundar sig på att motivet skrivs ut.

Screentryck kräver inte alls samma investeringskostnader för att komma igång, dock är tidsåtgången och kostnaden från design till tryck betydligt högre om än mer omständigt än ovanstående tre metoder. Därför brukar screentryck föredras först vid serier om 10 – 50 st tryck eller fler, men det är också det mest prisvärda vid serier om 50+ tryck. Och desto fler färger du vill ha desto högre startkostnad och mer tidskrävande blir det då varje färg måste ha en egen schablon och sedan passas in i textil-/trycksnurran.

Kan vem som helst göra en lasertransfer?

Om du redan har en verksamhet idag där du trycker tillsammans med en värmepress så är det korta svaret ja, de allra flesta kan göra en lasertransfer! Det lite mer utförliga svaret kräver att vi dyker djupare in i skillnaden mellan olika lasertransfer.

Det finns två olika sorters lasertransfer som man pratar om. Den ena, även den enklaste, varianten kräver inget mer än en laserskrivare (både färg och svartvit fungerar) heter Forever Flex-Soft (No-Cut) (A-folien) och kommer i totalt 21 olika varianter i allt från Vit till Brons Metallic och Neonrosa. Samtliga finns i storlekarna A4 och A3.

Flex Soft No Cut 2Flex Soft No Cut 3

För att skapa ett tryck med Flex-Soft (No-Cut) skriver ut ditt motiv spegelvänt på A-folien i din laserskrivare. Sedan laminerar du ihop A-folien med B-pappret i värmepressen, limmet från B-pappret fastnar då bara där det utskriften på A-folien finns.

Slutresultatet blir då ett tryck i den färg du valt på Flex-Soft (No-Cut). Denna metod kan i mångt och mycket jämföras med slät värmetransfer (HTV / Textilvinyl). Dock med den stora skillnaden att du slipper den annars mycket tidskrävande processen med att skära och rensa, som annars skulle gjorts. Du kan även få ut mycket mindre detaljer i trycket då en skärplotter inte kan skära ut till exempel små prickar i storleken 2 x 2 mm eller om du vill få en vintagelook på ditt motiv.

Den andra varianten har en lite längre inlärningskurva och kräver en speciell laserskrivare med vit toner. Det finns två varianter, en A4 och en A3. Vi har dessa i paket där du får med allt som behövs för att komma igång, inklusive en halv dags utbildning på plats hos oss!

Transferpappret (se våra transferpapper) som används för att göra flerfärgstryck med vit toner är Forever Laser-Dark (No-Cut). Låt inte namnet lura dig, denna transfer fungerar minst lika bra på ljusa som på mörka textilier. Processen är i stort sett densamma som för Flex-Soft (No-Cut), det vill säga att du skriver ut ditt motiv spegelvänt på A-folien, laminerar med B-pappret och limmet fastnar även här bara där det finns toner. Den enda skillnaden är att utskriften sker från en speciell RIP (utskriftsprogram) som heter Forever TransferRIP. Den anpassar mängden toner och övriga inställningar i skrivaren till just det materialet du valt.

Laser Dark No Cut 1Laser Dark No Cut 2

Vilka olika typer av lasertransfer finns det?

Det finns många olika varianter av lasertransfer för olika typer av substrat. Jag kommer att lista dem och kortfattat beskriva varje enskild transfer samt vilka substrat den passar till.

Waterslide HT

Waterslide HT en lasertransfer men även en vattendekal som kan appliceras på såväl värmekänsliga (t.ex. ljus) som värmetåliga substrat. Appliceringsprocessen är olika beroende på vilket substrat du skall använda.
Waterslide HT 1

Multi-Trans

För muggar eller substrat med hårda ytor såsom trä, tallrikar, kakel, metall m.m. kan Multi-Trans användas (finns även i Metallic).

Multi Trans

Laser-Light (No-Cut)

Transfermaterialet du använder om du har en laserskrivare med vit toner och vill göra tryck på vita eller ljust färgade textilier.

Laser-Dark (No-Cut) Lite

Precis som med det vanliga Laser-Dark (No-Cut) ska du inte låta namnet förvirra dig – även detta transfermaterial fungerar på både mörka och ljusa substrat.

Skillnaden mellan denna, Lite, och den vanliga Laser-Dark (No-Cut) är att denna inte kräver samma temperatur vid påvärmning och kan således användas till substrat som är lite känsligare mot värme.

Laser-Dark New Generation

Ett täckande vitt transferpapper för dig som vill göra flerfärgstryck med en nyare laserskrivare (som inte använder silikonolja) utan vit toner.

Vilken typ av utrustning behövs för att göra en lasertransfer?

  • Laserskrivare med eller utan vit toner beroende på om du vill göra flerfärgstryck eller inte.
  • Transferpress (en som stängs rakt uppifrån är att rekommendera för att få ett jämt tryck under lamineringsprocessen)
  • Du kan läsa mer om lasertransfer här.

      Av: Oskar
      Öppet köp i 14 dagar

      14 dagars ångerrätt

      Snabb leveranstid

      1-3 dagars leveranstid

      100% Trygga betalningar

      Klarna / MasterCard / Visa