Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Vad är sublimering?

Sublimering är en tryckteknik där själva trycket går in i ytan på det föremål trycket ska sitta på. Detta gör att hållbarheten på trycken blir lika långa som på föremålet självt. Resultatet blir ett väldigt mjukt tryck utan kännbara kanter.

Man kan sublimera på både mjuka och hårda material, t.ex. textil, aluminium, keramik m.m. under förutsättning att de har en yta av polyester. Textilier behöver innehålla minst 50% polyester (ju mera polyester, desto bättre resultat med klarare och starkare färger, så 100% är idealiskt). Hårda material som keramik och metall behöver vara behandlade med ett speciellt ytskikt av polymer för att motivet ska fästa och vanliga muggar och glas fungerar inte med denna teknik.

Tekniken rekommenderas inte heller att använda på mörka/färgade material då trycket smälter ihop med bakgrunden. Trycker man t.ex. blå text på en gul T-shirt blir färgen på texten grön. Allra bäst resultat får man om man håller sig till de produkter som är speciellt framtagna för sublimeringstryck.

Sublimering - Exempel 1

Fördelar

  • Du får ett tryck som är ett med plagget/muggen eller vad det nu är du trycker på
  • Mjukt och följsamt tryck utan kanter
  • Extremt tåligt

Nackdelar

  • Du är beroende av plagg som innehåller polyester
  • Du är beroende av specifika produkter med polyester coating, som är gjorda för just sublimering
  • Du kan inte sublimera på mörka material

Såhär funkar det

Sublimering - Sawgrass printer

För att sublimera behöver du en skrivare med ett speciellt sublimeringsbläck. Du printar på ett transferpapper som är speciellt utformat för att släppa ifrån sig bläcket vid en viss temperatur.

Sedan lägger du pappret tillsammans med det du vill printa på; ditt substrat, i en värmepress (eller i fråga om 3D-produkter som t.ex. mobilskal – en vakuumugn). Vid uppnådd temperatur omvandlas bläcket till en gas som tar med sig färgpartiklarna in i polyesterfibrerna på substratet. När substratet sedan kyls ner fastnar färgpartiklarna i fibrerna och stannar där. Trycket blir helt enkelt en del av substratet och det är därför polyestern är så viktig, andra material låser inte inne färgen på samma sätt.

Vad kan man trycka?

Sublimering - Exempel 2

Du kan trycka allt från T-shirts till muggar och fotopaneler. Tekniken lämpar sig ypperligt för fotografier och avancerad grafik med toningar och skuggningar, men fungerar såklart även med enfärgade logos där trycket behöver vara extra tåligt.

Vad behöver man?

Du behöver en skrivare med sublimeringsbläck. Dessa finns från små vanliga bordsskrivare i A4 till storformatsskrivare där man printar direkt på rullar. Du behöver sublimeringspapper och du behöver en värmepress eller en vakuumugn som är anpassad efter vad du ska trycka.

Vi läser också (extern länk):

Sublimering i kemin (eng) »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa