Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Välj rätt skärmaskin från Silhouette

Vad är en skärmaskin?

En skärmaskin, eller skärplotter som de också kan kallas, kan liknas vid en printer som har en kniv i stället för ett printhuvud. Istället för att printa med laser eller bläck, så sitter det en liten kniv som skär ut längs konturerna på ditt motiv. Man kan skära i många olika material, men de vanligaste är vinyl och papper. Med en skärmaskin kan du skapa allt från tryck på kläder, väggtexter, bildekaler, skyltfönsterdekor, skära ut titlar och ramar till scrapbooking, göra askar och andra små figurer och mycket, mycket mer.

Olika skärplottrar har förstås olika fördelar och vilken man ska välja beror till stor del mycket på vad man vill kunna använda den till!

Om Silhouette

Silhouettes plottrar är ursprungligen byggda för att tilltala en hobbymarknad, men visade sig vara så pass bra att många använder dem även i mindre företag för försäljning av dekaler och tryck, för att göra egna profilkläder och dekaler eller för att komplettera en större maskinpark med en smidig maskin för mindre serier, prototyper och liknande arbeten i mindre skala.

Silhouette har tre olika modeller av skärplottrar; Portrait, Cameo och Curio. Curion är lite speciell i det här fallet, då den inte är en rullmatad plotter, utan den använder sig av en basplatta och fungerar i praktiken som en flatbäddsplotter eller planplotter i miniatyr. Som sådan får den lite speciella egenskaper, som vi kommer att gå in på närmare längre ner i texten. (Edit: Curio har utgått och säljs ej längre och har ersatts av Curio 2 som är ett mer traditionellt skärbord)

Portrait och Cameo passar för dig som vill kunna skära ut dekaler och tryck som hobby. De passar även för dig som har ett eget företag eller är medlem i en förening och som vill kunna göra en del tryck och dekaler själv i stället för att beställa bilreklam, klubbloggor och profilkläder från en reklamfirma varje gång du behöver något nytt.

De kan också vara ett komplement för dig som normalt sett använder andra former av textiltryck, till exempel screentryck i större upplagor, men även vill kunna trycka individuella namn eller nummer på plagg vid enstaka tillfällen.

Fördelar

  • Lätta att komma igång med
  • Låg startkostnad
  • Bra mjukvara med många funktioner och möjligheter till uppgraderingar/fungerar för både Windows och Mac
  • Kan skära tjockare material än många andra maskiner

Nackdelar

  • Förhållandevis långsamma
  • Högljudda
  • Inte lika gedigna som dyrare märken

Silhouette Cameo, Portrait eller Curio?

Att välja ett verktyg som passar ens personliga preferenser och behov kan vara nog så viktigt.

Här har vi gjort en sammanställning över hur Portrait, Cameo och Curio skiljer sig åt och vad som kan vara bra att fundera på innan du bestämmer dig för vilken av dessa skärmaskiner som passar bäst för just dig!

Alla maskiner kommer med det du behöver för att komma igång. Utöver självklara saker som sladdar och adaptrar, följer det alltid med programvara, en kniv och en skärmatta. Det enda du behöver lägga till är det material du vill använda.

Silhouette Portrait

Senaste modellen av Portrait är Portrait 3, som kom under sommaren 2020. Det här är en nätt och portabel skärmaskin med en skärbredd på ca 20cm. Bredden begränsas av den fysiska storleken på själva maskinen, på längden däremot kan man skära ut upp till 18m.

Den är den enklare av maskinerna, med endast en knivhållare och motorn ger ett tryck på 210g, vilket är tillräckligt för att skära de vanligaste materialen, så som vinyler och papper m.m. Den kan skära upp till 2mm tjocka material, så länge de inte är allt för hårda och kompakta.

Det här är maskinen för sig som inte har behov av att kunna göra stora dekaler, utan snarare lite mindre motiv, stickers eller klistermärken och liknande.

Läs mer om Portrait och köp den här…

Silhouette Cameo

Cameon är den mest populära skärmaskinen för hobbybruk idag och Cameo 4 släpptes hösten 2019. Den finns numera i tre olika modeller; Cameo 4, Cameo Plus och Cameo Pro och skärbredden varierar från ca 30cm på den minsta, till ca 60cm på den största modellen, som är Pro. Även här kan du skära ut upp till 18m på längden.

Dessa skärmaskiner skiljer sig från mängden genom att ha två knivhållare med två motorer; en som ger ett tryck på 210g och en som ger ett tryck på hela 5kg, något som är förhållandevis unikt bland rullmatade skärplottrar. Hållare nummer ett, med den svagare motorn, skiljer sig inte från den på Portraiten, utan är tillräcklig för att kunna skära de vanligaste materialen för en skärplotter. Här kan du använda alla standardknivar för Silhouette och skära mycket detaljerade motiv.

Knivhållare nummer två är den som har den starkare motorn. Med denna kan du skära i en helt ny uppsättning material som dessa maskiner inte klarat av tidigare, som tjockare skinn, balsaträ och acetat m.m. upp till 3mm i tjocklek. Du kan dock inte använda vilka knivar som helst, utan det finns en specialuppsättning med verktyg för denna hållare. Dessa verktyg är kraftigare och rör sig på ett annat sätt för att klara av de påfrestningar som uppstår av det högre trycket, och de begränsningar som blir när man skär i tjockare material, men det är tyvärr på bekostnad av detaljer i designen. Med andra ord så lämpar sig dessa verktyg inte för att skära detaljerade designer, utan mera enkla former.

Läs mer om Cameo 4 och köp den här…

Läs mer om Cameo Plus och köp den här…

Silhouette Curio

Curion fungerar som sagt lite annorlunda än de andra två. Den har en basplatta där man lägger sitt material, och den blir då mer begränsad i storlek än de andra. Basplattorna finns i två storlekar, en som är ca A5 och en som är ca A4, som därmed också blir den maximala storleken på ett motiv.

Den har, precis som Cameo, två knivhållare. Dessa drivs dock av en likadan motor med 210g nedåtriktad kraft som sitter i Portrait och i Cameons hållare ett och skär därmed de vanligare materialen upp till 2mm tjocklek. I detta fall ger hållarna dig möjlighet att göra två olika moment i samma körning, genom att använda två olika verktyg, eller genom att ge verktygen olika inställningar.

Curion är intressant för dig som vill kunna göra lite andra saker än att enbart skära i olika material. Den har nämligen verktyg för att kunna embossa i papper och tunna metallark och även för etsa eller ritsa i bl.a. akryl och mjukare metaller. Tack vare att man bygger upp basplattan med olika plattformar i lager, kan man genom att anpassa antalet plattformar använda sig av material som är upp till 5mm tjockt.

Läs mer om Curio och köp den här… (Edit: Silhouette Curio har utgått ur Silhouettes sortiment)

Silhouette Studio

Programvaran man använder till dessa maskiner heter Silhouette Studio och man laddar hem det från Silhouettes hemsida. Det finns för både Windows och Mac och basversionen (Basic Edition) av programmet kan man alltid ladda ner gratis. Vi brukar rekommendera att man gör det redan innan köpet av skärmaskinen, så att man hinner bekanta sig med programmet. Vissa funktioner är låsta och man låser upp dem genom att köpa uppgraderingar som finns i olika nivåer. Dessa kan ni läsa mer om här… 

OBS: Man behöver en dator för att kunna arbeta med Silhouette Studio. Programmet fungerar inte på plattor eller mobiler och inte heller på exempelvis Chromebooks, då dessa jobbar med appar. Det finns en app (Silhouette Go) som kompletterar programmet, men det är just en komplettering och inget annat. Appen har väldigt begränsad funktionalitet. För att kunna skapa och redigera skärfiler behöver du programmet.


Vi läser också (extern länk):

Screenprint – Metropolitan museum of art (eng) »

Av: Susanne
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa