Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Guide: Sublimering för nybörjare

Lär dig det du behöver veta om sublimering; en tryckmetod för dig som vill ha slitstarka tryck på allt från kläder till muggar, skyltar, musmattor, nyckelringar och mycket mer.

Introduktion sublimering

Fördelarna med sublimering är många och det går snabbt att få ett fint och proffsigt resultat. Det som särskiljer sublimering från andra tekniker är att trycket går in i ytan på föremålet man trycker på och ger ett tåligt tryck med klara färger. 
Vill du veta mer övergripande om vad sublimering är för något och dess fördelar och begränsningar? Läs mer i vår Tryckakademi
Muggpress och muggar tryckta med sublimeringstryck

Detta behöver du för att komma igång med sublimering!

🟠 Skrivare
Du behöver en dedikerad sublimeringsskrivare, laddad med sublimeringsbläck. Vi förespråkar skrivare som är tillverkade för just sublimering. Dessa skrivare har bland annat andra skrivarhuvuden och annorlunda renröringsrutiner som är anpassade för det pigmentrika sublimeringsbläcket och gör att hållbarheten är bättre. 
🟠 Transferpapper för sublimering/Sublimeringspapper
Ett sublimeringspapper är specifikt tillverkat för att hålla och släppa ifrån sig sublimeringsbläck. Även om det finns många generiska papper, kan man få bättre resultat när de är optimerade för att passa ihop med en viss bläcksort eller ett specifikt varumärke. 
🟠 Substrat att trycka på
Textil: För att få ett bra resultat när du sublimerar på textil behöver du använda textil som har en hög andel polyester, allra helst 100%. Ju mindre polyester du har i din textil, desto blekare och dassigare blir det slutliga trycket, framförallt efter tvätt, då pigmenten tvättas bort från övriga fibrer. Textilen behöver tåla hög värme under en längre tid utan att smälta.
⭐ Hårda ytor: För att trycket ska kunna kapslas in i en hård yta, behöver produkten ha ett ytskikt, eller en coating, av polyester. Det finns ett stort utbud av produkter som tillverkas speciellt för sublimering, som redan har detta ytskikt.
⭐ Färgade material: Bäst färgåtergivning får du när du sublimerar på en vit yta. Ett sublimeringstryck är inte täckande, så när du sublimerar på en färgad yta kommer färgen att lysa igenom och blanda sig med trycket. På mörka och svarta material är det troligt att trycket knappt kommer att synas, då ytfärgen tar över och döljer trycket. 
🟠 Värme- eller transferpress (eller ugn avsedd för sublimering)
På en värmepress kan du ställa in tid och specifik temperatur, samt ställa trycket. Det är viktigt att det kan sluta tätt mot ytan på substratet, så du kan behöva olika maskiner beroende på vad du vill kunna trycka.
🟠 Annat bra-att-ha
⭐ Värmetålig tejp - för att se till att trycket stannar på rätt plats.
⭐ Värmetåliga handskar - att ta i något som nyss pressats i ca 200°C är varmt! Använd handskar som skyddar dina händer från värmen.
⭐ Linjal, skärmatta och kniv eller sax - för att trimma din utskrift
⭐ Klädroller - få bort ludd, damm och hårstrån som annars kan fastna och påverka trycket. 

Startpaket för sublimering

För att underlätta för dig som vill komma igång med sublimering har vi satt ihop ett antal startpaket med det du behöver. Paketen innehåller skrivare och bläck, transferpapper och olika substrat, beroende på vad du vill trycka på. Värmepress finns som tillval.

    Trycket går in i ytan, utan kännbara kanter som kan nötas bort.

    Du får ett otroligt hållbart tryck med klara fina färger. 

    Printa vilka bilder som helst, utan begränsningar i grafiken.

    Så här går sublimering till -  fem steg!

    1. Förbered din design
    Sublimering lämpar sig utmärkt för all sorts grafik från rastrerade bilder som fotografier, till vektoriserade logotyper och allt däremellan. Se till att du har korrekta och uppdaterade drivrutiner för din skrivare installerade på din dator och tänk på att färgerna kan skilja sig åt vid utskrift. För bästa resultat använder du någon form av mjukvara för inställning av färger, till exempel Digital Factory. 
    2. Utskrift
    Din design ska skrivas ut spegelvänt på sublimeringspappret. Utskriften ser generellt blaskig ut, det är helt normalt då pigmentet inte aktiveras förrän det värms upp i värmepressen. 
    3. Förbered överföringen
    Sätt igång din press på rätt temperatur. En vanlig temperatur för sublimering ligger mellan 180-210°C. De flesta substrat har en angiven temperatur man kan utgå från.
    Transferpappret ska sitta tätt mot ditt substrat, alltså det du vill trycka på. Det är viktigt att det inte flyttar på sig under pressningen. En värmetålig tejp kan hjälpa dig att hålla trycket på plats, framförallt på hårda ytor, som till exempel muggar. 
    4. Pressa
    När pressen är uppvärmd kan du starta överföringen. När du stänger pressen händer flera saker; substratet värms upp, vilket gör att polyesterfibrerna öppnar sig och blir mottagliga för pigmentet från bläcket och bläcket omvandlas till gasform och tar med sig pigmentet in i fibrerna på substratet. Här är det viktigt att det blir tätt, så att gasen inte kan pysa iväg och ta med sig pigmenten åt andra håll än ner i fibrerna. 
    5. Avsvalning
    När tiden är ute och du öppnar pressen, ta genast bort transferpappret för att undvika så kallad ghosting, en skugga av motivet som hamnar snett då sublimeringsprocessen fortfarande är igång. För att processen ska stanna av behöver substratet kylas ner. Då sluter sig polyesterfibrerna och låser in pigmenten från bläcket och trycket är nu en innesluten del av produktens yta.

    Se hur sublimering går till - korta instruktionsvideos

    Såhär trycker du på textil
    Robert visar dig, steg för steg, hur du gör för att trycka med sublimering på textil - i det här fallet en T-shirt i 100% polyester. 
    Se video »
    Såhär sublimerar du en mugg
    Muggar med eget tryck fixar du snabbt med sublimering.
    Robert visar hur du enkelt gör en färdig mugg med eget motiv.
    Se video »
    Såhär sublimerar du på hårda produkter
    I den här videon visar Robert dig hur du trycker ett glas-underlägg med sublimeringstryck.
    Se video »

    FAQ - Frågor & Svar

    Varför blir mina utskrifter blaskiga? 
    ✏️ Pigmenten i bläcket aktiveras inte förrän de har värmts upp i pressen, så att själva utskriften ser blaskig ut är helt normalt och inget att oroa sig över. När motivet har pressats framträder motivet i klara och djupa färger. 
    Jag får skuggor och dubbelexponeringar på mina tryck - vad händer?
    ✏️ Om pappret skiftar medan transferprocessen fortfarande är aktiv, så fortsätter pigmenten att föras över, fast nu ligger bilden lite snett mot hur den låg ursprungligen. Därför bör man aldrig röra ett substrat eller papper under tiden man trycker och man bör ta bort pappret så snabbt som möjligt efter pressningen. 
    Värmetålig tejp kan hjälpa till att hålla pappret på plats tills det är dags att ta bort det, speciellt på hårda ytor.
    Varför tappar trycken färg om jag pressar igen?
    ✏️ Bläcket i motivet aktiveras av värme och när du pressar samma tryck igen riskerar du att värma upp bläcket på nytt vilket återigen startar sublimeringsprocessen och färgen kan pysa ut från fibrerna. Detta kallas återsublimering, eller resublimering. Så när du pressar ett redan sublimerat material försök hålla temperaturen så låg som möjligt och tiden så kort som möjligt.
    Kan jag lagra utskrifter?
    ✏️ Du kan lagra en sublimeringsutskrift, men den är känslig för fukt, värme och ljus. Förvara dem i plastfickor för att skydda dem från damm. Lägg dem svalt och torrt och inte i direkt ljus. Hur länge de kan lagras beror dels på hur och var de förvaras, dels på kvaliteten på papper och bläck. Helst bör de dock användas direkt.
    Ska motivet printas rättvänt eller spegelvänt?
    ✏️ Motiv för sublimering printas alltid spegelvänt, då du sedan lägger pappret med den printade ytan mot produkten. 
    Vilken typ av design funkar bäst för sublimering?
    ✏️ Sumblimering fungerar bra för all sorts grafik - allt från foton till vektorillustrationer funkar! Ju högre upplösning, desto bättre resultat – undvik suddiga eller lågupplösta bilder.
    Vad är skillnaden på en vanlig mugg och en sublimeringsmugg?
    ✏️ Sublimationsmuggar har ett särskilt polyesterbeläggning som gör att trycket fäster. Vanliga muggar saknar detta och funkar därför inte för sublimering.
    Kan jag trycka flera omgångar på samma plagg?
    ✏️ Nej, du bör inte sublimeringstrycka ovanpå ett befintligt sublimeringstryck. Det riskerar att smälta eller börja blöda ut igen, eftersom bläcket återaktiveras av värmen.
    Hur vet jag vilken temperatur och tid jag ska använda?
    ✏️ Det beror på produkten, det är den som styr. På de produkter vi säljer här på Folier.se hittar du alltid rekommenderad tid och temperatur angivet i produktbeskrivningen eller i den tekniska specen. Tänk på att den rekommenderade temperaturen och tiden är en utgångspunkt och att det finns flera andra faktorer som kan påverka resultatet.
    Jag pressar i angiven temperatur och tid - det blir ändå inte bra?
    ✏️ Det kan kännas frustrerande, men även om du följer rekommenderade inställningar, är det flera andra faktorer som påverkar resultatet - som vilken press man använder, omgivande temperatur, luftfuktighet med mera. Hur resultatet ser ut kan ge dig ledtrådar till vad som är fel och hur det kan åtgärdas.
    Blir trycket blekt beror det ofta på för låg temperatur eller för kort tid. Det kan också beror på att du har printat på fel sida av transferpappret, har ett plagg med för lågt polyesterinnehåll eller att utskriften har legat för länge, så att den har börjat tappa pigment.
    • Blir trycket suddigt kan det bero på att det är för varmt eller att man trycker för länge - processen startar för plötsligt innan fibrerna är redo att ta emot pigmenten, vilket leder till att färgerna blöder. Det kan även bero på att din bild har för låg upplösning, eller att pressen inte sluter tätt mot substratet så att pigmenten kan pysa ut i kanterna.
    • Får trycket en skugga (sk ghosting) så kan det bero på att något har skiftat under pressningen eller att pappret inte togs bort direkt efter pressning medan processen fortfarande var aktiv. 
    • Ser trycket bränt ut eller fått brunaktiga fläckar så har du troligen pressat för länge eller för varmt. Pressar du textil kan det ha varit lite för fuktigt, eller du kan ha använt ett lite för känsligt material som inte tål värmen.
    Jag har bläck kvar på mitt papper, kan jag använda det flera gånger?
    ✏️ Nej, det mesta av färgen överförs vid första pressningen. Ompressningar ger ofta bleka och ojämna resultat.
    Varför syns inte mitt tryck på svarta eller mörka plagg?
    ✏️ Sublimering är inte täckande. Färgerna blandas med bakgrundsfärgen, så du får bäst resultat på vitt eller mycket ljusa ytor.
    Trycket sitter kvar på pappret, vad är fel?
    ✏️ Det kan bero på att du pressar för länge, så gasen med pigmenten hinner studsa tillbaka, eller att ytan inte är helt ren. Testa kortare tid eller lägre tryck, och se till att ytan är fri från damm och fett. Kontrollera också att du har printat på rätt sida av pappret. 
    Trycket blir "vågigt" och fläckigt på hårda ytor, vad beror det på?
    ✏️ En del sublimeringsprodukter har en skyddplast över tryckytan för att skydda den mot repor, smuts och fettfläckar. Kontrollera om det sitter en skyddsplast på din produkt och ta i så fall bort den innan du pressar. 

    Tips från tryckbordet! 

    Använd alltid en klädroller när du trycker på textil
    ✏️ När du jobbar med textil, speciellt vita plagg, använd en klädroller innan du pressar. Små dammkorn eller fibrer kan reagera med värmen och orsaka små gula/bruna prickar på tyget. Inget kul när man gjort allt rätt annars!
    Gör ett test innan du kör en hel batch!
    ✏️ Olika material reagerar olika på värme och tryck. Innan du kör en hel batch - gör ett testexemplar! Det sparar både tid, pengar och frustration.
    Förvärm dina textilier
    ✏️ En kort förpressning på några sekunder hjälper dig att få bort fukt ur plagget, släta ut det och minska risken för ghosting.
    Använd värmetålig tejp strategiskt
    ✏️ Att använda värmetålig tejp för att hålla pappret på plats är smidigt, men sätt det aldrig över själva tryckytan – det kan orsaka märken eller ojämnt tryck.
    Snabb och stadig hand vid borttagning
    ✏️ Så fort du lyfter på pressen – ta bort transferpappret omedelbart för att undvika skuggtryck. Håll ytan stadig och lyft rakt upp – inget glidande!
    Använd handskar
    ✏️ Det blir varmt! Enkla värmeskyddande handskar gör att du kan jobba snabbare och säkrare, särskilt vid hantering av metall, keramik eller pressar med liten yta.
    Skapa en ”tryckjournal"
    ✏️ Anteckna temperatur, tid, tryck, materialtyp och resultat. Efter ett tag har du en "guldbok" med beprövade inställningar – perfekt när du gör liknande jobb igen!
    Var inte rädd för att leka!
    ✏️ Sublimering är en kreativ process – testa udda material, lek med färger, prova mönster och kombinationer. De bästa idéerna kommer ofta från misstag eller nyfikenhet!

    Läs mer om sublimering i Tryckakademin

    Sublimera på emaljmuggar - tips till perfekt resultatEmaljmuggar kan vara lite knepiga att trycka på, men våra tips hjälper dig på vägen!
    Så sublimerar du en mugg – steg för steg – vanliga frågor och svar.
    Hur går sublimering till och vad behöver du?

    Har du frågor eller vill ha mer information?

    Vi finns till för dig och vår kundsupport svarar mer än gärna på dina frågor. 

    Du når oss via chatten här på sidan, e-post eller telefon – vi har öppet alla helgfria vardagar!

    Se aktuella öppettider längst ner på sidan.

    Tel: 08-554 240 60

    E-post: support@folier.se

    Öppet köp i 14 dagar

    14 dagars ångerrätt

    Snabb leveranstid

    1-3 dagars leveranstid

    100% Trygga betalningar

    Qliro / MasterCard / Visa