Varför blir mina utskrifter blaskiga?
✏️ Pigmenten i bläcket aktiveras inte förrän de har värmts upp i pressen, så att själva utskriften ser blaskig ut är helt normalt och inget att oroa sig över. När motivet har pressats framträder motivet i klara och djupa färger.
Jag får skuggor och dubbelexponeringar på mina tryck - vad händer?
✏️ Om pappret skiftar medan transferprocessen fortfarande är aktiv, så fortsätter pigmenten att föras över, fast nu ligger bilden lite snett mot hur den låg ursprungligen. Därför bör man aldrig röra ett substrat eller papper under tiden man trycker och man bör ta bort pappret så snabbt som möjligt efter pressningen.
Värmetålig tejp kan hjälpa till att hålla pappret på plats tills det är dags att ta bort det, speciellt på hårda ytor.
Varför tappar trycken färg om jag pressar igen?
✏️ Bläcket i motivet aktiveras av värme och när du pressar samma tryck igen riskerar du att värma upp bläcket på nytt vilket återigen startar sublimeringsprocessen och färgen kan pysa ut från fibrerna. Detta kallas återsublimering, eller resublimering. Så när du pressar ett redan sublimerat material försök hålla temperaturen så låg som möjligt och tiden så kort som möjligt.
Kan jag lagra utskrifter?
✏️ Du kan lagra en sublimeringsutskrift, men den är känslig för fukt, värme och ljus. Förvara dem i plastfickor för att skydda dem från damm. Lägg dem svalt och torrt och inte i direkt ljus. Hur länge de kan lagras beror dels på hur och var de förvaras, dels på kvaliteten på papper och bläck. Helst bör de dock användas direkt.
Ska motivet printas rättvänt eller spegelvänt?
✏️ Motiv för sublimering printas alltid spegelvänt, då du sedan lägger pappret med den printade ytan mot produkten.
Vilken typ av design funkar bäst för sublimering?
✏️ Sumblimering fungerar bra för all sorts grafik - allt från foton till vektorillustrationer funkar! Ju högre upplösning, desto bättre resultat – undvik suddiga eller lågupplösta bilder.
Vad är skillnaden på en vanlig mugg och en sublimeringsmugg?
✏️ Sublimationsmuggar har ett särskilt polyesterbeläggning som gör att trycket fäster. Vanliga muggar saknar detta och funkar därför inte för sublimering.
Kan jag trycka flera omgångar på samma plagg?
✏️ Nej, du bör inte sublimeringstrycka ovanpå ett befintligt sublimeringstryck. Det riskerar att smälta eller börja blöda ut igen, eftersom bläcket återaktiveras av värmen.
Hur vet jag vilken temperatur och tid jag ska använda?
✏️ Det beror på produkten, det är den som styr. På de produkter vi säljer här på Folier.se hittar du alltid rekommenderad tid och temperatur angivet i produktbeskrivningen eller i den tekniska specen. Tänk på att den rekommenderade temperaturen och tiden är en utgångspunkt och att det finns flera andra faktorer som kan påverka resultatet.
Jag pressar i angiven temperatur och tid - det blir ändå inte bra?
✏️ Det kan kännas frustrerande, men även om du följer rekommenderade inställningar, är det flera andra faktorer som påverkar resultatet - som vilken press man använder, omgivande temperatur, luftfuktighet med mera. Hur resultatet ser ut kan ge dig ledtrådar till vad som är fel och hur det kan åtgärdas.
• Blir trycket blekt beror det ofta på för låg temperatur eller för kort tid. Det kan också beror på att du har printat på fel sida av transferpappret, har ett plagg med för lågt polyesterinnehåll eller att utskriften har legat för länge, så att den har börjat tappa pigment.
• Blir trycket suddigt kan det bero på att det är för varmt eller att man trycker för länge - processen startar för plötsligt innan fibrerna är redo att ta emot pigmenten, vilket leder till att färgerna blöder. Det kan även bero på att din bild har för låg upplösning, eller att pressen inte sluter tätt mot substratet så att pigmenten kan pysa ut i kanterna.
• Får trycket en skugga (sk ghosting) så kan det bero på att något har skiftat under pressningen eller att pappret inte togs bort direkt efter pressning medan processen fortfarande var aktiv.
• Ser trycket bränt ut eller fått brunaktiga fläckar så har du troligen pressat för länge eller för varmt. Pressar du textil kan det ha varit lite för fuktigt, eller du kan ha använt ett lite för känsligt material som inte tål värmen.
Jag har bläck kvar på mitt papper, kan jag använda det flera gånger?
✏️ Nej, det mesta av färgen överförs vid första pressningen. Ompressningar ger ofta bleka och ojämna resultat.
Varför syns inte mitt tryck på svarta eller mörka plagg?
✏️ Sublimering är inte täckande. Färgerna blandas med bakgrundsfärgen, så du får bäst resultat på vitt eller mycket ljusa ytor.
Trycket sitter kvar på pappret, vad är fel?
✏️ Det kan bero på att du pressar för länge, så gasen med pigmenten hinner studsa tillbaka, eller att ytan inte är helt ren. Testa kortare tid eller lägre tryck, och se till att ytan är fri från damm och fett. Kontrollera också att du har printat på rätt sida av pappret.
Trycket blir "vågigt" och fläckigt på hårda ytor, vad beror det på?
✏️ En del sublimeringsprodukter har en skyddplast över tryckytan för att skydda den mot repor, smuts och fettfläckar. Kontrollera om det sitter en skyddsplast på din produkt och ta i så fall bort den innan du pressar.