De 3 T:na för perfekt pressning - Temperatur, Tid & Tryck
I många fall där man inte får textilvinylen att fästa, där den lossnar i kanterna efter första tvätten eller helt enkelt bara ramlar bort, så är det lätt att skylla på vinylen. Men oftast har det med själva appliceringen av vinylen att göra. En textilvinyl är uppbyggd i olika lager; en värmetålig polyesterbärare, som vinylen sitter fast på, själva vinylen och ett lager smältlim, som ska binda ihop plagget med vinyltrycket. Det är det här limmet som är det viktiga för att få vinylen att sitta så bra som möjligt. Det ska smälta ner i plaggets fibrer och få grepp - utan att överpressas så att det förångas, eller pressas bort från vinylytan.
Varje textilvinyl har en optimal kombination av tre saker för att fästa; temperatur, tid och tryck:
• Temperatur: Värme måste till för att få limmet att smälta och kunna gå ner i plaggets fibrer.
• Tid: Så lång tid det tar för limmet att bli mjukt
• Tryck: Hur hårt du behöver pressa för att trycka ner det smälta limmet i fibrerna på plagget, så att det får grepp
Ta bort en av dessa och ditt textiltryck kommer inte att fungera. Hur den optimala kombinationen ser ut är olika för olika vinyler och finns alltid beskriven på vinylernas produktsidor hos oss.
Temperatur:
Utan tillsatt värme kommer inte limmet att smälta. När limmet uppnår den rekommenderade temperaturen smälter det ner i fibrerna och när det svalnar stelnar det och trycket sitter fast som det ska. De flesta vinyler har ett temperaturspann som fungerar bra för limmet som används, där den rekommenderade temperaturen ligger någonstans i mitten.
• Vad händer om temperaturen är för låg?
Det tar längre tid för limmet att smälta ordentligt och risken är att det inte smälter tillräckligt för att kunna tränga ner i fibrerna som det ska innan det stelnar igen. Resultatet blir ett tryck som till synes först sitter bra, men inte håller i längden då limmet bara greppar ytligt i fibrerna.
• Vad händer om temperaturen är för hög, smälter det inte mer effektivt då?
Limmet kan i värsta fall brännas vid och tappa sina egenskaper. Vätskan i limmet dunstar av värmen, det blir svårt att få trycket att fästa och risken är att det inte håller för tvätt.
Tid:
Tiden är i många fall beroende av temperaturen. På samma sätt som temperaturerna har ett spann som fungerar för limmet, så finns även ett spann för tiden. Om man använder en temperatur från den lägre delen av temperaturspannet, behöver man kompensera genom att öka tiden och tvärtom.
• Vad händer om man pressar för kort tid?
Limmet hinner inte smälta och komma ner i fibrerna tillräckligt, vilket resulterar i ett tryck som inte fäster eller som sitter ytligt och som inte håller i längden.
• Vad händer man pressar för länge?
Precis som när du har för hög temperatur, kan vätskan i limmet börja dunsta och limmet kan tappa sina egenskaper. Limmet kan dessutom hinna sjunka igenom fibrerna och ut under tyget, så det blir för lite lim kvar för att hålla fast trycket.
Tryck:
Att justera så att man får ett bra tryck är inte alltid det enklaste och på många pressar finns det inte möjlighet att ställa in ett exakt tryck. Här gäller det i stället att få lite fingertoppskänsla för hur pressen känns när man stänger den med olika inställningar
(gäller för transferpressar med inställbart tryck, som låser fast i stängt läge, ej handhållna pressar).
Ett lättare tryck innebär att man enkelt kan stänga den och att den stannar i stängt läge. Medium tryck är vanligast och då behöver man ta i lite mer för att stänga pressen, men man ska inte behöva hänga sig på handtaget för att lyckas stänga. Du ska inte kunna flytta på plagget efter att pressen är stängd. En del vinyler kräver ett högre tryck, och då ska pressen vara inställd så att du behöver ta i en hel del för att stänga den.
• Vad händer om man inte pressar tillräckligt hårt?
Ett lågt tryck innebär att limmet inte pressas ner tillräckligt i fibrerna på plagget. Då flyter det gärna ut åt sidorna i stället med resultatet att vinylen kan fästa bra i kanten, men sitter lösare på mitten vilket leder till undermåligt resultat.
• Vad händer man pressar för hårt?
Att använda ett överdrivet hårt tryck kan leda till att limmet pressas bort från trycket och vinylen sitter därmed inte som den ska. Det kan också göra att motivet blir förvridet eller att det bränns.
Textilvinyler är normalt sett ganska flexibla vad gäller trycket, så länge det är tillräckligt hårt, men inte för hårt... 😉