Att trycka på kläder, med tryck som både är hållbara och ser professionella ut, behöver inte längre vara ett krångligt och omfattande projekt. Teknikerna och metoderna för att åstadkomma snygga tryck utvecklas ständigt och oavsett om du är en producent som arbetar med tryck i större skala eller en privatperson som vill kunna göra lite egna tryck hemma, så finns det flera olika metoder för att snabbt få ett snyggt och proffsigt resultat.
Vilka metoder man kan använda beror mycket på vad du vill ha för slutresultat, vilken typ av material du vill trycka på och vilken typ av motiv. Även vilken budget du har att röra dig med spelar in, då de olika teknikerna skiljer sig mycket åt i startkostnad.
De olika metoder vi oftast pratar om är vinyltryck, sublimeringstryck, DTF och DTG, samt lasertransfer. DTF är något som har blivit väldigt populärt på väldigt kort tid hos producenter av tryck tack vare flexibiliteten det ger kombinerat med mycket bra kvalitet. Hos dem som trycker i mindre skala ser vi mycket intresse för både vinyltryck och sublimering, beroende på vad man vill kunna göra.
Vinyltryck | Sublimeringstryck | DTG & DTF | Lasertransfer | Egna tryck med bläckstråleskrivare
Vinyler för textil finns i massor av olika färger och strukturer. Med en skärplotter skär man ut motivet i vinyl med den färg man vill använda. Textilvinyl har ett smältlim som aktiveras när man pressar fast motivet i en transferpress, alternativt med ett strykjärn (vi rekommenderar alltid transferpress om det är för kommersiellt bruk).
Trycket blir hållbart och tål tvätt bra, men kan kännas lite plastigt och får tydliga kanter. De olika strukturerna adderar dock en extra dimension till trycken, som är svårt att åstadkomma med andra metoder.
Fördelar: Enkelt och snabbt sätt att börja med egna tryck på kläder. Förhållandevis billig metod att starta med, då det finns mindre maskiner för bara några tusenlappar. Fungerar bra på de flesta vanliga plagg, som T-shirtar och hoodies, oavsett färg, då vinylerna i de allra flesta fall är täckande.
Nackdelar: Fungerar bäst med enklare motiv i få färger, då varje färg behöver skäras, rensas och monteras separat. Detta gör det till en ganska tidskrävande metod, särskilt när man producerar i större skala. Man är också begränsad till de färger som tillverkas.
Undantag: Med en skrivare med solvent-, latex- eller UV-bläck kan du printa ditt motiv på printbar vinyl och sedan konturskära det i plottern. Då kan du använda dig av mera komplexa motiv. Det finns även kombinerade printrar och plottrar, som gör båda momenten. Startkostnaden för denna typ av vinyltryck är dock betydligt högre.
Sublimeringstryck är även den en relativt enkel form av tryck och den ger överlägset den bästa kvaliteten, då färgpigmenten i trycket kapslas in i fibrerna på plagget och du får inga kanter som kan lossna eller nötas bort.
Men det är också den teknik med flest begränsningar. Med ”äkta” sublimering kan man bara printa på plagg som innehåller största delen polyester (bäst resultat får du på 100% polyester) och det behöver vara vita eller ljust färgade plagg för att trycket ska synas. Polyestern behövs för att kunna kapsla in färgen i fibrerna i textilen för att ge den där hållbarheten och lystern som är utmärkande för just tryck med sublimering.
Fördelar: Sublimering ger ett hållbart tryck med fina färger, som sugs in i fibrerna på textilen och du kan trycka komplex grafik med många färger, samt foton. Det är relativt billigt att starta med, en bra dedikerad sublimeringsskrivare för A4, inklusive färg och med extra mjukvara för hantering av tryck, kostar under 10 000:- inklusive moms och kan även användas för tryck på hårda material, som muggar, fotopaneler, underlägg med mera.
Nackdelar: Begränsningar i material; textil behöver ha minst 50% polyester, och ju mer polyester desto klarare tryck. Man kan inte heller trycka på mörka material med sublimering, utan även där är man begränsad till ljusa plagg. Trycken är inte täckande, vilket innebär att om du trycker på ett färgat plagg, kommer färgen att lysa igenom trycket.
Undantag: Direkt sublimering på bomull fungerar inte, men det finns produkter för att komma undan med detta. Min erfarenhet är dock att dessa specialvarianter inte håller samma kvalitet som är så utmärkande för den ”äkta” sublimeringen, men de kan vara ett bra alternativ i vissa fall. Läs mer om det här:
Med en DTG-printer kan du printa egna tryck direkt på plagget och den här metoden är bland de mer kostsamma att komma igång med, även i de enklare formerna. Trycken blir dock mjuka och behagliga och även slitstarka. Bläcket sjunker in i fibrerna och det blir det ett tryck utan märkbart kännbara kanter. Till skillnad från sublimeringstryck, så funkar naturliga fibrer bäst för DTG-tryck.
För tryck på mörka plagg krävs förbehandling av plaggen med en speciell vätska som hindrar färgen att sjunka in för djupt i plagget, samt en DTG-printer med vitt bläck. Det vita bläcket läggs som en bas så att färgerna inte försvinner in i de mörka fibrerna.
Även DTF-teknik kräver en printer med vitt bläck. Här printar du på en speciell folie eller film, i stället för direkt på plagget. Man printar spegelvänt, med vitt längst upp för att göra trycket täckande och belägger sedan trycket med ett limpulver. Detta ger en färdig transfer som man värmer fast på plagget.
Transfers med DTF går att förbereda och lagra för framtida behov, viket kan spara mycket tid när man får en större beställning, då de bara är att plocka fram och värma fast. Trycken blir hållbara och tål tvätt upp till 60ºC beroende på vilket limpulver man använder.
Fördelar: Själva printern står för största kostnaden i startskedet, men man tjänar snabbt in den, särskilt om du kan använda den både för DTG och DTF. Med vitt bläck kan du printa på både mörka och ljusa plagg. DTG används med fördel på material med naturligt sugande fibrer som till exempel bomull, medan DTF kan användas även på syntetiska material.
Nackdelar: Vissa av maskinerna kräver en del underhåll och de mår alla bäst av att användas regelbundet. Inför längre perioders inaktivitet behöver man förbereda maskinen för att förhindra uttorkning av skrivarhuvuden.
För laserskrivare finns en uppsjö av olika transferpapper för både mörka och ljusa plagg. På vita plagg är det enkelt att få ett snyggt resultat med nästan vilken laserskrivare som helst.
Den stora skillnaden på olika utrustningar ser man när det kommer till mörka och färgade plagg. Det finns vita printbara papper som ger ett täckande tryck för skrivare utan vit toner, för fotografier, loggor med mera, men också infärgade ark för enfärgade tryck. Dessa ark kan du oftast använda ihop med enklare skrivare, men vill du ha ett proffsigt tryck med flera färger, utan att behöva konturskära och rensa, så är en laserskrivare med vit toner ett måste. Den vita tonern läggs i botten av trycket och gör det täckande på mörka material.
Fördelar: Du kan, med relativt små medel, komma igång snabbt med enklare tryck. En skrivare med vit toner ger dig möjligheter att trycka på alla färger. Tekniken passar för såväl enklare grafik som komplexa färgsättningar och fotografier.
Nackdelar: Hållbarheten är bra, men inte lika bra som med till exempel DTG och DTF. Man kan säga att det är en ekonomisk kompromiss. Det blir en utanpåliggande transfer som nöts med tiden.
Många av oss har vuxit upp med bläckstråleskrivare i hemmet, då det var den vanligaste skrivaren för hemmabruk, innan laserskrivarna blev prismässigt jämförbara. Fortfarande är det den vanligaste skrivaren för hemmabruk för den som vill kunna skriva ut färgbilder och foton, även om laserskrivare knappar in på den marknaden.
Att trycka på kläder med transferpapper för bläckstråleskrivare är något man har kunnat göra länge, men kvaliteten har aldrig kunnat mäta sig med andra, mer professionella metoder. Trycken har snabbt bleknat och spruckit efter bara några få tvättar och har lämpat sig bäst för tryck man bara vill ha vid något enstaka tillfälle, som till exempel en möhippa eller ett event, eller för tryck på sådant som sällan eller aldrig tvättas, som en presentpåse.
Numera finns dock några riktigt bra alternativ för tryck på ljusa plagg med bläckstråleskrivare, där trycket går in i plagget på ett annat sätt och blir både mjukt och hållbart.
För tryck på mörka textiler finns vita ark som ger ett täckande tryck. Dessa påminner mera om textilvinyl och ger ett utanpåliggande tryck.
Fördelar: Budgetvänligt och väldigt enkelt!
Nackdelar: Kvaliteten kan fortfarande inte riktigt mäta sig med andra metoder, även om dagens transferpapper för bläckstråleskrivare är mycket bättre än vad de har varit.
Alla olika tekniker kan du läsa mer om i vårt inlägg;
Om du har frågor och funderingar angående vilken teknik som skulle passa dig bäst så är är det bara att du hör av dig till oss! Vi svarar på telefon och mail alla vardagar och vi hjälper dig gärna. Kontaktuppgifterna hittar du längs ner på sidan!
Edit: Denna artikel publicerades första gången 4 juni 2020 och har editerats med uppdateringar av tekniker och metoder.
Vi läser också (externa länkar, öppnas i nytt fönster):
14 dagars ångerrätt
1-3 dagars leveranstid
Qliro / MasterCard / Visa