Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-bage-trust-2021 reco-bage-trust-2020 reco-bage-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Att trycka på kläder

Länge var man hänvisad till tryckerier, reklamfirmor eller företag som specialiserade sig på att göra personliga fototryck för att få sitt egna tryck på ett plagg. I alla fall om man ville ha det hållbart. Idag finns det däremot flera mer eller mindre enkla gör-det-själv-tekniker för att sätta den där lilla extra touchen på ett plagg med ett tryck.

För att få till ett tryck på ett plagg finns flera vägar att gå och vilken metod man kan eller bör använda varierar en del beroende på vad du vill ha för slutresultat. Olika typer av motiv lämpar sig olika väl för de olika teknikerna och det man behöver ta i beaktande är bl.a;

  • Vad är det för typ av motiv?
  • Är materialet i plagget viktigt eller kan du anpassa det efter tryckmetod?
  • Är det viktigt att kunna trycka på både mörka och ljusa plagg, eller räcker det med ljusa?
  • Är möjligheten att smidigt klara av större kvantiteter en faktor?
  • Vad har du för budget? Ja, den spelar också roll.

Trycka på kläder

Hos oss fokuserar vi på framför allt fyra olika tekniker;

Textilvinyl, eller skärtransfer, som man skär ut med en skärplotter och värmer fast

Sublimeringstryck, där man använder ett speciellt bläck och trycket blir helt inkapslat i plagget

Lasertransfer, där man printar på transferark och sedan transfererar med hjälp av värmepress

DTG, där man printar direkt på plagget.

I nästan alla varianter av trycktekniker finns en enklare metod, med diverse begränsningar, och en mer avancerad metod där man har lite fler möjligheter.

Vinyltryck

Vinyltryck är den enklaste formen av tryck. Man använder en skärplotter för att skära ut sitt motiv i en enfärgad vinyl, rensar bort det som är utanför linjerna och pressar fast det på plagget med en transferpress. Fördelen är att det är relativt enkelt att komma igång med, nackdelen är att det funkar bäst för enklare tryck med få färger, då varje färg behöver skäras och monteras separat, vilken gör det till en ganska tidskrävande metod. Man är också begränsad till de färger av vinyl som tillverkas.

Det finns dock printbar vinyl och det tar bort en del av begränsningarna med den enklare metoden. För att printa på vinyl behöver du oftast en skrivare med eco-solventbläck eller latexbläck eller liknande. Det fungerar alltså inte med din vanliga kontorsskrivare, utan är generellt förbehållet storformatskrivare. Då printar man med passmärken och skär sedan ut i en skärplotter. Det finns även maskiner som gör båda momenten, som både printar och skär i samma veva. Startkostnaden för denna typ av vinyltryck är dock betydligt högre än startkostnaden för den enklare varianten, där du kan komma undan med några tusenlappar.

Sublimeringstryck

Sublimeringstryck är även den en relativt enkel form av tryck, men den ger överlägset den bästa kvaliteten, då trycket kapslas in i fibrerna på plagget och du får inga kanter som kan lossna eller nötas bort. Men det är nog också den tekniken med flest begränsningar vad gäller substrat, alltså vad den kan tryckas på. Man använder sig av ett bläck som innehåller ett speciellt färgpigment. När man lägger plagget tillsammans med det printade motivet i en transferpress, förångas bläcket och omvandlas till en gas som tar med sig pigmentet in i ytan på fibrerna i plagget. När plagget sedan kyls ner, kapslas pigmentet in och blir bundet i plagget. Detta gör det otroligt hållbart, men det fungerar bara med polyester och bara på ljusa plagg, då pigmentet “äts upp” av mörkare plagg.

Men som vanligt finns det undantag och workarounds… En del sublimerar på vinyler för att kunna trycka på mörka plagg. En del använder sig av speciella papper, pulver eller sprayer, som ger någon form av polyesterbehandling för att kunna trycka på bomull. En del av dessa papper fungerar också enbart med specifika sorters bläck. Min erfarenhet är dock att dessa specialvarianter inte håller samma kvalitet som den rena sublimeringen gör. Du får kännbara kanter och ett tryck som ligger utanpå plagget, i stället för att det kapslas in i fibrerna.

Lasertransfer

Precis som med sublimering printar man på ett transferark som man sedan för över till plagget med en värmepress, fast med en laserskrivare i stället för en sublimeringsskrivare. Trycket blir tunt, men kännbart, då det ligger utanpå själva plagget. Beroende på vilken typ av laserskrivare du har kan du använda olika typer av transferpapper och det finns många olika varianter att välja på.

Här handlar begränsningarna mera om hur du vill att dina tryck ska se ut på mörkare och färgade plagg. Vill du ha en proffsig setup utan begränsningar så behöver du en laserskrivare med vit toner som kan trycka täckande transfers utan vita kanter. Vit-tonerskrivare och program som kan hantera färgerna gör genast att startkostnaderna ökar, och det är kanske inget man generellt investerar i som privatperson.

DTG (Direct to garment)

Med en DTG-printer printar du direkt på plagget och den här metoden är den dyraste att komma igång med, även i de enklare formerna. Även här så funkar den enklare formen bäst på ljusa plagg, medan mörka kräver lite annan metod med förbehandlingar och vitt bläck, och då blir det genast dyrare. Trycken blir dock mjuka och behagliga och även slitstarka och då bläcket sjunker in i fibrerna blir det ett tryck utan kännbara kanter. Till skillnad från sublimeringstryck, så funkar naturliga fibrer bäst för DTG-tryck.

 

Alla olika tekniker kan du läsa mer om i vårt inlägg;

>>Att välja rätt tryckteknik

Tjocka plagg

Att trycka tjockare plagg behöver inte nödvändigtvis skilja sig från att trycka tunna, men det finns några saker man kan behöva tänka på.

Sömmar, dragkedjor och annat som står upp lite kan påverka trycket från pressen på ställen där du vill sätta fast ditt motiv. För att åtgärda det finns lite olika sätt. Man kan till exempel använda sig av presskuddar, som är till för att jämna ut trycket. De placeras under plagget, så att sömmar och liknande kan sjunka ner i den och man får därmed en jämnare yta när man pressar. Vissa värmepressar använder sig av ett uppblåsbart membran som ger samma effekt.

Trycka på keps

Att trycka på en keps kan vara lite knepigare än att trycka på ett vanligt plagg, då du har en välvd yta. En del trär ändå på kepsen på ett hörn i sin vanliga värmepress, med risken att den blir lite deformerad, en del trär den på en kastrull eller liknande för att sedan värma fast trycket med ett strykjärn och det kan vara ett helt ok tillvägagångssätt om man ska göra något enstaka exemplar, även om det brukar innebära lite trial and error.

Vill man å andra sidan trycka flera kepsar, kanske på professionell nivå, bör man investera i en dedikerad kepspress. Den fungerar som en vanlig press, men du har ett välvt element som passar formen på kepsen. Dessa kan finnas i olika storlekar beroende på modell och märke på pressen.

 

Om du har frågor och funderingar angående vilken teknik som skulle passa dig bäst så är är det bara att du hör av dig till oss! Vi svarar på telefon och mail alla vardagar och vi hjälper dig gärna. Kontaktuppgifterna hittar du längs ner på sidan!

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa