Varukorg
  • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-bage-trust-2021 reco-bage-trust-2020 reco-bage-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Silhouette eller Cricut?

Cricut eller Silhouette; Joy, Explore, Maker, Portrait eller Cameo… På ytan ser de väldigt lika ut, men börjar man skrapa lite ser man rätt snart att de har distinkta för- och nackdelar.

I motsats till vad många utgår från, så är det är inte en fråga om en Cricut eller en Silhouette är den bästa maskinen. Frågan är vilken som är den bästa för dig – och det beror helt på vilken typ av användare du kommer att vara.

Jag har använt Silhouette i många år och jag är jämförelsevis en nybörjare på Cricut. Jag har märkt områden där de är väldigt lika och områden där de skiljer sig åt mer och faktiskt så är skillnaderna mer intressanta än likheterna.

Det här är ett massivt inlägg, så hämta en kopp kaffe eller te, sätt dig bekvämt och gör dig redo!

Målet för mig idag är att para ihop dig med rätt skärmaskin, vare sig den kommer från Silhouette eller Cricut. En maskin du kommer att känna dig trygg med och som du inte drar dig för att använda.

Jag tittar speciellt på några olika områden som mjukvara, designshoparna och så på själva maskinerna förstås. Om du inte vill läsa hela inlägget kan du hoppa direkt till min sammanfattning på slutet!

Mjukvara | Designshop | Maskiner | Sammanfattning |

Mjukvara:

Silhouette Studio vs Cricut Design Space

Jag börjar med programmen som hör till de olika maskinerna, då det är i dem du kommer att spendera mycket av din tid för att förbereda dina projekt.

Eftersom man spenderar så mycket tid här, så blir det viktigt att hitta ett arbetssätt som fungerar smidigt för det man vill göra utan frustration. Om det är för krångligt och det inte funkar som man vill, riskerar man att låta maskinen stå utan att använda den.

Fördelar Silhouette Studio Fördelar Cricut Design Space
 • Spara dina filer var som helst
 • Exportera som SVG eller PDF
 • Fler verktyg för egen design
 • Fler verktyg för editering av designs
 • Fler inställningar för kniven
 • Använd det på alla typer av enheter – PC/Mac, iOS/Android
 • Lättanvänt och intuitivt för nybörjare
 • Importera SVG-filer utan att betala extra för uppgradering
Nackdelar Silhouette Studio Nackdelar Cricut Design Space
 • Enbart för PC/Mac (ej iOS/Android)
 • Kräver en del av datorns prestanda
 • Utmanande för ovana användare
 • Du måste betala för att få tillgång till programmets fulla potential
 • Kräver internetanslutning om du inte har förberett din design för offline
 • Spartanskt med funktioner
 • Kan inte exportera dina filer

>>Ladda ner Silhouette Studio här

>>Hämta Cricut Design Space här

De största skillnaderna mellan märkena hittar man i mjukvaran. Där Silhouette trycker på med fler och fler funktioner och verktyg för design och editering, så håller Cricut allt nedskalat till minsta möjliga.

Detta talar ju förstås till två olika typer av användare; de som vill kunna göra mycket och bestämma själv över hur man använder programmet och de som gärna låter sig guidas genom automatiska funktioner som har utvecklats för att förenkla för användaren.

Så vad finns det för fördelar med det ena eller det andra? Igen – det beror på vilken typ av användare man är.

Vill du ha fullständig kontroll över din design med allt från kalkering till punkteditering och dessutom ha möjligheten att spara din design på hårddisken, så är det Silhouette Studio som är det bättre alternativet. Du har många verktyg för att skapa designs från scratch och mängder av verktyg för diverse olika redigeringsfunktioner.

Cricut Design Space är för dig som gillar när det går snabbt och enkelt och inte är intresserad av att lägga tiden på finliret med olika funktioner, utan är mer intresserad av slutresultatet. Det är mera anpassat för att använda och sätta ihop olika färdiga designs och element snarare än för skapandet av egna original, även om det också är möjligt med enklare designs och olika basformer och texter.

Detta är genomgående för de båda programmen, hela vägen från idé till utskärning. Cricut Design Space guidar och förenklar, visar med bilder och blinkande knappar vad som är nästa steg. För mer avancerade användare finns diskreta menyer med något fler funktioner.

Silhouette Studio överöser dig med olika inställningar och funktioner, öppet och lättillgängligt i olika menyrader längs kanterna i programmet. Det ger fler valmöjligheter, men kräver också mer i form av kunskap. Man behöver naturligtvis inte utnyttja allt programmet har att erbjuda, framförallt inte när man är nybörjare. Men att hitta den enkla vägen är inte alltid så enkelt när man inte riktigt vet hur man ska sålla bland alla knappar.

Vad jag personligen tycker:

Jag gillar kontrollen Silhouette Studio ger mig över mina bilder. Dels i hanteringen av skärfilerna, men också för att jag kan spara dem var jag vill (Cricut tvingar mig att spara dem i Design Space, det finns inget sätt att spara dem lokalt på min hårddisk). Jag skapar också en hel del egna designs. Vissa av dem skulle jag inte ha kunnat skapa i Design Space, utan varit tvungen att ta hjälp av ett kompletterande program för design-biten.

I Silhouette Studio kan jag till exempel skapa en logotyp och ha en komplett skärfil direkt, samtidigt som jag kan spara den på hårddisken i ett vektoriserat format för andra användningsområden. Detta är inte möjligt i Design Space.

Men jag vet också att det har tagit mig lång tid att lära mig Silhouette Studio så pass bra som jag har och det finns fortfarande efter flera år funktioner som jag inte vet riktigt vad de gör eller hur de fungerar.

Jag har full förståelse för att Silhouette Studio kan vara överväldigande för många nybörjare, särskilt om man är ute efter något som ”bara ska funka”. Jag vet också att långt ifrån alla användare har vare sig intresse av eller tiden att spendera i programmet och testa sig fram tills det klickar och man vet hur det fungerar. För dem kan Cricut Design Space vara det bättre alternativet.

Webbshop för skärfiler och motiv

Silhouette Design Store vs Cricut Access

Är man inte intresserad av att skapa egna filer, så finns det mängder – säkert miljontals – filer att köpa eller ladda ner från olika ställen på nätet (var alltid aktsam på om det är pålitliga sidor och var snäll och respektera copyrights ).

Både Silhouette och Cricut har dessutom en egen form av webbshop/bibliotek bestående av tusentals motiv, fonter och skärfiler.

Silhouettes Design Store är en helt fristående webbshop som är knuten till ditt Silhouettekonto. Allt du handlar i webbshopen laddas ner och synkas till ditt bibliotek som du kommer åt i Silhouette Studio. Cricuts design- och projektbibliotek ligger däremot inbäddat i Design Space-appen.

I båda kan man köpa designs styckvis mot en fast summa, eller prenumerera mot en månadskostnad. Vad de erbjuder i sin prenumeration är dock helt olika.

Fördelar Silhouette Design Store Fördelar Cricut Access
 • Prenumerera för att få mervärde när du handlar
 • Köp Credit Boosts för att få mervärde när du handlar
 • Ladda ner dina köpta filer till hårddisken om du så önskar
 • Alla designs du köper är dina för alltid
 • Du kan även köpa designs i SVG-format (lite dyrare)
 • Fri tillgång till alla projekt och bilder under prenumerationstiden
 • Många designs täcks av en ”ängla-policy”, dvs du får sälja saker du har skapat med designen (i begränsad upplaga)
Nackdelar Silhouette Design Store Nackdelar Cricut Access
 • Alla designs är för personligt bruk om du inte väljer att betala extra för en kommersiell licens
 • Du har enbart tillgång till projekten under din prenumerationsperiod.

Silhouettes prenumeration i Design Store går ut på att få handla till ett högre värde än vad man betalar. Till exempel kan du betala $9.99/månad och få kredit till ett värde av $25 att handla för. Designerna du handlar under perioden är dina att behålla för alltid.

Cricut Access är mera av ett bibliotekskoncept – du betalar för komplett tillgång till hela biblioteket under din prenumerationstid (f.n. 99:-/mån). Du kan använda alla filer märkta med Cricut Access så mycket du vill under tiden du prenumererar, men efter att tiden är ute behöver du betala för designen för att kunna använda den.

Båda varianter har sina fördelar så klart. Vad gäller Silhouette så är det att du köper loss dina designs. De blir dina att använda när som helst. Med Cricut har du fördelen att inte behöva gissa dig till vad du kommer att vilja använda framöver, utan du kan, för ett fast pris, testa och använda så mycket du bara orkar och har tid för just nu.

Maskinerna:

Vad är skillnaden på maskinerna då?

Silhouette har tagit fasta på att deras maskiner har blivit populära som instegsmaskiner för producering av dekaler och vinyltryck och fokuserar på att göra maskiner som passar ett bredare sortiment av vinyler. I Cameon har de har även tryckt in en stark motor för att klara flera olika material, men ändå når de inte riktigt ända fram med ansträngningarna att göra en maskin som ”klarar allt”. De har den starkaste motorn, men inte verktygen att få den att jobba på ett bra sätt och ansträngningarna för att kunna konkurrera med Cricut Maker i det här avseendet faller platt. Men de har ändå fördelar jämfört med Cricut.

Cricut har begränsningar, men det de gör, gör de bra. Maskinerna håller hög kvalitet, är gedigna och robusta. Den starkaste av dem – Maker – har servomotorer, något som annars är förbehållet de dyrare produktionsmaskinerna. Servomotorer gör dem tystare, snabbare och mer exakta. Cricut har ett stort urval av verktyg till maskinerna för att jobba med ett ännu större urval av material.

Dock har de en stor nackdel, där Silhouette vinner mark. En Cricut begränsar nämligen storleken på dina dekaler till storleken på skärmattan. Undantaget är om du använder Cricuts smarta material tillsammans med en av de nya maskinerna, Joy, Explore 3 eller Maker 3.

Fördelar Silhouette Fördelar Cricut
 • Bredden – skär upp till 60 cm bred vinyl
 • Skär alla olika vinylmärken utan skärmatta
 • Skär upp till 18 (!) meter i samma skärning
 • Snabb
 • Tyst
 • Gedigen och robust
 • Många verktyg för olika material
 • Servomotorer (gäller vissa modeller)
Nackdelar Silhouette Nackdelar Cricut
 • Högljudd
 • Relativt långsam
 • Stegmotorer
 • Begränsad till storleken på skärmattan  (ca 30×60 cm) för andra material än Cricut Smart materials

Min personliga åsikt:

Jag har som sagt använt Silhouettes maskiner i flera år, men jag är imponerad av Cricut. De är snygga, tyngden gör att de känns som att de är av hög kvalitet och så länge jag inte ska göra stora dekaler i mängder känner jag att begränsningen till mattans storlek inte gör så mycket.

Om jag vore ute efter en maskin att stort sett bara göra dekaler och vinyltryck med, kanske skära pappersfigurer och klistermärken då och då, skulle jag välja en Silhouette. Just för att jag inte behöver använda skärmattan för allting och jag kan välja bland alla märken av vinyler för att göra långa dekaler och det Silhouette kan bra är detta.

Cricut (beroende på vilken maskin man väljer) är förträfflig för att kunna rita och skära i samma omgång, skära andra material som tyg och tunna träark, områden där Silhouette inte når ända fram. Det finns också flera verktyg för foliering, bigning och gravering, vilket gör Cricut (Maker) till en mångsidig maskin för både pysslare och hantverkare av olika slag.

Sammanfattning

Därför ska du välja Silhouette:

Silhouette är för dig som i första hand vill skära vinyldekaler och vinyltryck, en del papper och klistermärken med print & cut. Och kanske eventuellt någon enstaka gång skära i tyg eller tunna ark balsaträ.

För dig som är ute efter att kunna ha friheten att använda olika märken på vinyler, göra dekaler i vilka storlekar som helst och ha kul med att skapa egna designs, så skulle jag rekommendera en maskin från Silhouette. Ja, de är lite plastigare, mer högljudda och lite långsammare än maskinerna från Cricut, men begränsningarna i programmet och val av märken på material (vid större designs) är färre.

Vill du dessutom kunna göra bredare dekaler så finns Cameo upp till 60 cm bredd, där Cricuts maskiner är 30 cm som mest.

Du får dock räkna med att behöva lägga lite tid på att lära dig programvaran och hur man justerar maskinens inställningar för att kunna utnyttja den fullt ut. Det är frihet under eget ansvar kan man säga.

>>Läs mer om de olika maskinerna från Silhouette här

Därför ska du välja Cricut:

En Cricut är mer användarvänlig från början och man har lagt mycket möda på att förenkla så mycket som möjligt för att det ska bli så.

Beroende på vilken av maskinerna du väljer, så har de flera olika typer av verktyg att välja bland som ger dig möjligheter att skapa med flera olika material än Silhouette. En Cricut Maker kan till exempel gravera i metall, foliera på papper och skära tyg och träark mycket bättre än Silhouette Cameo.

Detta gör en Cricut till en bra och mångsidig maskin för dig som vill kunna göra lite av varje och kanske inte har tiden eller intresset för att lära dig så mycket om mekaniken bakom utan bara vill kunna ladda och köra.

Appen Design Space lämnar dock mycket att önska för den som vill kunna skapa egna designs och ha full kontroll över inställningar. Att inte kunna spara sin design till hårddisken är en stor nackdel för designers och du kommer att behöva komplettera med mjukvara från tredje part om du vill skapa designs från grunden.

Cricuts maskiner har även mera begränsningar i fråga om hur stort man kan skära, då man i de flesta fall är begränsad till skärmattans storlek.

>>Läs mer om de olika maskinerna från Cricut här

Min åsikt:

Jag har ju den stora förmånen att kunna använda både Silhouette och Cricut tack vare mitt arbete och jag måste erkänna att jag har blivit riktigt förtjust i Cricut Maker. Den är snygg att se på, den är tyst och trots att den inte är riktigt lika stark som Silhouette Cameo 4, så gör den ändå ett bättre jobb med att skära kraftigare material tack vare sina specialverktyg.

Jag är inte lika förtjust i Cricut Design Space dock, utan föredrar fortfarande Silhouette Studio (Business Edition). Tack vare att man kan exportera skärfiler som svg i Silhouette Studio Business Edition går dessa mjukvaror att kombinera. Jag kan skapa en design i Silhouette Studio, exportera som svg och sedan importera den färdiga skärfilen i Design Space för att skära den med Cricut Maker.

Låt mig avsluta med en sista rekommendation. Innan du bestämmer dig för vilken maskin du vill ha, ladda ner mjukvarorna och testa dem. Både Cricut Design Space och Silhouette Studio går att ladda ner och testa innan man har maskinerna. Det är ett bra sätt att se hur man kommer överens med programmen som styr dem.

>>Ladda ner Silhouette Studio här

>>Hämta Cricut Design Space här


Vi läser även (externa länkar):

What is a servo motor »

Adobe: Vad är en SVG-fil »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa