Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

DTG - det du behöver veta

DTG står för Direct To Garment, och innebär att man skriver ett tryck direkt på textil, utan att använda sig av transferpapper. Så i stället för att skriva ut på ett papper, skriver du ut direkt på plagget, utan omvägar.

Med en DTG-skrivare kan du trycka mycket detaljerade tryck med färger från hela färgspektrat och hög kvalitet. Eftersom det är en digital tryckmetod kan du göra hur små eller stora serier du vill, arbetsinsatsen är densamma oavsett. Därför är det en väldigt kostnadseffektiv metod för individuella plagg och små serier. 

Med dagens sätt att även se till miljöpåverkan, har man jobbat för att ta fram färger som är så ekologiskt vänliga som möjligt och därmed är det också en energieffektiv metod som är vänlig mot miljön. 

Men ingen metod är helt utan nackdelar. DTG, som använder ett vattenbaserat bläck, lämpar sig inte för alla typer av material, utan fungerar bäst när det är naturliga fibrer som kan suga åt sig färgen, som till exempel bomull. För syntetiska fibrer, som till exempel polyester, rekommenderas andra metoder, förslagsvis DTF, som i en del fall kan printas med samma skrivare, eller sublimering. 

DTG är inte en optimal metod för stora serier. Det är relativt långsamt och för orders med stor mängd likadana tryck kan till exempel screenprintning vara mer lämpligt och tidseffektivt. 

Hur gör man DTG print?

Processen för att göra ett tryck med DTG är relativt rättfram, men som med alla tekniker finns det steg man måste gå igenom för att få ett optimalt tryck. 

Maskin för DTG; Epson SureColor SC-F2100

Förbehandling

För att inte bläcket ska sugas in för djupt i plagget och tappa sin lyster, behöver plagget förbehandlas med en pretreatmentvätska. Det är framförallt svarta plagg som bör förbehandlas, men även ljusa plagg har nytta av det, då det kan motverka gulning av trycket.

Man sprayar plaggen med vätskan och torkar dem sedan i en transferpress eller torktunnel. Sprayningen kan göras för hand, eller med en maskin. 

Man kan köpa plagg som redan är förberedda med pretreatment och därmed hoppa över det steget själv och spara tid. Behandlade plagg blir lite känsliga för fukt och bör förvaras torrt, gärna i förslutna påsar. 

Printning

För att printa plagget placerar man det på skrivarens tryckbord. Är det ett svart eller färgat plagg grundar man med ett lager vit färg för att göra trycket täckande. Sedan printar skrivaren motivet direkt på plagget. I likhet med en bläckstråleskrivare använder den en mix av cyan, magenta, gult och svart. 

Härdning

Det sista steget är torkningen av färgen. Färgen behöver härdas för att tåla tvätt bättre och inte tappa lystern efter ett tag. Har man en liten produktion kan man använda en värmepress för detta. För större produktion av plagg blir detta moment snart slitsamt och man kan då investera i en torktunnel. 

Hur mycket kostar ett tryck?

Ju mer du använder maskinen, desto mer kommer det så klart att löna sig när man slår ut inköpskostnaden över antal tryckta plagg. Ser man enbart till bläckkostnad kan man skriva ut en heltäckande bild i A4 för några få kronor. 

Är DTG billigare än screen printning?

Om DTG blir billigare än screenprinting beror på i vilken skala du jobbar och hur du räknar. 

Du kan komma igång väldigt billigt med screenprinting för hemmabruk – det enda du behöver är en ram med ett finmaskigt nät, något som täpper igen nätet runtom ditt mönster, där det inte ska vara färg, en skrapa eller rakel och textilfärg. Det är ett enkelt sätt att göra några enstaka exemplar med simpla motiv. 

Screen printing med ram och rakel

Ska du trycka professionellt, med stora serier av exakt likadana tryck, kan screenprinting eventuellt löna sig. En ram för varje färglager ska skapas utifrån ett original, vilket betyder att du har en hög startkostnad och ju fler färger i ditt original, desto fler ramar behöver skapas. Men ju större serie, desto mer lönar sig arbetet med att skapa ramarna. Det är alltså inget för dig som vill jobba med individuella tryck och mindre serier.

För dig som kommer att trycka professionellt, med mer personliga tryck och små till medelstora serier, kan det dock löna sig att investera i DTG. Den digitala hanteringen gör det enkelt och kostnadseffektivt att trycka individuella plagg utan någon direkt startkostnad för kunden. Det blir inte heller några torktider mellan olika färger, utan hela motivet trycks på en gång. 

Är DTG bättre än sublimering?

Vi pratar mycket om sublimering här på Folier.se och det finns i vårt tycke inte mycket som slår kvaliteten på ett sublimeringstryck. Om du inte vill trycka på bomull vill säga. Eller på svarta och färgade plagg… Så är DTG bättre än sublimering?

Sublimering

Sublimering är toppen om du trycker på vita polyesterplagg. Vi kan även sträcka oss till att inkludera mörka/svarta tryck på färgade plagg (obs: ej svarta plagg) i polyester. I dessa fall är sublimering outstanding, men det är en teknik med begränsningar. Det finns workarounds för att jobba med sublimering på andra material, men de blir sällan (eller aldrig) lika bra kvalitetsmässigt. De innebär ofta att man kompromissar med just de egenskaper som gör “äkta” sublimering så bra.

Kuddar med motiv gjort med sublimeringsmetoden.

Läs mer om sublimering »

DTG

DTG tar vid där sublimeringen tappar mark. Metoden fungerar bäst på naturliga material med sugande fibrer, som till exempel bomull. Har du dessutom en DTG-skrivare med vitt bläck har du inga begränsningar i vad du kan trycka på för färger, utan du får ett täckande tryck på alla underlag. Utan det vita bläcket är du begränsad till vita och ljusa plagg, precis som med sublimering. Med DTG printar du direkt på plagget och det våta bläcket sugs in i fibrerna, vilket ger ett hållbart, mjukt och följsamt tryck, jämförbart med sublimering. 

Ekonomiskt är det billigare att komma igång med sublimering än med DTG, och vilket som är bäst för dig beror på vad du vill kunna göra. Med sublimering kan du göra så mycket mer än att trycka på kläder, till exempel kan du trycka muggar, fotopaneler, underlägg, nyckelringar och mycket annat.

En DTG-skrivare innebär generellt en större investering än en sublimeringsskrivare. Vill du dessutom ha en skrivare med vitt bläck för att kunna trycka på mörka plagg och kanske även göra DTF-transfers, då innebär det en mycket högre startkostnad. Men då kommer du å andra sidan också kunna erbjuda dina kunder tryck på de flesta sorters plagg och textiler.

Läs vårt kundcase om Profilewear.se, en kund som har stor nytta av sin DTG/DTF-skrivare från Epson. 

Av: Susanne
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Qliro / MasterCard / Visa