Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

En intervju med Wim

Onsdagen den 4:e mars 2020 hade vi vår första workshop här i våra lokaler på Oxelgrensvägen i Södertälje. Demorummet fullkomligen vibrerade av aktivitet och i mitten hittade vi Wim Rottier, som vi bjudit in från Technotape. Technotape är vår (Foliers) leverantör av sublimeringsprodukter och de har sedan 2010 fokuserat på att utveckla produkter och sätt för att förenkla sublimeringsprocessen.

Wim Rottier på Foliers workshop med sublimering

”Man behöver inte mycket tryck”, förklarar Wim för oss, samtidigt som han visar hur han fäster det printade sublimeringspappret runt en mugg. ”Huvudsaken är att pappret sitter tätt emot, annars får man skuggningar.”

Av värmen i transferpressen (se vårt utbud av transferpressar) omvandlas nämligen sublimeringsbläcket till en gas som transporterar färgpartiklarna in i ytan på substratet och sitter inte pappret tätt mot ytan som ska tryckas på, så pyser gasen iväg åt andra håll än in i substratets polyesterlager. Resultatet blir en produkt med skuggningar och svaga färger. Det är viktigt att det man trycker på innehåller just polyester, något som Wim ofta påpekar. Annars fäster inte färgen som den ska. Ju längre tid man pressar, desto mer färg förs över från pappret till substratet och desto starkare färger får man som resultat. Det är dock en balansgång; pressa för lång tid och du riskerar att bränna trycket och få en brunfärgad yta i stället.

Vi passade på att fråga Wim om vad han ser som nästa stora trend inom sublimering.

”Man letar efter high-end produkter, som inger en mera lyxig känsla. Muggar är en enkel produkt att göra och sälja, men lite tråkig. Man vill ha fler alternativ idag.”

Har ni några spännande nyheter på gång från Technotape?

”Vi har flera nya typer av muggar på gång, bl.a. muggar i rostfritt stål med ett matt vitt skal av polyester och glittermuggar. Ett nytt material som vi har i kuddfodral, necessärer och kassar är något vi kallar polylinen. Det är ett mjukt tyg som är gjort av polyester men ger känslan av och har strukturen av linne.”

Nya materialet "polylinen" för sublimering.

Våra kunder har ibland lite svårt att få till bra tryck på muggar, framförallt emaljmuggarna. De kan bli brunaktiga eller att de bleknar vid kanterna. Vad är de vanligaste felen man gör, som ni ser det?

”Det vanligaste när det gäller emaljmuggarna är att man inte får elementet rakt mot muggen. Själva muggen är lite svängd, så då behöver man ett element som ger efter lite och gör att motivet sitter tätt emot hela ytan. När trycket blir brunaktigt beror det på för hög temperatur eller för lång tid. Eftersom emaljmuggarna är av metall värms de upp mycket fortare än keramikmuggar och behöver därför inte vara lika länge i pressen.”

Trötta efter en lång dag, men väldigt nöjda, tackade vi Wim och våra kunder för att de tog sig tid att komma till oss. Med det rådande läget i världen är det lite osäkert när vi kan ha nästa workshop, men att vi ska flera – det är vi säkra på!

Vill du veta mer om vad sublimering är och hur det fungerar? Läs vår artikel om sublimering här!

Vad är sublimering?


Vi läser också (extern länk):

Sublimation printer (eng) »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa