Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Jämförelse Skärplottrar - Silhouette och Secabo

I den här artikeln ställer vi en del av våra rullmatade skärplottrar mot varandra för att belysa deras olika fördelar och nackdelar. Vi har delat vårt sortiment på mitten i två olika jämförelser. Denna jämförelse gäller de enklare modellerna. De mer avancerade skärplottrarna för dig som producerar större mängder tryck och dekaler jämförs här

Dessa plottrar kan passa dig som till exempel ser fördelarna med att kunna göra profilkläder eller stripa eller sätta dekaler på fordon och maskiner själv i stället för att betala för att få dem upptryckta. Om du vill kunna göra enstaka brandade plagg när det behövs i stället för att till exempel beställa 50 tröjor på en gång eller själv kunna byta den där dekalen på grävmaskinen när den blir sliten. Eller du kanske har en reklamfirma som trycker mindre serier av profilkläder, eller behöver en plotter för att komplettera andra typer av tryck. Kanske tycker du bara det är roligt att kunna trycka egna motiv på plagg och vill kunna utveckla en hobby till nästa steg med hjälp av en plotter helt för ditt eget nöjes skull.

Se vårt utbud av skärplotter från Secabo och Silhouette.

Modell:Silhouette Portrait 3Silhouette Cameo 4Secabo C IVSecabo C V
Max skärbredd:Ca 20 cmCa 30 – 60 cmCa 30 – 60 cmCa 60 – 120 cm
Max skärtryck:210g210g/5kg*500g500g
Max mediatjocklek:2 mm3 mm1 mm1 mm
Programvara:Silhouette StudioSilhouette StudioDrawCut LITE/SignCut Pro 2DrawCut LITE/SignCut Pro 2
Kompatibla operativsystem**:Win7/Mac OS X 10.10 och uppåtWin7/Mac OS X 10.10 och uppåtWin7/Mac OS X 10.10 och uppåtWin7/Mac OS X 10.10 och uppåt
Anslutningar:USB 2.0/BluetoothUSB 2.0/BluetoothUSB/RS232USB/RS232
Pris (exkl. moms)**:2 600 kr3 996 – 5 996 kr5 090 – 6 390 kr10 690 – 14 590 kr

*Cameo 4, Cameo Plus och Cameo Pro har dubbla motorer. Läs mer om Silhouette Cameo här… **jan 2021

Secabo och Silhouette

Secabo

Secabo är ett tyskt märke som tillverkar både skärplottrar och värmepressar för mera professionellt bruk, även om det också finns hobbyanvändare på dessa maskiner. Maskinerna ligger i mellanprisklassen och det finns både instegsmaskiner och mer påkostade varianter med andra motorer och högre hastigheter. De två modeller vi tar upp i denna jämförelse (i grupp 1) tillhör de lite enklare instegsmaskinerna där  Secabo C V är en nyare modell än C IV, vilket innebär att tekniken är lite nyare och utseendemässigt har C V fått ett lyft från den tidigare modellen (C IV). Den kommer också med en benställning till skillnad från C IV, som är en bordsplotter. 

Silhouette

Silhouette har det vi kallar “hobbymaskiner”. Deras huvudsakliga mål har varit att göra en mångsidig, men ändå enkel och användarvänlig plotter för nybörjare som vill kunna göra lite egna tryck och dekaler för nöjes skull. Detta lyckades de så bra med att deras maskiner ofta används som instegsmaskiner för företagare som startar ett eget tryckeri för försäljning av tryck och dekaler eller för att trycka egna profilkläder. De är även populära inom skolundervisningen, där de bidrar till digitaliseringen i läroplanen inom slöjden till exempel. Cameon är en riktig storsäljare som nu, efter ungefär 10 år på marknaden, är inne på sin fjärde generation och numera finns i tre olika skärbredder; 30 cm, 38 cm (Cameo Plus) och 60 cm (Cameo Pro).

Användning

Skärbredd

Skärbredden är ju en skillnad som märks tydligt när man tittar på de olika modellerna. Vi har allt från minsta modellen; Portrait med sina 20 cm, till den största; Secabos C V på 120 cm. Rent tekniskt är inte skärbredden något som påverkar kvaliteten på resultatet, men något man bör ta med i beräkningen om man vet att man kommer att göra en viss storlek på tryck eller dekaler regelbundet, antingen för att slippa skarva, eller för att inte behöva skära ner stora mängder vinyl för att passa maskinen.

Motorer

Alla fyra modeller i den här gruppen har stegmotorer, som genom sin enkelhet är robusta och driftsäkra. Men där slutar också likheterna mellan de båda märkena. Båda maskinerna från Secabo har en mekanisk upplösning på 0,025mm, dvs minsta steg den kan ta är 0,025mm. Tyvärr har vi inte motsvarande siffror från Silhouette. Samma gäller skärhastigheten, båda maskinerna från Secabo har en maximal skärhastighet på 600mm/s, men vi har inga jämförbara siffror från Silhouette, utan vi får gå på känsla och erfarenhet.

Här märker vi att de två märkena har olika kundgrupper i åtanke och Secabos plottrar är betydligt tystare och snabbare än Silhouetterna och ska man använda plottern mycket är det definitivt något att ha i åtanke. Skulle jag våga mig på en gissning, så är det att även upplösningen hos en Silhouette är något sämre, men vi pratar om så små mått att det är svårt att se med blotta ögat.

Skärtryck

Secabos plottrar har också ett högre maximalt skärtryck än Silhouettes, vilket innebär att de klarar lite tuffare och kraftigare material. 210 g som Silhouettes plottrar har räcker dock utmärkt till de flesta vinyler för både skylt och textil, papper och många andra material.

Den som sticker ut när man tittar just på trycket är Silhouette Cameo, som har dubbla motorer där den ena kan leverera ända upp till 5 kg tryck (gäller enbart Cameo 4, Plus och Pro, ej de tidigare modellerna). Detta ger möjlighet att skära kraftigare material, som t.ex. skinn och balsaträ. Man har dock begränsat användningen genom att man enbart kan använda vissa specialverktyg ihop med den motorn då den kräver kraftigare skärblad för att tåla trycket. Detta gör att man inte kan skära detaljerade designs då bladen inte kan svänga i materialet på samma sätt. Så återigen märker man att detta är en maskin för hobbybruk, där man vill kunna göra lite av varje, snarare än en maskin som är fokuserad på och specifikt utvecklad för en typ av jobb.

Programvara

När det gäller mjukvara är det svårt att säga vad som är bättre eller sämre, då många har sitt eget sätt att jobba på. Vi brukar rekommendera att man testar innan man köper. Alla programmen vi pratar om här går att ladda ner, antingen i fullversion eller som demo, så att man kan prova dem redan innan man köper en maskin.

Silhouette Studio

En stor fördel hos Silhouette är programvaran; Silhouette Studio, som är densamma för både Windows och Mac. Det är användarvänligt med ett prydligt utseende som påminner en del om Adobe-sviten och man kommer snabbt igång. Igen märker man att man riktar sig till en hobbyfokuserad publik då det finns lektioner och handledning för olika funktioner direkt i programmet.

Basversionen (Basic Edition) av programmet kan laddas ner gratis från Silhouettes hemsida. Man kan göra mycket med basversionen, men den har sina begränsningar, framförallt när det gäller vilka filtyper man kan importera och arbeta med då man i basversionen inte kan importera någon vektorbaserad grafik alls. Detta är en rätt markant skillnad från de övriga programmen, som alla har stöd för de vanligare filtyperna för vektoriserad grafik. Man sparar dessutom arbeten i en helt egen filtyp; .studio3, vilket begränsar användandet av egenskapade filer till just Silhouette Studio.

Det finns tre olika uppgraderingar att köpa till och man kan uppgradera stegvis eller allt i ett svep. Licenserna man köper är så kallade livstidslicenser och man har alltid fri tillgång till uppdateringar och kan ladda ner senaste versionen av mjukvaran från Silhouette. Har man ett intresse för att skapa egen grafik, bör man definitivt titta på de olika uppgraderingarna som finns, då dessa ger flera möjligheter att jobba med de olika verktygen och också att både importera och exportera flera olika filtyper som stöder vektorgrafik.

Det finns även en plugin för Adobe Illustrator och CorelDraw; Silhouette Connect, som tillåter dig att arbeta med skärplottrarna direkt från dessa program i stället för att skära ut via Silhouette Studio. Denna ingår inte i köp av maskinen, utan är ett tillägg som behöver köpas till separat.

Jämför de olika versionerna av Silhouette Studio här

DrawCut för Secabo

DrawCut är en mjukvara utvecklad specifikt för Secabos plottrar, men är även kompatibel med vissa andra märken. För DrawCut gäller en livstidslicens där man alltid kan ladda ner senaste versionen av programmet och precis som Silhouette Studio finns DrawCut i olika varianter; LITE, PRO eller EXPERT. För de modeller vi pratar om här, så är det LITE som ingår vid köp av maskinen.

Utseendet är lite ålderdomligt, men funktionellt och de funktioner man behöver finns där; textverktyg, linjeverktyg, punktredigering m.fl.

När det kommer till själva utskärningen finns långt fler alternativ än för Silhouette Studio-användare och som igen speglar det faktum att Secabos plottrar riktar sig mot produktion snarare än hobbyverksamhet. Det finns till exempel funktioner för hur många exemplar man behöver, automatiska rensningslinjer, spegling av motiv etc.

En stor nackdel med DrawCut dock – programmet fungerar enbart i Windows.

Funktioner – fullständig lista och jämförelse

SignCut för Secabo

Har man en Mac är man hänvisad till ett annat program som heter SignCut och SignCut fungerar även i Windows om man skulle vilja det. SignCuts stora nackdel är att, till skillnad från DrawCut, köper man licensen på årsbasis och priset är f.n. från 54$/år (1 års licens ingår vid köp av Secabo plotter om man väljer SignCut som programvara).

Men fördelarna är också många. Till exempel så har SignCut plugins för Illustrator, CorelDraw och InkScape, en bättre funktion för konturskärning av printat material och programmet är utvecklat i Sverige, vilket innebär att det finns på svenska.

Funktioner i SignCut

Sammanfattning

Jag är personligen ett fan av Silhouette, jag tycker de har skapat utmärkta maskiner, som klarar mycket för relativt liten peng. Men det är ändock en hobbymaskin och det blir desto tydligare när man ställer dem mot ett märke som har produktion som mål där man har fokuserat på att få ner ljudnivån och upp snabbheten och noggrannheten, snarare än att man ska kunna använda den till många olika saker. Kommer ni att använda en plotter enstaka gånger om året kanske det inte har någon betydelse. Ska ni använda den mycket och varje dag kommer det att göra stor skillnad vilken ni väljer.

Har ni frågor om de olika plottrarna så är ni självklart välkomna att höra av er till oss. Kontaktuppgifterna hittar ni längst ner på sidan.

Prenumerera gärna på våra nyhetsbrev för mer information och inspiration direkt från oss på Folier.se!

Vi läser också (externa länkar): 

Adobe: Vektorfiler »

Adobe: Illustrator »

@TODO
Lägg till den där rutan med info om vem som skrev inlägget.
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Qliro / MasterCard / Visa