Varukorg
    • ✓ 1-3 dagars leveranstid ✓ Rimliga frakter
reco-badge-1000-reviews reco-badge-trust-2023 reco-badge-trust-2022 reco-badge-trust-2021 reco-badge-trust-2020 reco-badge-trust-2019

Länkar

Vill du prata med oss?

Ring oss på 08-554 240 60

Sociala medier

Jämförelse Skärplottrar – Secabo och Graphtec

I den här artikeln kommer vi att titta lite närmare på de skärplottrar (se utbud av skärplotter) vi rekommenderar för dig som använder en plotter mycket och ofta och i egenskap av professionell utövare, alltså dig som producerar en större mängd tryck och dekaler och har det som huvudsaklig sysselsättning.

För dig som inte har riktigt så stora behov eller är inne och nosar på en plotter för hobbybruk kan du läsa denna artikel där vi jämför de lite enklare modellerna

Modellerna vi jämför här är Secabos S II och T II, samt Graphtecs lite nyare CE7000 och FC9000, som ligger mellan 13 390 och 85 400 kr exkl. moms i inköp. Vi utgår från informationen som tillhandahålls av leverantörerna, samt egna tester och erfarenheter av maskinerna.

Modell: Secabo S II Secabo T II Graphtec CE7000 Graphtec FC9000
Max skärbredd: Ca 60 – 120 cm Ca 60 – 160 cm Ca 40 – 160 cm Ca 75 – 160 cm
Max skärtryck: 750g 750g 450g 600g
Max mediatjocklek: 1 mm 1 mm 0,25 mm*  0,25 mm (1,5mm*)
Programvara: DrawCut LITE/SignCut Pro 2 DrawCut PRO/SignCut Pro 2 Graphtec Studio 2 Graphtec Studio 2
Kompatibla operativsystem**: Win7/Mac OS X 10.10 och uppåt Win7/Mac OS X 10.10 och uppåt Win7/Mac OS X 10.7 och uppåt Win7/Mac OS X 10.7 och uppåt
Anslutningar: USB/RS232 USB/RS232 USB/Ethernet USB/Ethernet
Pris (exkl. moms)**: 13 390 – 16 990 kr 15 790 – 35 990 kr 15 390 – 61 900 kr 53 600 – 85 400 kr

*Beroende på vilket blad som används kan även tjockare material skäras

Secabo & Graphtec

Secabo

Secabo tillverkar både skärplottrar och värmepressar och företaget är baserat strax utanför München i Tyskland. Plottrarna, som ligger i mellanprisklassen, kan passa både nybörjare såväl som vana användare och här fokuserar vi på de lite mer påkostade modellerna; S II och T II.

Dessa maskiner passar dig som har behov av en större plotter, men kanske en begränsad budget. Du kanske befinner dig i uppstartsfasen av ett företag som ska bedriva försäljning av dekaler och textiltryck eller behöver utöka din tillverkning av tryck med en plotter. 

Fördelar

Låg till medium startkostnad

Mycket funktionalitet för pengarna

Nackdelar

Om du har en Mac, så är licensen för programvaran tidsbegränsad

Graphtec

Graphtec är ett japanskt företag som tillverkar skärplottrar av mycket hög kvalitet. De är snabba och tysta och skär designs med hög precision. Graphtec Studio 2 är en välutvecklad programvara för Windows och Mac som medföljer vid köp av plotter. Det gör även Cutting Master, en plug-in för Adobe Illustrator och CorelDRAW. 

Graphtecs skärplottrar passar dig som vill ha det bästa och har en hög produktionstakt av dekaler och textiltryck.

Fördelar

Snabba/tysta

Hög precision

Bra medföljande mjukvaror för både Windows och Mac

Nackdelar

Dyra i inköp

Användning

Skärbredd

Minst av de här plottrarna är Graphtecs CE7000 på 40 cm bredd, övriga startar på 60 cm. Det kan göra CE7000 bättre lämpad för vissa applikationer, som till exempel att skära ark. Graphtec har en automatisk arkmatare; F-Mark, som tillsammans med CE7000 gör plottern till en effektiv maskin för att konturskära etiketter, dekaler, visitkort m.m. på ark upp till super-A3 i format (35x50cm).

De största modellerna kan skära upp till 160 cm brett, och det klarar alla utom Secabos S II som har 120 cm som maximal skärbredd. Detta är framförallt viktigt om man tänker sig kunna skära printmedia av olika slag och specifikt är Graphtec FC9000 bättre anpassad för just printad media med mer generösa maximala mediamått än de övriga maskinerna.

Motorer

Alla fyra modellerna i denna grupp har servomotorer, vilket innebär att de är både tystare och mer precisa än plottrar där stegmotorer begränsar noggrannheten. I praktiken gör precisionen dock ytterst lite, då det handlar om så pass små mått att det är svårt att uppfatta med blotta ögat då vi pratar om hundradels millimetrar. Skillnaden som man eventuellt märker av är skärhastigheten. CE7000 har en hastighet på 900mm/s, båda Secabos skärplottrar ligger på 960mm/s och snabbast är FC9000 med 1485mm/s.

Matning

Matarhjul, eller push rollers, används för att mata median jämnt genom plottern. Ju fler matarhjul, desto mindre risk att materialet dras snett och att skärningen förstörs. De hjälper också till att hålla materialet slätt medan det matas, utan att det lyfter på mitten. På Secabos plottrar har även de mindre maskinerna fyra matarhjul, medan Graphtecs enbart har två. Secabo T II på 160-bredd har hela 6 matarhjul, som garanterar en jämn matning. Tittar vi på Graphtec har både CE7000 och FC9000 som mest fyra matarhjul som standard, men det finns möjlighet att köpa till ett extra och utöka till fem.

Skärtryck

Med ett högre skärtryck kan man skära hårdare material och här är Secabo faktiskt strået vassare än Graphtec med sina 750g. Detta är en bra punkt att ha koll på när man letar efter en plotter för lite mer nischade applikationer; till exempel reflexvinyler för utryckningsfordon.

Programvara

För alla skärplottrar ingår mjukvara som styr maskinen. För Secabo är det DrawCut eller SignCut och för Graphtec är det Graphtec Studio. Beroende på hur mycket av designerna du gör själv, hur du redan arbetar idag, om du till exempel använder dig av Illustrator eller CorelDraw, så kan de olika programmen passa ditt arbetssätt olika bra. Om du kommer att börja arbeta i ett program som är helt nytt för dig, rekommenderar vi oftast att man laddar ner en demo av programmet innan man tar sitt slutgiltiga beslut, då olika program kan passa olika bra.

DrawCut

Använder du Windows som operativsystem är det DrawCut du använder tillsammans med skärplottrarna från Secabo. DrawCut finns i tre olika versioner; Lite, Pro och Expert. För S-serien är det Lite-versionen som ingår och för T-serien är det DrawCut Pro.

Programmet är specialutvecklat av Secabo och innehåller alla funktioner man behöver för att använda plottern fullt ut.

Licensen för DrawCut är en s.k. livstidslicens, dvs du behöver inte förnya den efter en viss period.

Läs mer om programmet, jämför funktioner och ladda ner en demo här (extern länk).

SignCut

Använder du en Mac, så är DrawCut inte kompatibelt, utan då är det SignCut man använder. SignCut är ett svenskutvecklat program som stöder flera olika märken av plottrar och har även fördelen att det finns på svenska. Till skillnad från DrawCut, så har SignCut även plugins för bl.a. Adobe Illustrator och CorelDraw.

Licensen för programmet gäller på årsbasis, dvs den behöver förnyas årligen (kostar f.n. 54$). Första året ingår om du väljer SignCut istället för DrawCut vid köp av en  plotter från Secabo.

Titta på funktionerna i SignCut och ladda ner demo här (extern länk).

Graphtec Studio 2

Om du tidigare har använt Silhouettes skärplottrar med programvaran Silhouette Studio, så kommer du att känna igen dig till viss del i Graphtec Studio, då de bygger på samma bas. Amerikanska Silhouette är nämligen ett dotterbolag till japanska Graphtec och programmen är förvillande lika. Graphtec Studio 2 är ett fullfjädrat program för din plotter, för både Windows och Mac. Programmet innehåller funktioner för editering, design och texthantering och funktionerna för att anpassa själva skärningen är många.

Ladda ner och jämför funktioner (extern länk)

Graphtec erbjuder även Cutting Master; en plugin för Adobe Illustrator och CorelDraw, som bland annat kan hantera tiling och rensningslinjer direkt i programmet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att man får mycket för pengarna när man köper en skärplotter från Secabo, som gör mycket prisvärda plottrar. Men är man ute efter den där högkvalitativa, gedigna känslan, så är ändå Graphtec det man ska investera i. De är snabbare, tystare, har högre precision och bättre programvara. Secabos plottrar är absolut inte på något vis dåliga maskiner, tvärtom. Men Graphtec är vassare. De är Rolls Roycerna i plottervärlden, men priset på dem är också därefter och det är en stor investering. Kanske skulle av den anledningen plottrarna från Graphtec passa en etablerad firma bättre, medan Secabo är mer för dig som är i uppstartsfasen av ett företag.

Läs mer om de olika plottrarna här:

Secabo S II-serie

Secabo T II-serie

Graphtec CE7000

Graphtec FC9000

Edit: Texten har uppdaterats med anledning av ny programvara från Graphtec 23.08.21

Vi läser också (extern länk): 

Stegmotorer, typer och användningsexempel »

susanne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se fler inlägg

Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa