Det kan gå att pressa på nylon, men som alltid när det gäller syntetiska fibrer så beror det på lite olika faktorer.
Nylon som material är generellt värmekänsligt, och risken finns alltid att det smälter i en värmepress - vilket kan ge glansiga märken, att det blir förvridet, eller att vinylen inte fäster på grund av att det inte får grepp i nylonets glatta fibrer.
De flesta textilvinyler har ett lim som är utformat för att vid relativt hög temperatur fästa i framförallt bomullsfibrer. Bomullens fibrer är lite porösa och absorberande, vilket ger ett bra grepp för vinylens lim. Likaså polyester, som är en mattare fiber som tål högre temperaturer än nylon. En nylonfiber är slät och tät, elastisk fiber som är benäget att smälta vid höga temperaturer. Detta gör att man till övervägande del använder screentryck på nylon, där färgen ger ett mer elastiskt tryck som kan härdas i relativt låga temperaturer.
Det finns dock alternativ till screentryck, även för nylon. Många tillverkare av textilvinyler har specialvinyler för nylon, med ett lim som är utformat för att dels greppa i nylonets hala fibrer, dels har en lägre smältpunkt för att inte skada nylonet.
Bästa förutsättningarna för att pressa på nylon:
✔ Använd låg temperatur – Nylon tål inte hög värme, så pressa vid ca 120–140°C. ✔ Kort pressningstid – Håll nere tiden, vanligtvis 5–10 sekunder, för att undvika smältning eller glansiga märken. ✔ Använd skyddsark - använd ett skyddsark för att skydda både materialet och - om olyckan skulle vara framme - elementet. ✔ Välj rätt textilvinyl – Använd en vinyl speciellt framtagen för nylon, eftersom standardvinyl ofta fäster dåligt. ✔ Använd lätt tryck – För mycket tryck kan skada materialet, så använd ett lätt till medelhårt tryck. ✔ Efterpressning kan behövas – Vissa material kräver en extra pressning med en skyddande teflonduk för bättre hållbarhet.