Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Hur väljer jag rätt appliceringsfolie?

Att välja rätt appliceringsfolie eller transfertejp (samma funktion – olika namn; kan även kallas transferfolie eller appliceringstejp) är inte alltid självklart och det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Folien används för att flytta en dekal i självhäftande vinyl eller skyltvinyl från vinylens bärare till ytan där den ska sitta.

De mest uppenbara skillnaderna på dem är om de är tillverkade av papper eller plast, men de har också olika vidhäftningsgrad och lämpar sig olika väl för olika underlag. Det handlar om hur hårt vinylen sitter fast på sin bärare, hur hårt appliceringsfolien sitter på vinylen och hårt vinyl och bärare fäster mot substratet, alltså ytan där man vill sätta fast dekalen.

Köp appliceringsfolie »

Appliceringsfolie i papper eller plast

Ofta kommer det till personlig preferens när man väljer mellan appliceringsfolie av pappers- eller plastmaterial. Båda varianterna finns till de flesta typer av applikationer, men det finns en del skillnader mellan de båda materialen.

Papper

Appliceringsfolie i papper är oftast så pass tunn att man kan se igenom, men blir inte helt transparent och passar därför till exempel inte lika bra för flerfärgade dekaler med exakt inpassning av de olika färgerna som en plastfilm. Den finns däremot med större bredd på vidhäftningen och är ofta billigare, mer flexibel och mjukare än dess plastiga motsvarigheter. De fungerar ofta för våtapplicering då papper har en naturligt porös yta där fukten kan tränga igenom.

En pappersfilm av hög kvalitet är lättare att riva av i jämna bitar, medan en i låg kvalitet kan dela sig oförutsägbart och bli mindre bitar än vad man tänkt. Det finns också en risk att limmet är ojämnt applicerat på film av låg kvalitet och lämnar sega trådar där man river av den, medan limmet rivs tillsammans med pappret på en pappersfolie av högre kvalitet. Papper av högre kvalitet reducerar också risken att det skrynklar sig, något som i värsta fall även kan knyckla till dekalen, och att den lyfter i kanterna.

Plast

En transparent appliceringsfolie i plast gör att du ser precis vad du gör vid montering, vilket kan underlätta en hel del vid detaljerad grafik. Den ger också en rättvis bild av en dekal när du säljer monteringsfärdiga dekaler som kunden själv ska slutmontera. Plastfilmen håller sig också oftare slät utan att skrynkla sig eller lossna i kanterna i och med att den oftast är lite stelare än pappersvarianter.

Den tenderar dock att bli statisk och dra åt sig smuts. Vinylbäraren “reser sig” gärna för att möta appliceringsfolien om den är statisk vilket kan leda till att det lätt blir snett och luftbubblor, som i värsta fall leder till att dekalen blir skrynklig eller deformerad vid montering. För att undvika att appliceringsfolien blir statisk kan man prova att rulla av den långsammare. Det finns också plastfilmer där man delvis löser detta med en strukturerad yta som inte skapar lika mycket statisk energi när man rullar av folien. Ibland lägger man även till luftkanaler, där man kan pressa ut bubblor lättare. Folier med luftkanaler lämpar sig ofta också bättre för våtmontering då man kan pressa ut fukten.

Välj rätt vidhäftningsgrad

Generellt använder man sig av tre grader för att beskriva vidhäftningen på en appliceringsfolie; låg, medium eller hög. Detta beskriver hur hög fästgraden är, dvs hur hårt appliceringsfolien fäster mot underlaget. För vissa specialfolier kan man även se graderna extra hög eller ultrahög.

För att bestämma vilken vidhäftningsgrad man behöver, så behöver man titta på flera olika faktorer. Den behöver fästa tillräckligt hårt mot vinylen så att vinylen lossnar från bäraren och följer med appliceringsfolien. Men folien får inte fästa så pass hårt mot vinylen att vinylen inte lossnar från den när vinylen sitter mot substratet, alltså ytan där dekalen ska sitta. Det här är inte alltid lätt att avgöra och det är definitivt inte en absolut vetenskap där man alltid kan säga “är A såhär så blir B såhär”, då det kan variera beroende på storleken på dekalen, ytans struktur och temperatur vid applicering m.m.

Så vad ska man gå efter? Det finns vissa generella saker man kan titta på.

Vidhäftning

Lätthäftande, eller “low tack” om man går efter den engelska benämningen, funkar bra för större dekaler. Större dekaler har en större yta för appliceringsfolien att häfta mot och då kan det räcka med low tack för att lyfta vinylen från bäraren och det blir mindre tungt att dra av appliceringsfolien från vinylen när den väl sitter på plats. Därmed minskar också risken att man drar med sig vinylen från substratet.

Du bör också matcha en vinyl som har lägre vidhäftning, som till exempel vissa typer av väggvinyler, med en lätthäftande appliceringsfolie för att inte vinylen ska häfta mera mot folien än mot substratet.

Mediumhäftande eller “medium tack” är en allt-i-allo-lösning som funkar till det mesta. Den fungerar bra för små till medelstora dekaler på de flesta ytor. Om man behöver medium eller hög vidhäftning kan bero på vinylen och hur hur hårt den sitter mot sin bärare.

Hårdhäftande eller “high tack” är bra för små till medelstora dekaler med mycket detaljer. Den höga vidhäftningen hjälper till att lyfta även de minsta delarna i en design. Hög vidhäftning behövs även för vinyler med struktur; embossade eller glittriga vinyler där folien inte kan fästa mot hela ytan utan bara i de upphöjda delarna.

För skyltningsjobb täcker appliceringsfolier med hög vidhäftning de flesta behov, men man bör tänka på att ju större yta dekalerna har, desto tyngre blir det att dra av appliceringsfolien och risken att man drar med sig delar av designen ökar.

Superhög/ultrahög vidhäftning kallar man “solutions for specific problems”, alltså lösningar för specifika problem och är framtagna för “svåra” vinyler med mycket texturerad yta.

Allmänna tips

Som alltid är det bäst att ha en väl rengjord yta för att få dekalerna att fästa ordentligt. Vi rekommenderar en lösning med isopropanol för att få bort fingeravtryck och liknande.

Man bör undvika att ta på den klistriga sidan av vinylen då man alltid har lite olja på huden som kan få limmet att reagera. Det finns speciella handskar för vinylapplicering, dessa luddar inte och lämnar inga rester på klistret.

Använd gärna en filtkantad skrapa för att undvika att repa dekalen och ytan runtom.

Köp appliceringsfolie »

FHM: Teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat »

Av: Susanne
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Klarna / MasterCard / Visa