Skip to navigation Skip to content
exkl. moms
inkl. moms
0

Vad är en skärplotter?

Vad är en skärplotter?

En skärplotter, eller skärmaskin, beskrivs ibland som en digital stansmaskin, med en kniv som skär ut ett motiv åt dig. Du skickar en design från din dator till en skärplotter, som med kniven skär längs linjerna i din design. Det kan vara en logotyp, text eller en figur.

Det finns olika typer av skärplottrar och man brukar dela upp dem i rullmatade skärplottrar och flatbäddsplottrar.

Rullmatad skärplotter

Till skillnad från en vanlig skrivare, som printar radvis uppifrån och ner på ett ark, kan en rullmatad plotter mata materialet både framåt och bakåt, samtidigt som skärhuvudet rör sig i sidled. Det gör att plottern kan skära komplexa motiv med många detaljer och den är inte begränsad till fasta arkstorlekar. Man kan använda många olika material i en rullmatad skärplotter, men vanligast är självhäftande vinyler för till exempel bildekaler och skyltfönster, och textilvinyler för att trycka motiv på kläder.
Köp rullmatad skärplotter »

Flatbäddsplotter

En flatbäddsplotter har ett skärbord där man placerar sitt material, som sugs fast mot bordet med en vakuumpump. I stället för att mata materialet framåt och bakåt, som i en rullmatad plotter, ligger materialet stilla och skärbordet har en rörlig axel där kniven sitter. Denna typ av skärplotter används mest för hårdare material, som kartong, plastark med mera och utnyttjas ofta för att bland annat göra prototyper av förpackningar.
Köp flatbäddsplotter »

Vad kostar en skärplotter?

Vad du behöver betala för en skärplotter beror så klart på vad du är ute efter. Att komma igång med en mindre produktion av dekaler och tryck med vinyl, för eget bruk eller försäljning, behöver inte vara en stor investering. Det finns allt från små skärplottrar som kostar några tusenlappar till stora plottrar som kostar tiotusentals kronor (och mer!).

Det du behöver fundera på är vad du vill kunna utnyttja den till. Det är ingen mening med att köpa en monstermaskin om du bara kommer att utnyttja en bråkdel av dess potential. Omvänt är det det ju trist om man börjar för enkelt och snart behöver investera i ytterligare en maskin som kan skära mer/större/snabbare.


Läs på om de olika plottrarna och se vad de har för olika egenskaper och jämför med vad du vill få ut av en plotter.

Jämför skärplottrar, del 2 - Secabo & Graphtec »Jämför skärplottrar, del 1 - Silhouette & Secabo »

Kan jag skära vilken bild som helst med en skärplotter?

Många vanliga bildformat, som till exempel jpg, png och gif, är rastrerade. Det innebär att bilden består av punkter, eller pixlar, i olika färger, som tillsammans utgör ett helt färgspektrum. En skärplotter kan inte skilja en pixel från en annan och vet därför inte vad den ska skära ut i en rastrerad bild. Därför jobbar man med vektoriserade format när man jobbar med en skärplotter; bild eller text där konturerna bestäms av banor. Banorna fungerar som en slags räls för kniven, som följer dem när den skär. Filformat som kan hantera banor är bland andra SVG, EPS och PDF.


Läs mer om de olika grafikformaten hos Webdesignskolan » (extern länk, öppnas i ny flik)

"Att bilden är i ett filformat som kan hantera banor betyder inte att den alltid har banor! Det beror på hur bilden är gjord i grunden. Att till exempel ta ett fotografi som är en jpg och spara om den som en SVG förvandlar den inte automatiskt till en vektoriserad bild."

En annan sak som du kommer att behöva ta hänsyn till är färgsättning. I de flesta fall använder man sig av enfärgad vinyl och har man en bild med flera färger delar man upp den och skär varje färg för sig. Det ger så klart vissa begränsningar i vilken typ av grafik man kan använda sig av. Färggraderingar och nyansering blir begränsade till utbudet av färgerna på vinyl.

För att komma runt detta kan man använda sig av printbar vinyl. Dessa vinyler behöver oftast printas med solvent eller uv-färger på storformatskrivare och sedan använder man en skärplotter för konturskärning. 

Print & Cut-plotter

Det finns vissa skärplottrar, så kallade print and cut-maskiner, som kombinerar utskrift med skärning, där du kan skriva ut en flerfärgad dekal som också konturskärs i samma svep. De flesta plottrar är dock endast för skärning.

Roland BN2 Print & Cut »

Skärplotter för hobbybruk

En skärplotter är en utmärkt investering för många typer av hobbys, då de kan skära många olika material. Plottrarna som har utvecklats specifikt med hobbyutövare i åtanke (Silhouette, Cricut m.fl.), har ofta fler möjligheter än vad större produktionsplottrar har, då man gärna vill kunna utnyttja en enda maskin till flera saker.

Jämför Silhouette och Cricut »

Tips vad du kan använda en skärplotter till i din hobby:


  • Sömnad? Gör dina projekt extra personliga med logo, namntryck eller tryck med figurer
  • Scrapbooking/papperspyssel? Skär ut titlar, ramar, stickers, blommor, skär ut och biga delar till askar och mycket annat
  • Konstnär? Skapa stenciler, unika visitkort, stickers med din konst
  • Motorsport? Skär ut packningar, teamdekaler och teamtröjor, bildekaler med siffror eller förarnamn
  • Modellbyggare? Gör mallar för delar eller skär och biga direkt i tunnare material. Printa och konturskär dekaler
Av: Susanne
Öppet köp i 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Snabb leveranstid

1-3 dagars leveranstid

100% Trygga betalningar

Qliro / MasterCard / Visa